Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ρέγκλινγκ: Στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας...

Στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση.

Ανέφερε ότι τα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία της Eurostat, απέκλεισε το ενδεχόμενο του κουρέματος του ελληνικού χρέους και είπε ότι αυτό επισημάνθηκε από όλους στο Eurogroup. Τέλος τόνισε ότι εξετάζονται λύσεις όπως η ωρίμανση του χρέους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο  ESM με τους άλλους θεσμούς συνεχίζει να εργάζεται σκληρά στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/263506/regklingk-steneyei-i-reystotita-tis-elladas#ixzz46YJCsiZD

.........................................

ΞΑΦΝΙΚΆ,ΜΕΤΑΦΈΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΆ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση μαζεύει τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων και τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες του κράτους.

Με έγγραφο, που διέρρευσε δίνεται εντολή μεταφοράς των χρημάτων εντός της ημέρας στην ΤτΕ, κίνηση στηριζόμενη σε απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Από την εντολή, όπως σημειώνει το έγγραφο, εξαιρούνται μόνο οι τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου 15ημέρου.

Μηχανισμό επίλυσης χρεοκοπιών προωθεί στην Ευρώπη η Γερμανία


Ο ESM μετατρέπεται σε Νομισματικό Ταμείο για την υπερχρεωμένη Ευρώπη

Του Γεράσιμου Ποταμιάνου

Η Σύνοδος των G-20 στη Σαγκάη διαπίστωσε πως η νομισματική πολιτική έφθασε στα όριά της. Η κρίση, που εμφανίζει συστημικά χαρακτηριστικά, οφείλεται στις ανισότητες που δημιουργεί η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Μετά το 2008, καθώς η μείωση της ζήτησης περιόριζε τον δανεισμό των επιχειρήσεων, η FED αντέδρασε με μείωση του κόστους δανεισμού. Όμως, σήμερα, παρά τη μείωση των επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθεί να μην υπάρχει ζήτηση για δανεισμό, εκτός από τη «μόχλευση» στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία τα επιτόκια είναι τώρα αρνητικά, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι περαιτέρω μείωσή τους θα βοηθήσει την ανάκαμψη. Από την εποχή του Κέινς οι κυβερνήσεις, σε τέτοιες στιγμές, αναλαμβάνουν τον ρόλο του «έσχατου» καταναλωτή, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος. Σήμερα, όμως, πολλές από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, είναι στο όριο του «αξιόχρεου» και δεν μπορούν να δανειστούν για να χρησιμοποιήσουν αναπτυξιακά τη δημοσιονομική πολιτική. 

Mία ακόμη απάντηση στον κ. Βιλιάρδο...


Τα Ερωτηματικά της Δραχμής: Ρεαλισμός ή Ουτοπία;

Του Θάνου Ιωαννίδη

Το ερώτημα εάν υπάρχει πολιτικός φορέας να διαχειρισθεί αυτή την μετάβαση είναι προσχηματική αναβολή. Προφανώς και δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα. Όταν όμως η κοινωνία, εξ αιτίας όλων αυτών που συζητούμε, μετατραπεί στους ‘φοβεροτέρους εφέδρους’, τότε το ερώτημα αντιστρέφεται ως εξής: Υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους επαναστατημένους;
Δεν θα μπορούσε ένας καλοπροαίρετος μελετητής του οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα παρά μόνο να χαιρετήσει θερμά την πρωτοβουλία του κ. Β. Βιλιάρδου και του analyst.gr για την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου – δαιμονοποιημένου μέχρι σήμερα από ΜΜΕ και ακαδημαϊκή κοινότητα – για το ενδεχόμενο μετάβασης της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, την εφικτότητα του εγχειρήματος, τα προβλήματα και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν.
 Νομισματικές Ενώσεις – Τι λέει η Ιστορία;
Από τον 18ο αι., καμιά νομισματική ένωση με την έννοια του ενιαίου κοινού νομίσματος και της μιας Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστής ύστατης ανάγκης (lender of last resort)  δεν διασώθηκε από την διάλυση, έχοντας τις περισσότερες φορές τραγικές συνέπειες για τα λιγότερα ισχυρά κράτη-μέλη της, προϊόν κυρίως Βρετανικής και Γαλλικής αποικιοκρατίας, οι οποίες κατέληξαν είτε σε εξεγέρσεις και επαναστάσεις είτε σε πολέμους [i].