Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ισραήλ – Τουρκία : Γεωπολιτικά παιχνίδια υψηλού ρίσκου


Γιγαντιαίες αφίσες προπαγάνδας: Το Ισραήλ ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία…

Η σημερινή Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, να ισχυρίζεται ότι κατέρριψε Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος «επειδή παραβίασε τον εναέριο χώρο της για 17 δευτερόλεπτα» την ίδια ακριβώς στιγμή που η ίδια παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδος στο Αιγαίο με 2.244 παραβιάσεις – μόνο το 2014!
Ισραήλ και Τουρκία, ένα περίπου μήνα μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους (24 Νοεμβρίου 2015), έκαναν γνωστή μια γεωπολιτική «επαναπροσέγγιση» η οποία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και παράλληλα με την κάθετη σύγκρουση των νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων της σημερινής Τουρκίας με την Ρωσία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Τουρκία και το Ισραήλ υπήρξανε παραδοσιακοί και πιστοί σύμμαχοι με πολύ ισχυρούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς.
Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει σταδιακά μετά την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία (2003). Το επίσημο, «εναρκτήριο λάκτισμα» δόθηκε στο Νταβός της Ελβετίας όταν ο Ερντογάν επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα στον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ κραυγάζοντας «σκοτώνετε ανθρώπους» (29/1/2009). Ακολούθησαν οι απειλές ότι το Ισραήλ «θα πνιγεί στο αίμα του», οι προπαγανδιστικές εκστρατείες «βοήθειας στην Γάζα με συνοδεία πολεμικών πλοίων», οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ ότι αποτελεί «τρομοκράτη» (19/12/2012) κ.α.π.

Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος εμφύλιος στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας


[Δήλωση της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ. στο τέλος του άρθρου]

Του Αδάμ Γιαννίκου

Εμφυλιοπολεμικό παραμένει το κλίμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου εντείνονται οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με Κούρδους μαχητές του PKK, τη στιγμή που το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης έχει στραφεί μακριά από τις συγκρούσεις στη λεκτική αντιπαράθεση Ερντογάν-Πούτιν.
Όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι το Σάββατο (19/12), εξήντα εννέα Κούρδοι μαχητές και δύο Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Σιρνάκ (Şırnak), που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους, ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, ενώ από την προηγουμένη είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στις Τζιζρέ (Cizre) και Σιλώπη (Silopi), συνοριακές πόλεις της επαρχίας.
Την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη βάση τους στοΝτιγιάρμπακιρ (Diyarbakir) είχαν βομβαρδίσει στρατόπεδα και καταφύγια του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Ε.Ε.: Με τον ναζισμό, κρατάμε πισινή


Στις 4 Νοεμβρίου 2015 κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με πρωτοβουλία τής Ρωσσίας, μια πρόταση ψηφίσματος υπογεγραμμένη από 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Βόρεια Κορέα, η Μπουργκίνα Φάσο, η Βολιβία, η Βενεζουέλα κλπ. Η πρόταση έγινε στα πλαίσια ενός άξονα δράσεων του ΟΗΕ με θέμα την "εξάλειψη του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας". Το ψήφισμα είχε ως τίτλο "Καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη σύγχρονων μορφών ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας" και καταχωρίστηκε με αύξοντα αριθμό A/C.3/69/L.56.

Με αναφορές στην Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Δίκη τής Νυρεμβέργης, το ψήφισμα, μεταξύ άλλων:
- "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της εξάπλωσης σε πολλά μέρη του κόσμου των διαφόρων εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων, κινημάτων και ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των νεο-Ναζί και των σκίνχεντ",- "εκφράζει βαθιά ανησυχία για την εξύμνηση, σε οποιαδήποτε μορφή, του ναζιστικού κινήματος, του νεο-ναζισμού και των οργανώσεων πρώην μελών των Waffen SS, μεταξύ άλλων με την ανέγερση μνημείων και την οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων στο όνομα της εξύμνησης του ναζιστικού παρελθόντος, του ναζιστικού κινήματος και του νεο-ναζισμού, καθώς και με την αθώωση ή την προσπάθεια αθώωσης όσων πολέμησαν εναντίον του αντχιτλερικού συνασπισμού ή συνεργάστηκαν με τους ναζί",- "εκφράζει ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες βεβήλωσης ή κατεδάφισης μνημείων που ανεγέρθηκαν στην μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στον ναζισμό κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου",

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Βούτση - Κωνσταντοπούλου


[Σχόλιο ιστολογίου στο τέλος του άρθρου]

Γ. Κασιμάτης: "μοναδικός μας σκοπός πρέπει να είναι η δημιουργία μετώπου για την απελευθέρωση της χώρας..."


....................................................................................................................................................................
Η αντιπαράθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου με τον σημερινό πρόεδρο της βουλής Ν. Βούτση έχει παρελθόν.
"Διαπιστευτήρια στη Διαπλοκή", είχε χαρακτηρίσει η Ζ. Κωνσταντοπούλου την διαγραφή από την ιστοσελίδα της βουλής τα πορίσματα της επιτροπής Αλήθειας για το χρέος και τη Siemens, κορυφώνοντας την αντιπαράθεση της με τον Ν. Βούτση. Πριν λίγες μέρες επίσης η πρώην πρόεδρος της βουλής έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία μέσω της προσωπική της σελίδα στο facebook. Συγκεκριμένα είχε γράψει: 
Παραβίαση σήμερα αξημέρωτα γραφείου μου κ γραφείων Επ. Αλήθειας στη Βουλή κ αλλαγή κλειδαριών. Οι θρασύδειλοι Βούτσης-Αθανασίου κρύβονται.Ο Φρούραρχος της Βουλής δηλώνει άγνοια, η Ασφάλεια του κτιρίου παραπέμπει στις υπό τους Βούτση - Αθανασίου υπηρεσίες. Νεομνημονιακή αλητεία.Κατάντια να μην μπορείς να δεις στα μάτια τον αντίπαλό σου κ να τον πολεμάς με μικροπρέπεια, στα μουλωχτά. Ψηφίστε τώρα τα προαπαιτούμενα. 
Σήμερα και κατά την διάρκεια συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου πλαισιωμένη από τα μέλη της Επιτροπής, Γιώργο Κασιμάτη και Λεωνίδα Βατικιώτη αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μετά τις 20.09.2015, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις που δέχτηκε από την κυβέρνηση η Επιτροπή μιλώντας για την εξαφάνιση του πορίσματος από την ιστοσελίδα της Βουλής, την πραξικοπηματική κήρυξη λήξης εργασιών, την παραβίαση των γραφείων της Επιτροπής, αλλά και του δικού της γραφείου με εντολή, όπως είπε του Ν. Βούτση. Για το τελευταίο μάλιστα γεγονός γνωστοποίησε ότι κατέθεσε μήνυση η οποία στρέφετε κατά του προέδρου της βουλής, Ν. Βούτση,  του γενικού γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου και του φρούραρχου του Κοινοβουλίου.