Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Oι αξιώσεις της Τουρκίας για ΝΑΤΟ. Καστελόριζο, Αιγαίο, Κύπρο και Συρία


Του Χρήστου Καπούτση

Η Τουρκία εύκολα υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, εξασφαλίζοντας μάλιστα ισχυρά ανταλλάγματα, αλλά, όπως αποδεικνύεται από το ιστορικό παρελθόν, πολύ δύσκολα εφαρμόζει με συνέπεια τα συμπεφωνημένα. 
Στις Βρυξέλλες και στη Σμύρνη, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Α. Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, συζήτησαν εκτενώς το προσφυγικό και θέματα που σχετίζονται με αυτό, όπως η αποστολή και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η κρίση στη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σχετικά με τη Συρία και το ΝΑΤΟ, προέβαλε τις γνωστές μαξιμαλιστικές τουρκικές θέσεις, που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη, που είναι, να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα, η συμφωνία για την επανεισδοχή αριθμού προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και κάποιων παράτυπων μεταναστών να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, που τώρα βρίσκονται παρανόμως στην Ελλάδα ή ακόμη και όσων θα φτάσουν στα ελληνικά νησιά τις επόμενες μέρες, από τα τουρκικά παράλια.(***)

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει πρωτόκολλα επανεισδοχής με την Ε.Ε. το 2010 και με την Ελλάδα το 2001, τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν με ευθύνη της Άγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου του 2001 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 ζητήθηκε από την Τουρκία η επανεισδοχή 137.722 παράτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 μεταναστών και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838!!  

Η ευρωζώνη υπό συνθήκες κλιμακούμενης κατάρρευσης


Toυ Δημήτρη Καζάκη

Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο 0% το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης και στο -0,40% το επιτόκιο καταθέσεων, ισοδυναμεί μ' ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του ευρώ. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ υιοθετήθηκε υποτίθεται για να αποτραπεί η διολίσθηση σε αποπληθωρισμό ολόκληρης της ευρωζώνης.

Η απειλή του αποπληθωρισμού.

Η αλήθεια είναι ότι κανένα μέτρο νομισματικής πολιτικής και επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό. Στη μέγγενη του αποπληθωρισμού βρίσκεται πρώτα και κύρια η Ελλάδα από το 2013. H Ισπανία ακολουθεί κατά πόδας από το 2014. Η Κύπρος το ίδιο και η Πορτογαλία. Η Ιρλανδία έχει ξεκίνησε να βυθίζεται σε αποπληθωρισμό το 2015.

Η Γερμανία βρίσκεται στο όριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήδη αντιμετωπίζουν το φάσμα του αποπληθωρισμού. Ολόκληρη η ευρωζώνη, αλλά και συνολικά η οικονομία της ΕΕ το 2015 πέρασαν το κατώφλι του αποπληθωρισμού σημειώνοντας 0% πληθωρισμό. Τους πρώτους μήνες του 2016 ο αποπληθωρισμός εμφανίστηκε με έντονα αρνητικούς ρυθμούς, κάτι που εξανάγκασε την ΕΚΤ να πάρει την απόφαση για νέα μείωση επιτοκίων.

Αρχή αξιολόγησης και στο βάθος πολυνομοσχέδιο "σκούπα"...


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η διακαής επιθυμία της κυβέρνησης υλοποιήθηκε και οι εκπρόσωποι των πιστωτών ήρθαν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση παρότι μείζονα ζητήματα, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμη δεν έχουν λυθεί. Η εκκίνηση ωστόσο της διαδικασίας αξιολόγησης επιταχύνει τις εξελίξεις τόσο εκτός της Αθήνας, στην κατεύθυνση άμβλυνσης των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, όσο κι εντός καθώς το τέλος των διαπραγματεύσεων θα επισφραγιστεί με ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα όπου θα συμπεριληφθούν όλα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα θέματα που θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών: το δημοσιονομικό κενό, το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα κόκκινα δάνεια.
Για το δημοσιονομικό ζήτημα ο πήχης τέθηκε στα …ουράνια με το άρθρο που έγραψε ο Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου περιγράφηκαν και τα δεδομένα του προβλήματος. Εν ολίγοις, νέα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Η συζήτηση θα διεξαχθεί επί πραγματικών δεδομένων στο τέλος Μαρτίου, οπότε θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015.

Για την εγκατάσταση Τούρκων παρατηρητών στα Ελληνικά νησιά

Ανακοίνωση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σήμερα ότι «Τούρκοι υπάλληλοι στα Ελληνικά νησιά θα συντονίζουν την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία».

Με την πράξη αυτή πραγματοποιείται το πρώτο ουσιαστικό βήμα παράδοσης των Ελληνικών νησιών στην Τουρκία. Κατά την πάγια Τουρκική πρακτική, κάθε Τούρκος παρατηρητής, θα συνοδεύεται από πολυμελές βοηθητικό προσωπικό και θα ζητηθεί η παραχώρηση γραφείου ή κτιρίου, όπου θα αναρτηθεί η ημισέληνος. Μετά θα ζητηθεί η προστασία του γραφείου ή κτιρίου από τουρκική αστυνομία. Και κάποια στιγμή, το κτίριο ή θα ανατιναχθεί, ή θα πυρποληθεί από πράκτορες της γείτονος και θα κληθούν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν το νησί για την προστασία του Τούρκικου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται η έκρηξη βόμβας την 4η Σεπτεμβρίου 1955 στο Μουσείο Ατατούρκ από Τούρκο πράκτορα στην Θεσσαλονίκη, που οδήγησε την επομένη στην καταστροφή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται επίσης το Τουρκικό σχέδιο Ergenekon, που προέβλεπε πράξεις πρόκλησης κατά της Ελλάδος, από την δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη μέχρι την κατάρριψη Τούρκικου αεροπλάνου, προκειμένου να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δυο Κρατών και αυτό το 2003.

Keith Jarrett: Endless

Ένας μάγκας ήλιος


Του Γιάννη Μακριδάκη

Σήμερα βρήκα έναν ηλίανθο να έχει φυτρώσει στην άκρη του τσιμεντόδρομου που περνάει έξω από τον αγρό μου. Τον έπιασε το μάτι μου καθώς περπατούσα και στάθηκα εκεί και τον κοίταζα χαμογελώντας. Ποιος ξέρει πώς βρέθηκε εκεί στην άκρη ο σπόρος, προφανώς από τους ήλιους που είχα πέρσι το καλοκαίρι μέσα στο χωράφι, γλύτωσε από πουλιά και διάφορα ζούδια, δεν σάπισε από τις υγρασίες του χειμώνα αλλά παρέμεινε και περίμενε εκεί ζωντανός μέσα στο λασπόχωμα ώσπου οι συνθήκες έγιναν κατάλληλες για να φυτρώσει.

Επειδή λοιπόν μου φάνηκε πολύ μάγκας και επειδή μου χάρισε μιαν όμορφη στιγμή έκπληξης, είπα να τον προφυλάξω από ενδεχόμενο τσαλαπάτημα κάποιου διερχόμενου από τον στενό αυτό αγροτόδρομο οχήματος. Δεν θέλησα να τον μεταφυτεύσω μέσα στον χωράφι μου, αφού εκεί γούσταρε να φυτρώσει, εκεί πρέπει να μείνει, έτσι σκέφτηκα αν και το χώμα ίσως να μην είναι πολύ σε αυτό το σημείο για να αναπτύξει ριζικό σύστημα αφού ο δρόμος είναι τσιμέντινος. Τον άφησα όμως και δεν θα τον μεταφυτεύσω, θα βρει νομίζω τον δρόμο του. Έφτιαξα λοιπόν ένα κόκκινο σημαιάκι και το έστησα πλάι του να προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζοπόρους για την ύπαρξή του.