Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο καταναλωτισμός καταναλώνει πολιτικούς

Toυ Γιάννη Μακριδάκη

Ο σαμαράς και η νδ θα πάθουν την κυριακή πανωλεθρία που δεν θα μπορούν να την πιστέψουν και θα ακολουθήσουν κατόπιν την πορεία διάλυσης του πασόκ. Είναι νομοτελειακό το ζήτημα. Η εποχή τους πέρασε οριστικά και αμετάκλητα ως πολιτικών που έθρεψαν την κομματική πελατεία και την αναξιοπρέπεια, ως ιδεολογιών που προξενούν αηδία και ως προσώπων που προκαλούν θλίψη.

Το θέμα λοιπόν είναι το μετά. Διότι μπορεί η προηγούμενη εποχή να τελείωσε αλλά η επόμενη δεν έχει μπει ακόμη. Έχει αρχίσει να ανατέλλει σιγά σιγά στον δυτικό κόσμο με την εμφανή μεταστροφή των ανθρώπων προς την ποιότητα, με το ενδιαφέρον τους για το οικοσύστημα, την αλλαγή θεώρησης όσον αφορά στη ζωή, στην διατροφή, στην καλλιέργεια της γης, στην συμπεριφορά τους απέναντι στα άλλα πλάσματα, στην προσωπική τους υγεία και μόρφωση, στον πολιτισμό αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Η ελληνική κοινωνία, ως δυτική καταναλωτική κι αυτή και μάλιστα πρωτοπόρα στις εξελίξεις των ιστορικών αλλαγών, όχι λόγω κάποιας εθνικής πρωτιάς και ανωτερότητας αλλά λόγω της οικονομικής της αδυναμίας που την έχει κατατάξει στην βάση της παγκόσμιας καταναλωτικής πυραμίδας η οποία καθιζάνει ελεγχόμενα για να αντιμετωπίσει, μάταια, την λεγόμενη κρίση, βρίσκεται σε στάδιο μεταβατικό και η συλλογική της επιθυμία, λόγω αδράνειας, άγνοιας και ανασφάλειας είναι σε πρώτη φάση η αλλαγή προσώπων καθώς και κάποιων πολιτικών παραμέτρων και προτεραιοτήτων, διορθωτικές κινήσεις δηλαδή αλλά όχι ουσιαστική αλλαγή πορείας.

Ταινία «The Right to Save Seed». 5 λεπτά για να καταλάβετε την τρελή κατασταση με τους σπόρους

Η ταινία «The Right to Save Seed» είναι μια αστεία ταινία κινουμένων σχεδίων που εξηγεί τις παράλογες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Στην Ευρώπη που θέλουν να σπείρουν ξανά τους σπόρους που κράτησαν από τις προηγούμενες σοδειές τους. Πρωταγωνιστούν οι Μάγνουμ, Αγκατα, Νταλί και Μόνα Λίζα – τέσσερις ποικιλίες πατάτας (που πραγματικά υπάρχουν). Η ταινία παρουσιάζει τα διάφορα νομικά προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα των σπόρων με έμπνευση και πολύ χιούμορ!

Ακόμα κι αν οι αγρότες έχουν φυλάξει οι ίδιοι και οι οικογένειες τους δικούς τους σπόρους για δεκαετίες δεν έχουν πια το δικαίωμα να τους σπείρουν και είναι υποχρεωμένοι να τους αγοράζουν, επίσης απαγορεύεται να κρατούν σπόρους από αυτούς που αγοράζουν εκτός αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σύμβαση που υπογράφει με την αγορά σπόρων με την πωλήτρια εταιρία που… διαθέτει(!) τα πνευματικά δικαιώματα των σπόρων.


Πηγή:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1205140&srv=266 μέσω https://seisaxthia.wordpress.com/

Ταινία – Ντοκιμαντέρ : Να μην Ζήσουμε σαν Δούλοι

...όπου θίγονται πολλά και καυτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τύχες και προοπτικές της  κοινωνίας: η βαρβαρότητα της καταστολής, το σαρωτικό ξεπούλημα των πάντων (όπως του νερού σε ιδιώτες), στέκια  αυτοοργάνωσης, χώροι κοινωνικής ελευθερίας και διακίνησης γνώσεων και ιδεών και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης κι ανταλλακτικής οικονομίας χωρίς μεσάζοντες (όπως το παράδειγμα της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ κι άλλα, όπως θα δείτε), δημιουργία παραγωγικών ανταλλακτικών κοινωνικών δικτύων σε όλη τη χώρα, η δημιουργία ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ενάντια στο καπιταληστρικό δουλεμπόριο, η αναγκαιότητα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κι ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ενάντια στην "κοινωνία" της άκρατης κι άκριτης πληροφόρησης και ψυχικής απονέκρωσης, η αντίσταση...
Μια ταινία γεμάτη ξεχωριστές μουσικές και ιδιαίτερες δονήσεις!

 Ας απαλλαχτούμε από τις παλιές συνήθειές μας κι ας γενούμε αφεντικά του εαυτού μας!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΟΥ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΟΥ


Πηγή:http://antidras.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8023.html

Χανς Βέρνερ Ζιν: «Όχι» στην ποσοτική χαλάρωση


[Δημοσιεύτηκε στις 20  01  2015]

«Πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη το QE, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ifo

Ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Ζιν επικρίνει την επικείμενη αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και υποστηρίζει ότι αποτελεί «πρόσχημα» για τη στήριξη τραπεζών στη νότια Ευρώπη.

Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤγια την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing), δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παρέμβαση τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Φρανκφούρτης.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ο Χανς Βέρνερ Ζιν εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη. «Θεωρώ πρόσχημα την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού» δηλώνει ο επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου. «Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τα πετρελαιοειδή, κυμαίνεται στο 0,8%. Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Νομίζω ότι πίσω από αυτήν την επιχειρηματολογία κρύβεται κάτι άλλο: κρύβεται δηλαδή η επιδίωξη να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη νότια Ευρώπη, που έχουν φορτωθεί τοξικά ομόλογα. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μάλιστα αν διατηρούσαμε τα φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει», υποστηρίζει.

Η Γη δεν είναι επίπεδη. Το Grexit δεν είναι κατάρα


Του Παναγιώτη Σωτήρη*

Κοιτώντας τις καταγγελίες από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μίλησαν για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναρωτιόμουν μήπως για κάποιο λόγο η Γη έγινε ξαφνικά επίπεδη

Ο λόγος που η ακροδεξιά ΝΔ ή το παρανοϊκά καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούν για το ευρώ είναι προφανής. Το ευρώ είναι στρατηγική επιλογή των ηγετικών ευρωπαϊκών κρατών και στην Ελλάδα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μαφίας της επιχειρηματικότητας στην οποία αυτά τα κόμματα υπακούν.

Η Αριστερά τι δουλειά έχει με την υπεράσπιση του ευρώ; Ποιος είναι ο καταναγκασμός που την ωθεί να εξιδανικεύει ένα νόμισμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του γερμανικού κεφαλαίου, που συμπυκνώνει την απώλεια εθνικής κυριαρχίας ως προς την οικονομική πολιτική και προϋποθέτει διαρκές μνημόνιο και επιτροπεία για να μπορεί μια χώρα να παραμένει στο εσωτερικό του.

Σπεύδω να πω ότι και τακτικές είμαι έτοιμος να συζητήσω και «στάδια». Αρκεί στο τέλος κάτι να γίνει. Μόνο που πολύ φοβάμαι ότι οι όρκοι πίστης στο ευρώ από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μια «τακτική» επιλογή, ούτε η απόπειρα να μην συγκρουστούν προεκλογικά με τη φοβία του κόσμου για πιθανή έξοδο από το ευρώ.

Ο Δημήτρης Καζάκης στο e-roi - 22 Ιανουαρίου 2015

Ο «μίτος της Αριάδνης» για το ΣΥΡΙΖΑ και η πολύπλοκη εξίσωση της αυτοδυναμίας


Του Γιώργου Σαχίνη

Το θολό προεκλογικό τοπίο έπαψε να είναι και τόσο θολό. Ουσιαστικά είμαστε τρεις μέρες πριν οι κάλπες ανοίξουν και πίσω από το παραβάν οι πολίτες κάνουν τις επιλογές σε μία από τις συντομότερες αλλά συνάμα κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Τα δημοσκοπικά δεδομένα για την ώρα μάς δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα.

Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν και λένε όλοι. Η Ν.Δ. θα είναι το δεύτερο κόμμα με ένα ποσοστό που πάνω-κάτω θα κυμαίνεται στο ποσοστό που έλαβε τον Ιούνιο του 2012. Η συζήτηση περί τρίτου κόμματος, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να διαδραματίσει ουσιαστικά κανένα ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης, μάλλον δεν έχει καμία αξία. Αν είναι η Χρυσή Αυγή το πιθανότερο είναι να μη λάβει καν την τρίτη διερευνητική εντολή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει απευθείας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή σε διαφορετική περίπτωση να οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύγκρουση με την Ευρώπη, η μόνη λύση


Πως οι Α. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής τα κατάφεραν 

Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα 

Η μέχρι σήμερα λειτουργία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίστηκε σε ένα μείγμα πολυτιμότητας και επικινδυνότητας έναντι των ισχυρών χωρών της Δύσης. Παρόμοια στρατηγική θα πρέπει να εφαρμόσει και η επόμενη κυβέρνηση, αν θέλει να εξασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Στην πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων εκλογών κυρίαρχη θέση κατέχει η λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» της Ελλάδας, το ανήκειν στην Ε.Ε. και δι αυτής στα ευρύτερα γεωπολιτικά μεγέθη «Ευρώπη» και «Δύση».

Υποστηρίζεται εντόνως ότι τυχόν «επιθετική» πολιτική από πλευράς της επόμενης κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απειλήσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Συνακόλουθα, ως ορθή πολιτική για την αποφυγή αυτού του φρικαλέου ενδεχομένου προβάλλεται μια στρατηγική «μη τριβών» με τους εταίρους μας και γενικότερα μία πολιτική «καλού παιδιού», το οποίο «ακούει και υπακούει», όπως θα έλεγαν και οι παλιοί δάσκαλοι.

Η ιστορία θα είναι αμείλικτη και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – και πολύ καλά θα κάνει!


Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

Οι εκλογές δεν είναι το παν για τους κομμουνιστές και τους επαναστάτες. Ως γνωστό, επίσης, οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, γιατί αλλιώς θα ήταν παράνομες. Αναμφίβολα δε, οι εκλογές που έρχονται δεν είναι οι πιο κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ούτε και της Αριστεράς – πιθανότατα θα ακολουθήσουν άλλες, πιο κρίσιμες από αυτές.

Με βάση όλα αυτά, λοιπόν, μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε «politics as usual», όπως θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι. Ή, επί το ελληνικότερον, ο καθένας να βαδίζει τον δρόμο του, περισσότερο ή λιγότερο μοναχικό. Να διεκδικεί την απόλυτη αλήθεια, την οποία σίγουρα κατέχει μετά από τόσες χιλιάδες σελίδες γραπτών και αμέτρητους πύρινους λόγους. Να την έχει στημμένη στη γωνία στους συντρόφους και τους συναγωνιστές του, που δεν χωράει αμφιβολία ότι κάνουν λάθος. Για να τους πει με την πρώτη ευκαιρία «είδατε που σας τα έλεγα εγώ;» και να τους επαναφέρει στον ίσιο δρόμο.

Επιπλέον, μιας και όλα είναι ρευστά, οι εξελίξεις τρέχουν και οι συσχετισμοί μεταβάλλονται ραγδαία, ίσως είναι όχι απλώς θεμιτό, αλλά αναγκαίο, να αλλάζουμε ταχύτατα τα πολιτικά «πουκάμισα», ρίχνοντας τα χρησιμοποιημένα στον κάλαθο των αχρήστων. Μαζί και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν χρειαστεί, γιατί όχι; Τι είναι άλλωστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα μας δεσμεύσει τώρα που όλα αλλάζουν; Και γιατί να είμαστε μόνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι σε δύο-τρία ακόμη πολιτικά μέτωπα και πρωτοβουλίες, για να αποδείξουμε πως δεν είμαστε σεχταριστές, αλλά και για να μας έχουν υπόψη τους αύριο οι αριστεροί κυβερνώντες.

Κοιτάξτε που μας οδηγούν... Οι ελευθερίες στην Ζώνη του Ευρώ.


Του Δημήτρη Καζάκη

Η Γαλλίδα υπουργός παιδείας Najat Vallaud-Belkacem θα παρουσιάσει την Πέμπτη σχέδια για τη δημιουργία 1.000 "πρεσβευτών του κοσμικού κράτους" για να σταλούν σε γαλλικά σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες του RTL.fr.  Δουλειά τους θα είναι να στοχοποιούν τα παιδιά που εμφανίζουν "ανησυχητική συμπεριφορά" όταν έρχονται αντιμέτωπα με τα σύμβολα της γαλλικής κρατικής υπόστασης. Το μέτρο αυτό έρχεται με αφορμή την δολοφονική απόπειρα από τζιχαντιστές στο Παρίσι.

Η Γαλλία επανέρχεται γοργά στην εποχή του Εντουάρ Νταλαντιέ το 1938, που φασιστικοποίησε τη χώρα επειδή φοβόταν τις αντιδράσεις του λαού εναντίον της λεηλασίας από τις 200 οικογένειες. Έτσι έλεγαν τότε την ολιγαρχία του χρηματιστηρίου, που ταυτόχρονα ήταν και οι βασικοί μέτοχοι της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. Όπως σήμερα έτσι και τότε, οι αιματηρές προβοκάτσιες από "ανατρεπτικά στοιχεία" - που αποδείχθηκε ότι ήταν παρακρατικές φασιστικές συμμορίες - άρχισε ο εκφασισμός του κράτους.

Επανερχόμαστε: Περάσαν όντως οι τράπεζες τα Stress Test ή μας έχουν φλομώσει πάλι στα ψέματα;;; Για δείτε..

(29  10  2014)

Σημείωση: Ο Σύριζα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν άποψη επί του θέματος; Είναι τόσο άσχετοι; Που είναι οι καθηγητές οικονομίας και λοιποί που στελεχώνουν την αντιπολίτευση;; Η σιωπή σας είναι λόγω άγνοιας ή συντρέχει κάποιος άλλος λόγος;;;

Υπάρχει ένα πουλάκι που μας σφύριξε ότι οι 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας έφαγαν κόκκινη κάρτα από τα Stress Test αληθεύει;;

Ο Δ.Καζάκης στο e-roi.gr στις 27 Οκτωβρίου 2014


Για τους αμφιβάλοντες περί των τεστ αντοχής…

Καταλαβαίνω ότι σ’ έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι όλοι, μα όλοι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Του φαίνεται απίθανο συμπολίτευση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ, Στουρνάρας και κάθε λογής απατεώνας δημοσιογράφος του λένε ένα τόσο μεγάλο ψέμα, ότι οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής.

Επειδή λοιπόν ρωτούν πολλοί που μπορούν να βρουν τα νούμερα από την ίδια την ΕΚΤ, τους απαντάμε: Θα μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΚΤ: https://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.html

Στη διεύθυνση αυτή θα πάτε στο COUNTRY BY COUNTRY RESULTS. Εκεί θα σας ανοίξει ένα Excel όπου θα βρείτε τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Δ. Καζάκης "ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ" του e-roi.gr - Ποσοτική χαλάρωση και άλλα ενδιαφέροντα...(20 Ιανουαρίου 2015)

Ακούστε τον Δημήτρη Καζάκη στο e-roi (20/1/15):
- Τι ακριβώς είναι η λεγόμενη "ποσοτική χαλάρωση"; Οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν απόφαση περί ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι και την ΕΚΤ, για την οποία απόφαση μάλιστα διάκειται ευμενώς και ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Καταιγιστική και κόλαφος η κριτική του Καζάκη για τη στάση του ΚΚΕ και για τον κ. Κουτσούμπα (συνιστάται στους φανατικούς οπαδούς του ΚΚΕ να αποφύγουν να την ακούσουν)…
- Καυστική κριτική που σπάει κόκαλα στις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για τη μείωση του χρέους, με πολύ και ανεξάντλητο χιούμορ.


Σημείωση ιστολογίου: Για το περιβόητο πλέον θέμα της Ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δείτε και: