Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Στο ΕΤΕΑ και τα επικουρικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών

Η ενοποίηση προχωρά εν μέσω καλοκαιριού. Στο ΕΤΕΑ (ΙΚΑ) το επικουρικό του ΤΣΜΕΔΕ

Ενα χρόνο κερδίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση των «ευγενών» επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, «πέρασε» –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή– διάταξη που προβλέπει την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), των Ταμείων των μηχανικών, δικηγόρων, μερίδας δημοσιογράφων, αρτοποιών, συμβολαιογράφων, εργαζομένων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ναυτικών πρακτόρων και όσων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών είχαν μέχρι σήμερα μείνει εκτός, για το σκέλος της επικούρησης. Ωστόσο –κι αυτό είναι κρίσιμο– τους δίνει χρονικό περιθώριο 12 μηνών, ώστε αν θέλουν, να μετατραπούν σε επαγγελματικά και έτσι να αποφύγουν το ΕΤΕΑ έως τον Ιούλιο του 2015.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Πάντως, εφόσον τα συγκεκριμένα Ταμεία ενταχθούν στο επικουρικό των μισθωτών, θα ακολουθούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται (π.χ. ακόμα και μειώσεις). Ως γνωστόν, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να δοθούν τα προβλεπόμενα, από τη στιγμή που υφίσταται έλλειμμα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι μηδενικό, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το Ταμείο την απόδοση των οφειλομένων.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι για να γίνει κάτι τέτοιο τον Ιούλιο του 2015 (δηλαδή για να περάσουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τα επικουρικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, στα οποία είναι ασφαλισμένοι περίπου 250.000 επαγγελματίες) θα πρέπει να μην επιλέξουν τη λύση της μετατροπής τους σε επαγγελματικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι με τον ίδιο νόμο, από τον Ιανουάριο του 2015 θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ και τα επικουρικά των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών, εφόσον και πάλι δεν επιλέξουν τη λύση των επαγγελματικών ταμείων.

Η επίμαχη ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό κείμενο του άρθρου 221 και προστέθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αθόρυβα και...διακριτικά. Για την εξέλιξη αυτή πίεσε πολύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της τρόικας και παρότι η δέσμευση έναντι των δανειστών αφορούσε στην ένταξη μόνο των Ταμείων των μισθωτών στο ΕΤΕΑ, στο τελικό άρθρο προβλέφθηκε η υπαγωγή και των υπόλοιπων επικουρικών, με όρους «επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών». Εκεί προβλέπεται και η μεταβατική περίοδος ενός έτους, με φανερή τη διάθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να κερδίσουν χρόνο.

Σε... ασφαλιστικούς όρους, η διάταξη αφορά στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης τον Οργανισμό Ασφάλιση Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καύσιμων (ΤΕAΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ), δικηγόρων (ΕΤΑΑ-ΤΕΑΔ) και συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ-ΤΑΣ), το επικουρικό των ναυτικών (ΚΕΑΝ) και τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΕΑΙΣΥΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΕΑΤΤΑΘ (δημοσιογράφοι).

Αναλογιστική μελέτη

Παράλληλα, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των συγκεκριμένων κλάδων να αποφασίσουν μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, τη μετατροπή των ταμείων τους σε επαγγελματικά, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αλλιώς, οδηγούνται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και εκ των πραγμάτων θα ακολουθούν τις περικοπές που θα αποφασίζονται ανά τρίμηνο, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση, ενώ σύμφωνα με την προσθήκη της τελευταίας στιγμής, για όσα από τα Ταμεία μετατραπούν τελικά σε επαγγελματικά, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.

http://www.kathimerini.gr/

http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/08/blog-post_48.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.