Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ερχεται μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων; Η έκθεση-φωτιά


Ως προπομπός της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έκθεση η οποία περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν.

«Post-Truth, Post-West, Post-Order?» - αυτός είναι ο γλαφυρός σχεδόν θα έλεγε κανείς τίτλος που φέρει το έγγραφο της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και ο οποίος προαναγγέλλει το πιθανό τέλος της παλιάς παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Hδη στον πρόλογο, που υπογράφει ο διευθυντής της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, ενδεχομένως ο κόσμος να βρίσκεται ένα βήμα πριν την «Μετά-Δύση-εποχή», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει, δηλαδή πριν το τέλος της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η Δύση.

Οι λόγοι που οδηγούν τους συντάκτες σ' αυτό το συμπέρασμα είναι η έλλειψη ενότητας της ΕΕ, η αναδιοργάνωση των πηγών πληροφόρησης αλλά και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ. Το τελευταίο μάλιστα αντικατοπτρίζει μια νέα τάση που θέλει τους πολίτες να χάνουν όλο και περισσότερο την πίστη τους στο φιλελεύθερο κοινωνικό μοντέλο και τις βασικές του αξίες.

Οι ανησυχίες της Ρωσίας για το ΝΑΤΟ


H Ρωσία θεωρεί την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων, όπως εξάλλου και διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών υποδομής στις Βαλτικές Χώρες, στην Πολωνία αλλά και στη Γερμανία, μια σημαντική απειλή και δεν έχει πληροφορίες ή χρονικό προσδιορισμό σχετικά με την ολοκλήρωση αυτής της κλιμάκωσης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA την Πέμπτη.

Επίσης, το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

«Η ανάπτυξη των στρατευμάτων είναι ασφαλώς μια απειλή για εμάς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεσκόφ. «Και ποιος γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος αυτής της κατάστασης; Δεν διαθέτουμε τέτοιες πληροφορίες. Για πρώτη φορά μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βλέπουμε Γερμανούς στρατιώτες στα σύνορά μας», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η Αλβανία, η ελληνική μειονότητα, οι Τσάμηδες, η Χιμάρα, και το αύριο των σχέσεων


Του Ελευθερίου Τζιόλα

Αλβανικός εθνικισμός, ΑΟΖ, ελληνική μειονότητα, αλβανικές κυβερνήσεις.

Ο Έντι Ράμα, όταν ήταν δήμαρχος των Τιράνων είχε φιλοτεχνήσει ένα προσωπικό πολιτικό προφίλ διανοούμενου, εκσυγχρονιστή, με ευρωπαϊκές βλέψεις. Με την άνοδο του στην εξουσία, και στη θέση του πρωθυπουργού, διολίσθησε με ταχύτητα στις καθιερωμένες αλβανικές πρακτικές, της διαφθοράς, της ”προστασίας”, των σχέσεων με αμφιλεγόμενα κυκλώματα. Στην αλυσίδα αυτή, ο τελευταίος κρίκος ήταν η πρόσφατη παύση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ι. Μανιάνι, προερχόμενου από το συνεργαζόμενο κόμμα του Ι. Μέτα (προέδρου της Βουλής), όταν εκείνος ζήτησε να συλληφθεί ο επιχειρηματίας Κ.Μπαλίλι με την κατηγορία του βασικού χρηματοδότη και υπεύθυνου για την εκτεταμένη καλλιέργεια χασίς και τη διακίνηση των ναρκωτικών. Σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν και την Ε.Ε., καθώς είναι βεβαιωμένο ότι η κύρια πύλη ναρκωτικών προς την Ευρώπη είναι η Αλβανία. Μετά την παύση του, ο πρώην υπουργός κατηγόρησε δημόσια τον Ε. Ράμα για ”προστασία” και διαφθορά.

Ο Ε. Ράμα μετακινήθηκε σχετικά εύκολα και γρήγορα , με μοναδικό κριτήριο σκοπιμότητας τα κακώς εννοούμενα ‘’συμφέροντα’’ από την Αθήνα στην Άγκυρα, από σοσιαλιστής που αναζητούσε στήριξη στους ομολόγους του στην Ελλάδα, στον ισλαμιστή Τ. Ερντογάν της Τουρκίας. Ευρισκόμενος, τώρα, σε έκδηλο αδιέξοδο, σχετικά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η σύμπλευση του με την Τουρκία, η κατάσταση στην οποία έχει αυτή περιέλθει και η συνολικότερη στάση της κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά, κυρίως, οι κλιμακούμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, καθώς και η αυθαίρετη καταπάτηση – απόσπαση και παράνομη μεταβίβαση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας είναι τα ζητήματα που φράσουν το δρόμο της Αλβανίας προς την Ε.Ε.. 

Keith Jarrett Trio - On Green Dolphin Street


Keith Jarrett: Piano
Gary Peacock: Bass Jack Dejohnette: Drums