Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πορεία στον όλεθρο

Του Γιάννη Μακριδάκη

Λόγω της μετακόμισης στο χωράφι για την συνήθη συμβίωση με τα φυτά, δεν έχω συχνή επαφή με το διαδίκτυο, ήτοι με την ενημέρωση και την επικοινωνία.
Ανέβηκα πριν λίγο στο χωριό και μπήκα να διαβάσω την τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα και έφριξα. Κι άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι αριστεροί. Ό,τι χαρακτήριζαν “ξεφτιλίκι” των ακροδεξιών, το πράττουν τώρα οι ίδιοι. Και οι πρώην, γελοιοποιούνται ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος!

Το κόλπο όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Ελλάδα, που δήθεν κέρδισε χρόνο με την υπογραφή παράτασης του μνημονίου στις 20 του Φλεβάρη, θα φτάσει στον Ιούνιο με τις τσέπες να κρέμονται έξω, θα οδηγηθεί εντελώς εξαθλιωμένη σε συμφωνία.

Η επενδυτική αριστερά ως κυβέρνηση, όπως και η ακροδεξιά πριν, ταύτισε τα προσωπικά συμφέροντα των μελών της και κάποιων πατριδοκάπηλων τυχοδιωκτών που την απαρτίζουν με το συμφέρον της χώρας και αδίστακτα την οδηγεί προς τον όλεθρο.

Η κυβέρνηση αποκτά δικτατορικές εξουσίες με ΠΝΠ.


Του Δημήτρη Καζάκη

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ, 41/20-4-2015) η κυβέρνηση βάζει χέρι στα τραμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή Ασφαλιστικών Φορέων, ΝΠΔΔ (νοσοκομεία, επαγελματικοί φορείς, κοκ) και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού. Κι όλα αυτά για να πληρωθεί το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΠΝΠ, είναι ότι νομοθετεί αυθαίρετα "κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας," όπως αναφέρει συγκεκριμένα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παρέκκλιση κάθε πρόβλεψης του Συντάγματος και κάθε άλλης δικαιακής αρχής ή πρακτικής.

Η διάταξη αυτή του ΠΝΠ δεν είναι μόνο πρωτοφανής στα νομικά χρονικά, αλλά μας παραπέμπει ευθέως στους παλιούς αναγκαστικούς νόμους του εμφυλίου και τα βασιλικά διατάγματα που έδιναν δικτατορικές εξουσίες στις κυβερνήσεις "κατά παρέκκλιση" του Συντάγματος και παντός άλλου νόμου ή διαδικασίας.

Ο στραγγαλισμός και το τέλος των αυταπατών

Του Ρούντι Ρινάλντι
(* Ο Ρούντι Ρινάλντι είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ)

Η συστηματική παγίδευση, η επιμονή στο «καλό σενάριο» και το έλλειμμα πολιτικής προετοιμασίας για μια άλλη πορεία 

Πλησιάζουν οι «καταληκτικές» ημερομηνίες μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία η μία πλευρά κατέβαλε προσπάθειες ενός έντιμου συμβιβασμού, αντιμετωπίζοντας όμως την αδιαλλαξία και την κυνική στάση των «θεσμοϊκανών». Είμαστε, λοιπόν, τώρα υποχρεωμένοι να αναλογιστούμε προς τα πού πηγαίνει το καράβι «Ελλάς» και αν πορευτήκαμε εν γένει σωστά μέχρι τώρα, με τη… βελόνα κολλημένη στο «καλό σενάριο». 

Αν δεν υπάρχει καλό σενάριο;

Έχουμε υποστηρίξει ξανά ότι η νέα κυβέρνηση διάβασε λανθασμένα τον συσχετισμό και τις δυνατότητες ενός πραγματικά έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εγκλωβίστηκε στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, νομίζοντας ότι κερδίζεται έτσι χρόνος. Στην πραγματικότητα, όμως, η Συμφωνία μετέτρεπε τον παράγοντα χρόνο σε εχθρό, ενώ ταυτόχρονα έδενε τα χέρια για πρωτοβουλίες διεξόδου και υλοποίησης προγραμματικών κατευθύνσεων. 

Δέσμευση ταμειακών διαθεσίμων ΔΕΚΟ και ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ 19 Νοε 2012:


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΑΖΑΚΗ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, τα οποία και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιδράσεις από την Ένωση Περιφερειών και την ΚΕΔΕ, που ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Πρόκειται για ποσά που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το επόμενο 15θήμερο και θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε repos τα εν λόγω διαθέσιμα παρέχοντας έτσι ρευστότητα στο κράτος. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου κι έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία οι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν εθελοντικά τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.