Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Charles Lloyd & Maria Farantouri - Prayer / Prosefhi

Αξιωματούχος στο Reuters: Αν δεν έχουμε συμφωνία, τον Ιούνιο χρεοκοπούμε...


Τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι αρχές Ιουνίου, μετά έρχεται η χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει λύση, ομολογεί στο Reuters Ελληνας αξιωματούχος.
Παραδέχθηκε δε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά αποθέματα φορέων του δημοσίου, προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξαιτίας της καθυστέρησης στην αξιολόγηση.  

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ομως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο», παραδέχθηκε ο ίδιος.

«Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί», ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Ελλάδα=Ανθρωποπαγίδα...

Πάρα πολλά έχουν γραφτεί, ειπωθεί, προβληθεί για το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των χωρών πέριξ της Μεσογείου.

Στο βίντεο - ντοκιμαντέρ «ΑΝΘΡΩΠΟΠΑΓΙΔΑ» γίνεται μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα σημαντικότερα σημεία που αναδεικνύουν τους πραγματικούς κινδύνους, την μεθόδευση με την οποία γίνεται η διαχείριση της κατάστασης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πριν αυτά πάρουν ανεξέλεγκτη μορφή…


Η επιμέλεια του βίντεο είναι πρωτοβουλία μελών και φίλων του Ε.ΠΑ.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:




Δεν είναι 4ο μνημόνιο... είναι κάτι πολύ χειρότερο


Του Θέμη Τζήμα

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει κάτι πολύ χειρότερο από ένα 4ο μνημόνιο: ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο για ένα διαρκή στο χρόνο, μηχανισμό επιβολής οικονομικών μέτρων, αυτοματοποιημένα, δηλαδή ασχέτως πολιτικών επιλογών που τυχόν θα προκύπτουν από εκλογικές αναμετρήσεις, βάσει μάλιστα δημοσιονομικών και όχι οικονομικών κριτηρίων.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό στη σύλληψή του και στην εν δυνάμει εφαρμογή του, υπέρ-συνταγματικής ισχύος, αφού θα πρέπει να επιβάλλει την ισχύ του έναντι των όποιων αλλαγών στη σύνθεση της Βουλής και στην κυβέρνηση. Ή αλλιώς για ένα μηχανισμό ευθέως αντισυνταγματικής λειτουργίας, δεδομένου ότι κάμπτει τη λαϊκή κυριαρχία στις βασικότερες θεσμικές λειτουργίες δια των οποίων η τελευταία υλοποιείται.

Σε αντίθεση με το συνταγματικό δημοσιονομικό φρένο για παράδειγμα της Γερμανίας, που μπορεί μεν να είναι απαράδεκτο πολιτικά αλλά τουλάχιστον έχει υιοθετηθεί δια μιας συνταγματικώς ορθής οδού, εν προκειμένω με ένα νόμο τυπικής ισχύος έρχεται να επιβληθεί ένας μηχανισμός που υπερκεράσει τις θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις. Για να το θέσουμε αλλιώς: η Βουλή δε θα κληθεί να ψηφίσει απλά ένα ακόμα - έστω εν δυνάμει- πακέτο μέτρων φτωχοποίησης. Θα κληθεί να νομοθετήσει, κατά παράβαση του συντάγματος, ένα μηχανισμό παγίωσης του μνημονιακού καθεστώτος εναντίον όποιας τυχόν διαφορετικής, μελλοντικής επιλογής του ελληνικού λαού. 

Τα ερωτηματικά της δραχμής – απάντηση του κ. Βιλιάρδου στον Νίκο Ιγγλέση


Προηγείται η επίσημη δήλωση της χρεοκοπίας της Ελλάδας, εν πρώτοις εντός της Ευρωζώνης, για να προστατευθεί από τους δανειστές της – επίσης ένα σχέδιο ανάγκης, για την ακούσια ίσως υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος
.Κατ’ αρχήν δεν είμαστε δογματικά υπέρ του ευρώ, έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι πρόκειται για ένα θνησιγενές νόμισμα, καθώς επίσης ότι δεν θα επιβιώσει η Ευρωζώνη, εάν δεν ενωθεί δημοσιονομικά και πολιτικά. Επίσης πως δεν έπρεπε να είχαμε μπει στην Ευρωζώνη, αφού το επιχειρήσαμε ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας και δεν το κάναμε, ενώ σήμερα είμαστε εγκλωβισμένοι – ειδικά μετά την υπογραφή του PSI, μετά από την οποία έχουν κλείσει όλες οι έξοδοι κινδύνου.
Περαιτέρω, δεν γνωρίζουμε δυστυχώς ποιό είναι το «μη χείρον βέλτιστο» σήμερα (το παρελθόν δεν επιστρέφει) –το εάν θα μας κοστίσει δηλαδή περισσότερο η παραμονή μας στην Ευρωζώνη ή η μονομερής έξοδος μας από την ΕΕως απαραίτητη προϋπόθεση εξόδου από το κοινό νόμισμα (ανάλυση μας ήδη από το 2009). Αυτή είναι άλλωστε η αιτία, λόγω της οποίας ξεκινήσαμε το διάλογο της δραχμής – ελπίζοντας να βρεθούν οι πλέον ορθολογικές, ρεαλιστικές απαντήσεις σε ένα θέμα που ασφαλώς απασχολεί πολλούς Έλληνες.
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Ιγγλέσης ήταν ο δεύτερος που είχε την προθυμία να απαντήσει στις απορίες που αναφέραμε με το άρθρο μας «Τα ερωτηματικά της δραχμής» – ενώ ο πρώτος διαμαρτυρήθηκε, επειδή δεν επιτρέψαμε τις κομματικές αναφορές, όπως άλλωστε είχαμε παρακαλέσει στον επίλογο του κειμένου μας, με αποτέλεσμα να μην αναρτήσουμε τελικά την ενδιαφέρουσα άποψη του. [ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]
Φυσικά θα επιθυμούσαμε μία αναλυτική απάντηση κάτω από την εκάστοτε απορία μας και όχι τη σημείωση/αναφορά, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο ένα περιορισμένο άρθρο – αφού δεν θέσαμε κανένα όριο, όσον αφορά την έκταση του. Σεβόμαστε βέβαια την άποψη του συγγραφέα, όσον αφορά τον τρόπο της απάντησης, την οποία όμως δεν θα υιοθετήσουμε – έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο σαφείς. Ως εκ τούτου, επιλέξαμε να τοποθετηθούμε με πλάγια γράμματα, κάτω από τα βασικά στοιχεία του άρθρου, τα οποία προσθέτουμε ξανά – είναι δε τα εξής:
Η ισοτιμία