Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο κανόνας του Ευρώ


Του Αλέξη Ζακυνθινού

Προβλέπεται η κυριαρχία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, καθώς επίσης η κατάρρευση της Ευρωζώνης, εάν δεν επιλυθούν τα τρία βασικά της προβλήματα: η υπερχρέωση, οι οικονομικές ασυμμετρίες και η μεταναστευτική πολιτική
«Για τις έννοιες «χρέος και ένοχος» οι Γερμανοί έχουν την ίδια λέξη – γεγονός που ταιριάζει με την αυστηρή, προτεσταντική ηθική της χώρας, σύμφωνα με την οποία ο ένοχος (άρα και ο οφειλέτης), πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και δημόσια.Αν είναι δυνατόν να αποκεφαλίζεται σε μία «γκιλοτίνα», η οποία να τοποθετείται στο κεντρικότερο σημείο της Ευρώπης, σε υπερυψωμένο βάθρο, έτσι ώστε να μπορούν να την βλέπουν όλοι – για να μην τολμήσουν ποτέ να κάνουν κάτι ανάλογο.
Στα πλαίσια αυτά, εάν περιμένει η κυβέρνηση την αλληλεγγύη ή τη βοήθεια της καγκελαρίου στο θέμα του δημοσίου χρέους, μη υπακούοντας στις εντολές της, αρνούμενη δηλαδή να υποταχθεί γονυπετής στην παράλογη πολιτική που της επιβάλλεται δικτατορικά, κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Ακόμη όμως και αν υποταχθεί, αποδεχόμενη τα πάντα, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα – απλά θα συνεχίσει να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων στο διηνεκές, αφού τόλμησαν να αμαρτήσουν» (πηγή).

Άρθρο

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, όλες οι κυβερνήσεις που ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια μίας οικονομικής κρίσης αντικαθίσταντο από άλλες, με την ακριβώς αντίθετη ιδεολογία – σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα (πηγή-Σημείωση ιστολογίου: το άρθρο δημοσιεύεται και ΕΔΩ ), η οποία μελέτησε πάνω από 800 δυτικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 150 ετών, κατά τη διάρκεια 100 περίπου χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Ο πολιτικός απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης: Πηγαίνοντας στα άκρα...

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη παρέχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι πολιτικοί μετασεισμοί των χρηματοπιστωτικών κρίσεων μπορεί να είναι σοβαροί. Το άρθρο αυτό χρησιμοποιεί ένα νέο σύνολο δεδομένων που καλύπτει τις εκλογές και κρίσεις σε 20 προηγμένες οικονομίες πηγαίνει πίσω στο 1870 για να μελετήσει συστηματικά το πολιτικό απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ακροδεξιά κόμματα είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι  της οικονομικής κρίσης...

Των Manuel Funke, Moritz Schularick, Christoph Trebesch [21 Νοέμ, 2015]

Recent events in Europe provide ample evidence that the political aftershocks of financial crises can be severe. This column uses a new dataset that covers elections and crises in 20 advanced economies going back to 1870 to systematically study the political aftermath of financial crises. Far-right parties are the biggest beneficiaries of financial crises, while the fractionalisation of parliaments complicates post-crisis governance. These effects are not observed following normal recessions or severe non-financial macroeconomic shocks.

The Crisis has dealt a severe blow to Europe’s political system. Rushing from one emergency summit to the next, crisis fighting has become the new normal for Europe’s political class. At the national level too, two-party systems that were stable for decades have been swept away in recent years, with new parties seeing landslide victories in elections. Mass demonstrations, strikes and political turmoil make daily headlines.

Ελληνισμός:“Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος”;;;;


Πολύ ενδιαφέρουσα (όπως πάντα) η συνέντευξη του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρη Καζάκη στον Πέτρο Ιωάννου (SPOR NEWS 90,1 FM) την Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου. 
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα μπορείτε να ακούσετε παρακάτω, με θέμα την εσωτερική και εξωτερική επικαιρότητα αλλά και σχολιασμό-κριτική για τη συμπεριφορά της σημερινής κυβερνώσας "αριστεράς".

Ι. ΡΩΣΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΟΥΡΔΟΙ-ΣΥΡΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ:..." ο Πούτιν έκανε πίσω" [1]..." η Τουρκία έχει τρομακτική υπεροπλία...", "...πολιτικό προσωπικό στην Κύπρο κατώτερο των περιστάσεων...", "...το νησί δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ...", "...Γερμανικές βάσεις στο νησί..." 





ΙΙ. Ελληνες: “Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος”;;;;- ...ο Ελληνας δυστυχώς έχει χάσει την εθνική του ταυτότητα...-περί εθνικισμού, παιδείας και ιστορίας...-η αριστερά του ιστορικού συμβιβασμού-...Ο Καποδίστριας "πέθανε!!!"...




ΙΙΙ. ...πλήρης παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων [2] -περί "Ευρωπαϊκού πολιτισμού"..."σβήνουν -μόνο- τα "θαλασσοδάνεια" [3]  ...Κυβερνώσα αριστερά: "...επαναφέρει τον Καλβινίστικο οικουμενισμό...αποτελεί το alter ego του φασισμού...είναι ικανή να χύσει αίμα..."



Σημειώσεις:


[2]:  Η κυβέρνηση Τσίπρα υπονομεύει ανοιχτά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. VIDEO 

Οι Αμερικανοί επανέρχονται προς την Ελλάδα για τα drones



ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Και μία  πολύ ενδιαφέρουσα παληά έκδοση που σας συνιστούμε να διαβάσε τε:



Μπορείτε να την κατεβάσετε ΕΔΩ

Ο Σόιμπλε κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Χαρακτηρίζοντας την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Σόιμπλε εκτιμά ότι το 2016 θα κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον από κοινού.

Σε εκτενή συνέντευξη του στη Bild της Κυριακής, που έχει τίτλο «Ο Γκάμπριελ έχει την πλήρη στήριξη μου» και με έναν πρόλογο στον οποίο η εφημερίδα σημειώνει ότι το 2015 «Ήταν η χρονιά του: Ο 73χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία και από την ελληνική κρίση μέχρι την προσφυγική κρίση λειτούργησε ως να ήταν καγκελάριος» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλά για το προσφυγικό, αλλά και τους στόχους που θέτει για την ανάπτυξη η Γερμανία το 2016. 

Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ελλάδα δεν τηρεί εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου 

Στον ειδικό λογαριασμό και τα διαθέσιμα των... ΚΨΜ


Επιστολή με την οποία υπενθυμίζει στο υπουργείο Άμυνας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μεταφέρει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό του κράτους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε τις προηγούμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 


Μεταξύ των υπηρεσιών που θα πρέπει να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό είναι τα πρατήρια του στρατού, οι λέσχες αξιωματικών και τα γνωστά ΚΨΜ. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι πρέπει να μεταφερθούν τα ποσά αυτά στον λογαριασμό γιατί το προβλέπει ο νόμος. Το θέμα είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στα... όριά τους με το υπουργείο Αμυνας που έχει και άλλες υποχρεώσεις που εκκρεμούν, όπως ο προσδιορισμός της περικοπής των δαπανών του κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος και το 2016.