Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (54) :Brad Mehldau- Exit Music

27/10/2014 - Ο Δημ. Καζάκης ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ του e-roi

"Stress tests" υπέρ των μεγάλων τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ!


Απο globinfo freexchange

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, οι Αμερικανικές φορολογικές αρχές προχώρησαν, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια μυστική "άσκηση" για το πως θα μπορούσε να κλείσει ταχύτατα μια τράπεζα σε περίπτωση χρεοκοπίας. Υπήρξε μια αυξημένη νευρικότητα πριν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα κράτη-μέλη. Προφανώς, πολλές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σύμφωνα με την ΕΚΤ και θα έπρεπε να "απορροφηθούν" γρήγορα από κάποιον ανταγωνιστή πριν από πιθανά και επικίνδυνα bank runs.

Τέτοιες μυστικές "ασκήσεις" έγιναν από εκπροσώπους της ΕΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Αμερικανική υπηρεσία διασφάλισης καταθέσεων (FDIC). Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν χειριστεί περισσότερες από 500 τράπεζες κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης.

Από τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα αναλάβει τα ηνία της τραπεζικής επιτήρησης. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί ένας ενοποιημένος μηχανισμός διαδικασιών που περιλαμβάνει και το κλείσιμο τραπεζών μέσα στην ευρωζώνη. Παρόλο που τα πρόσφατα stress tests ήταν μάλλον ήπια και δεν συμπεριλάμβαναν ειδικούς κινδύνους, 25 τράπεζες δεν κατάφεραν να πετύχουν την κεφαλαιακή επάρκεια που τέθηκε από την ΕΚΤ.

Κουλτούρα χρέους

Της Αρχοντίας Κάτσουρα

Ο Γιώργος απαντούσε στο τηλέφωνο με σοβαρό ύφος: «Ναι, ο ίδιος… Μάλιστα… Ξέρετε, εργάζομαι, μου είναι δύσκολο να πάρω μια απόφαση τώρα. Πρέπει να το σκεφτώ…». Η φωνή στη γραμμή ακουγόταν επίμονη. «Σας ευχαριστώ. Θα σας καλέσω εγώ το συντομότερο… Καλημέρα σας».

Εκλεισε το τηλέφωνο και ξέσπασε σε τρανταχτά γέλια. Η γυναίκα του είχε πολλούς μήνες να τον ακούσει να γελάει έτσι. «Τι συνέβη;» ρώτησε μόλις ο Γιώργος ηρέμησε. «Δεν θα το πιστέψεις. Τηλεφώνησαν από την τράπεζα να μου πουν ότι, επειδή είμαι καλός πελάτης, προσφέρουν προθεσμιακή κατάθεση με ευνοϊκούς όρους και υψηλό επιτόκιο. Επίσης, πιστωτική κάρτα με δυνατότητα άτοκων δόσεων, μέσω της οποίας θα μπορώ να εξοφλώ και την Εφορία». Σοβάρεψε ξαφνικά. Ο Γιώργος στον λογαριασμό μισθοδοσίας του είχε 250 ευρώ και ήταν ακόμη μόλις τα μέσα του μήνα. Ο,τι είχε αποταμιεύσει τα προηγούμενα -καλύτερα από οικονομικής άποψης- χρόνια, το είχε ξοδέψει στους 24 μήνες της ανεργίας του, ζώντας χωρίς καν υποψία σπατάλης, πληρώνοντας ανελλιπώς τους λογαριασμούς του.

Εξόφλησε και τις τελευταίες δόσεις του στεγαστικού του δανείου –ήταν τυχερός, υπολείπονταν μόνο 6 δόσεις– και απέδιδε τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. Τους τελευταίους μήνες και έπειτα από εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια και απογοητεύσεις, βρήκε μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις γνώσεις ούτε στην προϋπηρεσία του, αλλά του αποφέρει 700 ευρώ μηνιαίως.

Η αφερεγγυότητα της FED, το σενάριο κατάρρευσης του δολαρίου και η ...CIA


Του Νικόλαου Λάου*

H Fed είναι αφερέγγυα ως προς την αγοραία υπόστασή της (insolvent on a market to market basis). Το δολάριο κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως και το αμερικανικό χρηματιστήριο. Το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πηγή ασύμμετρων απειλών. Η Fed και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι πηγές ορισμένων από τους μεγαλύτερους κινδύνους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Τελικά, ένα παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ έχει αυτονομηθεί από τα εθνικά κράτη και τους λαούς, λειτουργεί αυτοτελώς και επιδιώκει να επιβάλλει τη δική του νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αυτά τα καταγγέλλει πλέον, ακόμη και δημοσίως (και ενόρκως στην αμερικανική Γερουσία), η CIA, σημαντικά στελέχη της οποίας, όπως ο James Rickards (κορυφαίος σύμβουλος αμερικανικών κυβερνήσεων στο risk management), προβάλλουν ένσταση στο σύστημα του χρηματοοικονομικού φασισμού.

Οι δέκα έξι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων της CIA, του FBI και των μυστικών υπηρεσιών του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν και να αναλύουν τις συνέπειες που θα είχε η επέλευση του σεναρίου να πάψει το δολάριο να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό το σενάριο ισοδυναμεί με τη λήξη της παγκόσμιας οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ (όπως λ.χ. συντελέστηκε η πτώση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) και την έλευση μιας περιόδου χρηματοοικονομικής και ειδικά νομισματικής αναρχίας.

«Κάνε τον εαυτό σου ζητιάνο»: το τελευταίο καταφύγιο ενός οικονομικού συστήματος που πεθαίνει


Η φράση αυτή προέρχεται από τον Bill Buckler, εκδότη του οικονομικού newsletter Privateer (Κουρσάρου), έναν ιδιόρρυθμο οικονομικό αναλυτή και ακτιβιστή, που ξεστόμισε τον μοναδικό όρο που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την τρέλλα που έχει πιάσει τον κόσμο: «κάνε τον εαυτό σου ζητιάνο» (δηλ. την «πολιτική της καταστροφής του εαυτού σου»). Σε αντίθεση με την δεκαετία του ’30, όταν το σλόγκαν της κατάστασης ήταν «κάνε τον γείτονά σου ζητιάνο» και η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή την φορά το πρότυπο είναι ότι αυτός που αυτομολεί πρώτος κερδίζει… ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα. (Beggar-thy-self vs Beggar-thy-neighbor). Επειδή μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «γίνε ζητιάνος», θα σηματοδοτήσει το τέλος όχι μόνο του κεντρικού τραπεζικού καθεστώτος, και τις ημέρες της συσσώρευσης υπερβολικού πλούτου από τους παγκόσμιους χρηματιστές, αλλά επίσης την λήξη των 140 χρόνων του «κράτους προνοίας» του Μπίσμαρκ που είναι ο κύριος κατηγορούμενος για την δημιουργία τρισεκατομμυρίων φανταστικού πλούτου από το πουθενά. 

Όπως τελειώνει το σύστημα του παραστατικού χρήματος (fiat money system), έτσι θα τελειώσει και η ψευδαίσθηση ότι οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες θα μπορούν να συντηρούν εκατοντάδες εκατομμύρια σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Και μ’ αυτό θα έρθει και η «κοινωνική αστάθεια» που σηματοδοτεί πάντα το τέλος ενός αποτυχημένου νομισματικού καθεστώτος και την αποδοχή της παγκόσμιας χρεωκοπίας.

Κύπρος: «Ένας λαός, ένα κράτος, μία ενιαία και αδιαίρετη εθνική επικράτεια».

Ανακοίνωση

Σε νέα επικίνδυνη «πολεμική ενέργεια» και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, προέβη η Τουρκία, με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» όταν αυτό εισήλθε -συνοδεία πολεμικών πλοίων- στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το πρωί της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2014. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος προκαλεί, αφού τους τελευταίους μήνες βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή μπαινοβγαίνοντας στην ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, απέναντι σε ένα τυπικά «ανεξάρτητο» κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο, μαρτυρούν την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή. Η εμπλοκή πολλών χωρών στην περιοχή, είναι αποτέλεσμα των μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών που συντελούνται στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την Τουρκία να εξάγει την κρίση της και να επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα κατά την προσφιλή της τακτική. Μοιραία θα οδηγήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα σε νέα εθνική τραγωδία. εφάμιλλη του Αττίλα 1 και 2.

Του χέστη η μάνα χαίρεται τ’ αντριωμένου σκούζει


Του Γιάννη Λαζάρου

Σιωπή…….Ούτε γαλανόλευκες στα μπαλκόνια, ούτε ταράμ ταραταντζούμ από τις μπάντες του στρατού, ούτε μεγάλους λόγους περί «Ελλήνων ηρώων», ούτε τίποτε. Μόνο σιωπή. Ας υιοθετήσουμε τη μακροχρόνια σιωπή που μάς διακατέχει εδώ και δεκαετίες μέχρι να λήξει και αυτή η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Να το βουλώσουμε όπως το βουλώνουμε χρόνια τώρα. Εκτός κι αν πρέπει να διαδηλώσουμε ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ για ένα καινούργιο επίδομα: Επίδομα Μνήμης.

Όποιος συγκινείται περισσότερο ή όποιος γράφει καλύτερα θεατρινίστικα υπέρ του Έπους να λαμβάνει και μεγαλύτερο επίδομα. Όποιος έχει και έναν ήρωα πρόγονο στην οικογένεια, που να έδωσε την ζωή του υπέρ της Ελευθέριας, αυτός να έχει προνόμια ευκολίας δανείων από τις σωμένες τράπεζες, διορισμού για 5μηνα απασχόλησης με 280 ευρώ και επίδομα θέρμανσης. Τα παιδιά των ηρώων το αξίζουν. Κουβάλησαν 74 χρόνια σιωπής με χάρη και περηφάνια.

Βλέπετε, όταν πρέπει να το βουλώσουν οι Έλληνες δεν το κάνουν, αντίθετα όταν πρέπει να ουρλιάξουν κάθονται στην ουρά δίνοντας αγώνα υπέρ των χρηματικών δικαιωμάτων τους. «Ο παππούς μου πολέμησε στο Αργυρόκαστρο και εμένα θα μού κόψουν το επίδομα;» Σωστή η ερώτηση! Με αυτή την λογική οι απόγονοι των ηρώων εξελίχθηκαν από το 1944 μέχρι σήμερα. Ούρλιαξε ο ήρωας για να σωπαίνει ο χέστης.

Αίρουν κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας απο πλειστηριασμούς


ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

ΘΑ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Με απαντήσεις του στο “Βήμα της Κυριακής” (26/10), που αποτελούν βόμβα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας απαξίωσε πλήρως τη διάταξη που προστατεύει από τους πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και στην ουσία εξήγγειλε ανοικτά την άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας που την προστατεύει και λήγει στις 31/12/14 (βλ. στο τέλος ολόκληρη η απάντηση του Ν. Δένδια).

Ο Ν. Δένδιας, για να “χρυσώσει το χάπι” της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, τόνισε ότι υπάρχουν, τάχα, άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία, ενώ η σχετική ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας χρησιμοποιήθηκε, δήθεν, μόνο σε 3.000 περιπτώσεις.

Δεν εξήγησε, όμως, ο Ν. Δένδιας γιατί επιμένουν με τόση μανία τρόικα και τράπεζες στην κατάργηση του προστατευτικού ορίου των 200.000 ευρώ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

28η Οκτωβρίου: και αν λέγαμε «ΝΑΙ»;


Μερικές σκέψεις του Χατζιδάκι, αλλά και του Ζαχαριάδη, για την εθνική επέτειο.

«Γιατί είπε το “ΟΧΙ” ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;» αναρωτιόταν ο Μάνος Χατζιδάκις, σε μια από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές. Και ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα έδινε μόνος του την απάντηση: «Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Αγγλοι, τα ανάκτορα κτλ. Μπορεί κανείς να ερωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ενα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα». Ο ανυπόμονος ακροατής ίσως να διέκρινε στα λόγια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μια αντεστραμμένη θεωρία των δύο άκρων, όπου η καταδίκη των συμμάχων μπορεί να οδηγήσει και σε μια επικίνδυνη ηθική απενοχοποίηση όσων συνεργάστηκαν με τους κατακτητές –σαν αυτή που επιχειρούν εδώ και δεκαετίες οι γνωστοί αναθεωρητές της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ο Χατζιδάκις όμως έσπευδε αμέσως να διαλύσει τέτοιου είδους παρερμηνείες. «Ασε», έλεγε, «και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας.

Η προσωπική του καθενός Ευθύνη


Του Γιάννη Μακριδάκη

Τι Ελλάδα τι Βόρεια Κορέα γράφει ο αναλυτής Πάνος Παναγιώτου στο tvxs:

“Η ερμηνεία μίας είδησης είναι υποκειμενική. Αλλά η ύπαρξη της είδησης είναι, αναγκαστικά και αυταπόδεικτα, αντικειμενική. Εκτός και αν βρίσκεται κανείς στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν ή στην Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά, όπου το άσπρο γίνεται μαύρο και το μαύρο άσπρο όταν και όπως βολεύει την κυβέρνηση. Αυτό, ακριβώς, συνέβη στην Ελλάδα με την είδηση για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς να μεταδοθεί η πραγματική, μεταδόθηκε η… αντίθετη.
Η πραγματική είδηση, όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ (βλέπε για παράδειγμα το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg) και όπως φαίνεται από τη σχετική επεξηγηματική εικόνα του Bloomberg, είναι πως τρεις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιως, ΑΠΕΤΥΧΑΝ (failed) στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Eurobank να καταλαμβάνει τη 2ηχειρότερη θέση μεταξύ όλων των τραπεζών, την Εθνική Τράπεζα την 6η χειρότερη και τη Πειραιώς την 18η χειρότερη θέση.

Ψευδεπίγραφη η ...«επιτυχία» των stress tests!



Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)



Τα ...«συνεταιράκια» της κυβερνώσας συμμορίας, πανηγυρίζουν για τα επιτυχή stress tests! Ομως, η αλήθεια είναι άλλη! Τα αποτελέσματα είναι τα χειρότερα των τελευταίων ετών, για όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφάρμοσε ένα σενάριο κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία. Δηλαδή, το καλύτερο δυνατό σενάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες παρουσιάζουν συνολικό έλλειμμα 25 δις, με τις τρεις συστημικές ελληνικές να υπολείπονται κατά 8,7 δις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αφού καταλήστευσαν για μια ακόμα φορά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου, προκειμένου να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες παρουσιάζουν πάλι ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.