Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στον απόλυτο εξευτελισμό σύρεται η κυβέρνηση Τσίπρα


ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ 5,4 ΣΤΑ 9 ΔΙΣ 
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ  
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ  
Ακόμη και οι βαρύτερες λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν το εφιαλτικό μέλλον που προοιωνίζονται για την Ελλάδα και τον λαό της οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Προκειμένου να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αυξήσουν θεαματικά τον λογαριασμό του τρίτου μνημονίου, από τα 5,4 στα 9 δισ ευρώ εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%το 2018. Κάτι που θεωρείται απολύτως βέβαιο από κάθε σοβαρό άνθρωπο που δεν θέλει να εξαπατά τον εαυτό του, δεδομένης της βαρύτατης, υφεσιακής καταστολής της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είχε ήδη πάρα πολλούς λόγους να ντρέπεται (ξεπούλημα των τραπεζών αντί πινακίου φακής, ασφαλιστικόφορολογικόπαράδοση των κόκκινων δανείων στους γύπες των funds, υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τα νέα μέτρα (κατ' ευφημισμόν, contingency measures) εξαντλώντας τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση φύλου συκής. Επιδιώκει να μην νομοθετήσει ακριβή κατάλογο μέτρων, αλλά “μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων”, έχοντας ωστόσο αποδεχθεί ρητά ότι τα μέτρα θα έχουν αυτόματο χαρακτήρα, όπως αξίωσαν απερίφραστα οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, μιας “αυτόματης” Προκρούστειας Κλίνης, η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο πότε και ποια αντιλαϊκά μέτρα (περικοπές δαπανών, νέοι φόροι, απολύσεις και δεν συμμαζεύεται) θα επιβάλλονται. Θα το αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες οι δανειστές, κάθε φορά που τα στοιχεία της τρόικας θα εμφανίζουν “αποκλίσεις” από τους συμφωνημένους στόχους.

Παράνομη Διακίνηση η μεταφορά δια θαλάσσης προσώπων, παράνομων μεταναστών και προσφύγων (Trafficking or transport of illegal immigrants by sea )


Της  Δρ Κέρης Π. Μαυρομμάτη
.....................................................
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Σημαντική παρέμβαση της κας Μαυρομμάτη στην εκπομπή "Στο μικρόφωνο" με τον Δημ. Καζάκη (Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ.) στο e-roi.gr-11 Φεβρ. 2016, στο ηχητικό που ακολουθεί:

.......................................................
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την τέλεση σκόπιμων παρανόμων πράξεων κατά της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα (safety and security) συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας των λιμένων καθώς και κατά της χώρας του, από:

1) την παράνομη σκόπιμη διακίνηση ή μεταφορά δια θαλάσσης προσώπων, παράνομων μεταναστών και προσφύγων και

2) την με πρόθεση χρήση ανασφαλούς πλοίου ή πλωτού μέσου με σκοπό να προκληθεί

Α) θάνατος συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της υγείας των επιβατών και
Β) ζημία στο παράκτιο ελληνικό κράτος, όπως είναι η παράνομη ατυχηματική ρύπανση της ελληνικής χωρικής θάλασσας. Παράλληλα προσβάλλεται η δημόσια υγεία και η δημόσια ασφάλεια του ελληνικού λαού.

3. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ως κυρίαρχα κράτη υπαγόμενα στο διεθνές δίκαιο, έχουν τη δυνατότητα προβολής δικαιωμάτων και έχουν αναλάβει ρητά προβλεπόμενες διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις ως μέλη των οργάνων 
  • του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ,  
  • της Γ. Συνέλευσης των ΗΕ, 
  • του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 
  • του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού(ΔΝΟ). 

Ως δε κράτη μέλη των ειδικών διεθνών Συμβάσεων για την ασφάλεια στη θάλασσα όπως είναι 
  • η Διεθνής Σύμβαση (SOLAS 1974) για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, 
  • η Διεθνής Σύμβαση (FAL 1965) για την Διευκόλυνση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, 
  • η Διεθνής Σύμβαση (SUA) για τη μείωση των παράνομων πράξεων κατά της ναυτιλιακής κίνησης, 
  • η Διεθνής Σύμβαση (SAR) για την έρευνα και τη διάσωση, 
  • η Διεθνής Σύμβαση (STCW 95) για τη ναυτική εκπαίδευση 
  • και η Διεθνής Σύμβαση (MARPOL73/78) για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, 

Η αναπόφευκτη ελληνοτουρκική σύγκρουση


Του Κωνσταντίνου Τερζή

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία νέα έξαρση τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα στο Αιγαίο. Κάποιοι παρατηρητές, μάλιστα, διαπιστώνουν πως η εμμονή των τουρκικών προκλήσεων φτάνει στο σημείο της επιδίωξης κάποιου λάθους με κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από την πλευρά της Ελλάδας… Κι αυτό είναι ένα γεγονός, που αν εξεταστεί ως πιθανότητα, αρκεί για να σημάνει τον συναγερμό τόσο στην ελληνική διπλωματία και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας όσο και στο Ελληνικό Πεντάγωνο, του οποίου η ηγεσία παρατηρεί με προσοχή, καταγράφει και αναπροσαρμόζει στρατηγικές τακτικές και κινήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ένα πλήθος δεδομένων και παραγόντων, χρησιμοποιώντας φίλτρα ανάγνωσης και δημιουργία ανάλογων απαντητικών σεναρίων στην τουρκική «υπερκινητικότητα».

Αν και έχουν ενταθεί οι φωνές για επικείμενη τουρκική «ακραία ενέργεια», μετά και την –παρά τις όποιες αρνήσεις της κυβέρνησης- μέγιστη από την πλευρά της Τουρκίας εκμετάλλευση της παρουσίας (ή ανυπαρξίας;) του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
  • • όπου η Τουρκία επέβαλλε τα όρια στις γραμμές πλεύσης και παρατήρησης των ΝΑΤΟϊκών πλοίων (απαγόρευση πλου στα Δωδεκάνησα, οριογραμμή στο μέσον του Αιγαίου),
  • • αλλά και την πρόσφατη σειρά παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά,
  • • αφού προηγουμένως υπήρξαν και θρασύτατες αμφισβητήσεις της ελληνικότητας κάποιων νησίδων (π.χ. Κίναρος),