Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

2023 - Το Έτος της Συνειδητοποίησης...


*του Jim Richards*

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο να φέρνετε τη φυσική σε μια συζήτηση για τον Wily Coyote, αλλά πρέπει να παραδεχτείτε ότι υπάρχει μια συνεπής, αλλά λεπτή αναφορά στο παράξενο του κβαντικού κόσμου στο παραπάνω καρτούν. Αν θυμάστε, ο Wily βρίσκεται συχνά στη θέση να περνάει την άκρη του γκρεμού, γενικά ως αποτέλεσμα της υπερβολικής καταδίωξης του Roadrunner ή περιστασιακά του Wabbit, όπως βλέπουμε εδώ.

Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι συναρπαστικό: η βαρύτητα αγνοεί την κατάστασή του στον αέρα έως ότου κοιτάξει κάτω και ξαφνικά συνειδητοποιεί τη δύσκολη θέση του, οπότε πέφτει αμέσως. Ίσως θυμάστε από την εισαγωγική σας κβαντική φυσική το συναρπαστικό “φαινόμενο του παρατηρητή” που οδηγεί σε κατάρρευση κυματομορφής. Οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο μέσω ενός απλού παραδείγματος που ονομάζεται Schrodinger’s Cat.

Κάτι μου λέει ότι οι συγγραφείς του καρτούν κατάλαβαν αρκετά καλά αυτό το θέμα της κβαντικής αποσυνοχής και έπαιξαν με αυτό, γνωρίζοντας ότι πολύ λίγοι θα καταλάβουν το αστείο. Οι περισσότεροι θα έβλεπαν απλώς ότι ο Wily συνειδητοποιεί ξαφνικά - και μετά πέφτει.

Το 2023 θα είναι το έτος της συνειδητοποίησης.

Εκατό χρόνια από τώρα, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό το 2023 να θεωρηθεί ως η κομβική χρονιά. Ναι, περισσότερο από το '21 ή το '22. Βλέπω αυτό το έτος ως το αποκορύφωμα τόσων πολλών γεγονότων που αλλάζουν τον κόσμο, στο ίδιο επίπεδο με το 1945. Για παράδειγμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας περιόδου πολλών δεκαετιών στην οποία η Αμερική ήταν ο μοναδικός παγκόσμιος ηγεμόνας και εισερχόμαστε σε συγκρούσεις με τους δύο επίδοξους Ασιάτες παγκόσμιους ηγέτες, η οποία οδηγεί σε μια αυτοπροκαλούμενη ενεργειακή κρίση και στην επακόλουθη ύφεση παγκοσμίως.