Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (7): Jens Gad - Navajo

Χρυσάφι και σκουριές...


Λίγο πριν την ραστώνη των αυγουστιάτικων διακοπών, θέλοντας να "ξεφορτωθώ" από το γραφείο μου κάποιες σημειώσεις, λέω να γίνω λίγο... ανεπίκαιρος. Ίσως, όμως, να μην αποδειχτώ και τόσο πολύ ανεπίκαιρος, μιας και βάζω στοίχημα πως πολύ σύντομα (ίσως και μέσα στον Αύγουστο) θα έχουμε νέες εξελίξεις στο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει από σήμερα. Ο λόγος για τα -περίφημα πια- ορυχεία χρυσού τής Χαλκιδικής. Κι επειδή λίγη ιστορία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα των περισσότερων από 300 πηγαδιών που σώζονται στην περιοχή, η ανακάλυψη των χρυσοφόρων κοιτασμάτων ανάγεται στις αρχές τής κλασσικής αρχαιότητας, κάπου τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στην εκμετάλλευσή τους στηρίχτηκε η χρηματοδότηση τόσο της οικοδόμησης του κράτους των μακεδόνων όσο και της εκστρατείας τού Μ. Αλεξάνδρου. 

Όταν η περιοχή περιήλθε υπό ρωμαϊκή κατοχή, η εκμετάλλευση των ορυχείων ατόνησε, μιας και οι ρωμαίοι έπαιρναν περισσότερο και φτηνότερο χρυσό -και άργυρο- από τα ορυχεία τής Ισπανίας. Οι δουλειές ξανάνοιξαν όταν η ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίστηκε σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, κατά τις απαρχές δηλαδή του βυζαντινού κράτους. Αλλά η πραγματική έκρηξη ήρθε επί οθωμανών, όταν στην περιοχή λειτουργούσαν πάνω από 600 καμίνια, τα οποία έβγαζαν όχι μόνο χρυσό και άργυρο αλλά και μόλυβδο και ψευδάργυρο. Μάλιστα δε, στις αρχές τού 18ου αιώνα, με σουλτανικό φιρμάνι, τα χωριά τής περιοχής (τα γνωστά Μαντεμοχώρια) απέκτησαν αυτοδιοίκηση, η οποία περιλάμβανε και την εκμετάλλευση των ορυχείων (έναντι, βεβαίως, κάποιου -αρκετά χαμηλού- φόρου).

Ολιγοπωλιακή βιομηχανική γεωργία αποφασίστηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα

Θεωρίες συνωμοσίας κι η απόφαση του Eurogroup

Την ώρα που η συγκυβέρνηση και η αντιπολίτευση σκιαμαχούν για το σημαντικό θέμα της «μικρής ΔΕΗ» μία πολύ σοβαρή εξέλιξη περνά στα... ψιλά.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Γεωργίας Παπαγεωργίου (εφημερίδα ΑΥΓΗ), στο Eurogroup αποφασίστηκε η προώθηση της ολιγοπωλιακής βιομηχανικής γεωργίας.

Η ουσία του πολύ σοβαρού ρεπορτάζ, που ειλικρινά θεωρώ πως χρήζει της προσοχής μας, συνίσταται στην προοπτική «...σε δέκα χρόνια να υπάρχουν μόνον 4 μεγα-εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία των αγροτικών και των γεωργικών προϊόντων τα οποία θα διοχετεύουν σε ΜΟΝΟ ΜΙΑ εταιρεία με σκοπό να τα εξάγει. Εξουδετερώνοντας έτσι κάθε παραγωγό και αγρότη που δεν συνεργαζόταν θα λέγατε ότι είναι θεωρίες συνωμοσίας».

Και όμως η σχετική μελέτη υποβλήθηκε και εγκρίθηκε ήδη από το Eurogroup της 5ης Μαΐου (δεν είναι μόνο η υποτιθέμενη... διαπραγμάτευση του χρέους «εθνική υπόθεση», όπως θέλουν να παρουσιάσουν οι Σαμαράς- Βενιζέλος).
Είναι η αρχή και προς επίρρωσιν της αποκάλυψης της Γ. Παπαγεωργίου θα ξετυλίξω τη θεωρία συνωμοσίας περισσότερο προσθέτοντας πως για την υλοποίηση του σχεδίου θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ, και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο στο οποίο θα συμμετάσχει η γνωστή μας γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Για όποιον δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει παραθέτω ενδεικτικά 3-4 αναφορές για αυτήν τη γνωστή μας γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα.

Tα πετρελαια στους ξένους χωρίς να ερωτηθεί η Βουλή

Του Γιώργου Χριστοφορίδη*

Τα όσα είχε περιγράψει στο αποκαλυπτικό του δηµοσίευµα Το ΧΩΝΙ της 6/7/2014, σχετικά µε τις µεθοδεύσεις που έχουν δροµολογηθεί για να περάσει µε αδιαφάνεια και µε κατευθυνόµενες διαδικασίες στους ξένους ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας, επιβεβαιώνονται δυστυχώς µε το χειρότερο τρόπο. Οι αποφάσεις που δηµοσιοποίησε ο αρµόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, για τους διαγωνισµούς έρευνας και εκµετάλλευσης είκοσι θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη και τριών χερσαίων περιοχών σε Αρτα/Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο δείχνουν, πλέον, τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –εν προκειµένω για τα πετρέλαια, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: Τα µεγάλα συµφέροντα θα βάλουν χέρι στα κοιτάσµατα πετρελαίου και αερίου µακριά από την βουλή, µακριά από τον κρατικό φορέα Ε∆ΕΥ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), αλλά µε τη συνδροµή ξένου συµβούλου, που θα προσληφθεί υποκαθιστώντας την τελευταία. 

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση φαίνεται ότι στερεί από την χώρα ένα κρίσιµο πλεονέκτηµα, προκείµενου να ανεβάσει το τίµηµα µέσω διαπραγµατευτικής διαδικασίας. Σε αντίθεση µε τις αρχικές δηλώσεις -που είχαν γίνει κατά την παρουσίαση των διαγωνισµών, προ µηνός στο Λονδίνο- προβλέπονται µεν, έσοδα από δικαιώµατα για το ∆ηµόσιο, αλλά δεν προβλέπεται διαπραγµάτευσή τους, καθώς αυτά ορίζονται ήδη στις υπουργικές αποφάσεις.

Εφοδος της εφορίας και σε σπίτια...

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ...

Εφόδους στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους και μάλιστα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα για την αναζήτηση χρημάτων, για είσπραξη φόρων ή άλλων χρεών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Αυτό αναφέρει η γνωμοδότηση-σοκ, που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. Η Εφορία θα μπορεί να «εισβάλει» στις κατοικίες και στους επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ' οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Με λίγα λόγια, η εφορία δεν θα παίρνει μόνο τα σπίτια όσων χρωστούν στο Δημόσιο, θα μπορεί και να τα κάνει... φύλλο και φτερό όταν και όποτε θέλει, ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ακόμη κι αν έχει ενδείξεις κι όχι αποδείξεις φοροδιαφυγής!

Ανυπακοή, η μόνη απάντηση στη φορολογική ληστεία της κυβέρνησης

Του Πέτρου Τσάγκαρη

«Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται όταν δεν αποβλέπει σε δημόσια ωφέλεια. Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να συνεργάζονται στον προσδιορισμό των φόρων, να επιβλέπουν τη χρήση τους και να ελέγχουν τη διαχείρισή τους». 

Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, της Γαλλικής Επανάστασης, 220 χρόνια πριν

«Κανένας πρίγκιπας της Πρωσίας, κανένας Μπράντενμπουργκ και Βράνγκελ δεν παράγει ψωμί για το στρατό. Είστε εσείς που παράγετε ακόμη και το ψωμί για το στρατό… Κάντε τον εχθρό να πεινάσει και αρνηθείτε να πληρώσετε φόρους! Τίποτα δεν είναι πιο ανόητο από το να προμηθεύουμε μια προδοτική κυβέρνηση με τα μέσα να πολεμήσει το έθνος, και το μέσο όλων των μέσων είναι το χρήμα».

Καρλ Μαρξ,  165 χρόνια πριν

Το νέο χαράτσι στα σπίτια, ο διαβόητος ΕΝΦΙΑ, ήρθε να προστεθεί σε ένα εξαιρετικά άδικο και απόλυτα ταξικό φορολογικό σύστημα που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές δυνάμεις. Ασφαλώς και προηγουμένως η φορολογία ήταν ταξική: η άρχουσα τάξη –με προεξάρχοντες τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες– είχαν πληθώρα φοροελαφρύνσεων και κυρίως πληθώρα φοροαπαλλαγών, γι’ αυτό και τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, προέρχονταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τους έμμεσους φόρους –δηλ. από φόρους που καταβάλλονται από όλους το ίδιο, ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία (ΦΠΑ, τέλη στα τσιγάρα και τα ποτά κ.λπ.)– κι όχι από τους άμεσους φόρους.

Ωστόσο τώρα οι μνημονιακές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει περαιτέρω τις καταπιεζόμενες τάξεις με τα φορολογικά τους μέτρα, σε βαθμό που πιθανά δεν είχαν κάνει ούτε προηγούμενα κοινωνικά συστήματα όπως η Βυζαντινή και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο γύφτος που ήθελε να χορέψει στο ντέφι του αρκούδα απ’ τη Ρωσία

Του Πέτρου Αργυρίου

Ακόμη και αν κάποιος πίστευε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και που χάρη στην απίστευτη εμπάθεια τμήματος του εκλογικού σώματος συνεχίζονται να εφαρμόζονται έγιναν με στόχο άλλο από την αποψίλωση της οικονομίας της χώρας, ακόμη και αν κάποιος ήταν τόσο ανόητος που θεωρούσε πειστικά τα επιχειρήματα περί ανάκαμψης μετά την κάθε επόμενη στροφή καρμανιόλα, είναι σχεδόν αδύνατο να συγχωρέσει κάποιος την ιδέα μιας σωτηριολογικής και προνομιακής αντιμετώπισης της χώρας από το εξωτερικό σε μια περίοδο παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Μπορεί οι Έλληνες να ζουν στην καρακοσμάρα τους, η χώρα τους όμως βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο του πλανήτη που διαχρονικά επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Οι φελλοί, ανώφελα κειμήλια από τις ανοιγμένες σαμπάνιες που άνοιγαν στο πάρτι του κρουαζιερόπλοιου Ελλάδα το οποίο ναυάγησε, δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης από το να επιπλέουν- κατά προτίμηση- στον αφρό της θάλασσας, αφού και η σαμπάνια αφρώδης είναι.

Στον πάτο της θάλασσας βρίσκονται πλέον ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, ελπίδες και λίαν προσφάτως μερικές χιλιάδες τόνοι ροδάκινα αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Η ηλίθια αντίληψη του Έλληνα πως ότι μαλακία και να κάνουμε μας επιτρέπεται ή ακόμα ακόμα μας συγχωρείται, δεν επέτρεψε στους γεωργούς να αναγνωρίσουν το θανάσιμο κίνδυνο που αποτελούν το δίδυμο Σαμαρά Βενιζέλου για όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας.

Ε.ΠΑ.Μ.: ΕΝΦΙΑ ένας νόμος που πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η κλήση της εφορίας για την πληρωμή στο τέλος του μήνα της 1ης δόσης του περίφημου ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβλήθηκε από την μνημονιακή κυβέρνηση σε κάθε εμπράγματο δικαίωμα επί της ελληνικής γης, όπου και ο τελευταίος πολίτης αντιλήφθηκε την σκοπιμότητα αυτής της ληστρικής σε βάρος της περιουσίας των πολιτών φορολόγησης, το κατοχικό καθεστώς έκανε ένα βήμα πίσω.

Οι βουλευτές και οι υπουργοί του αναγκάστηκαν να παραδεχθούν «λάθη» στον υπολογισμό του φόρου και τελικά παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης κατά ένα μήνα, προκειμένου να διορθωθούν αυτά τα «λάθη», με την πασίγνωστη πλέον μέθοδο της «εντολής» Σαμαρά, που ανακοίνωσε περιχαρής ο έτερος των συμβαλλομένων και συναγωνιζόμενος σε εθελοδουλία και δωσιλογισμό τον πρώτο, Βενιζέλος.

Στην πραγματικότητα, το καθεστώς πέτυχε αρχικά τον στόχο του. Αφού και με αυτή ακόμα την «υποχώρηση» και την αναγνώριση «λαθών» στον υπολογισμό του ληστρικού φόρου, κατόρθωσε να μεταφέρει -βοηθούντων και των γνωστών ΜΜΕ- τη συζήτηση για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της επιβολής της εξοντωτικής αυτής φορολόγησης, στο πεδίο των υποτιθέμενων λαθών που χρήζουν διόρθωσης, ή των όποιων ελαφρύνσεων τελικά θα αποφασιστούν, για να «χρυσωθεί το χάπι».

Πώς το ISIS έσωσε προσωρινά τον Ομπάμα

Του system failure

Την ώρα που το νεοσυντηρητικό λόμπι είχε στριμώξει για τα καλά τον Ομπάμα, πιέζοντάς τον να λάβει πιο "δραστικά μέτρα" κατά της Ρωσίας, το αποκαλούμενο Ισλαμικό κράτος (ISIS) στο Ιράκ, του έδωσε την κατάλληλη έξοδο διαφυγής, τουλάχιστον για την ώρα.

Καθώς ο μετριοπαθής Ομπάμα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να τελειώσει τη θητεία του με "καθαρά χέρια", αποφεύγοντας μια θερμή σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως επιδιώκει με κάθε τρόπο το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, τα εγκλήματα του Ισλαμικού κράτους κατά διαφόρων μειονοτήτων στο Ιράκ, με χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τη σφαγή μένοντας αβοήθητοι στα βουνά, του έδωσαν το κατάλληλο πρόσχημα ώστε να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία και να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο εσωτερικό, η παλιά δοκιμασμένη συνταγή είναι να στρέψει κανείς την προσοχή της κοινής γνώμης σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Είναι αλήθεια ότι η Αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Η ανισότητα μεγαλώνει και ο Ομπάμα απέτυχε να βάλει τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να πατάξει την ατέλειωτη απληστία των τραπεζιτών μετά την μεγάλη κρίση του 2008, που έκανε την Αμερική και την Ευρώπη να παλεύουν, μέχρι σήμερα, να σταθεροποιήσουν τις εθνικές οικονομίες. Άλλωστε, η επίσκεψη των τραπεζιτών στον Ομπάμα μετά την τελευταία "παύση λειτουργίας" της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική και έδειξε ποιος είναι το "μεγάλο αφεντικό".

Φορολογία ακίνητης περιουσίας - χαράτσια και ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Του Γιάννη Δουλφή, Οικονομολόγου*

Βασική πτυχή της «μνημονιακής» πολιτικής αποτέλεσαν και αποτελούν οι νέοι δημευτικού χαρακτήρα φόροι στην ακίνητη περιουσία, τα λεγόμενα χαράτσια. Είναι μια σχεδιασμένη πολιτική που αποσκοπεί στη βίαιη ανακατανομή της διάσπαρτης γαιοκτησίας και της ακίνητης περιουσίας και της συγκεντροποίησής της σε «λίγα, ισχυρά, χέρια» – για να «εκσυγχρονισθούμε» υποτίθεται, εναρμονιζόμενοι με τα ισχύοντα στην «Ευρώπη» (όπως ισχυρίζεται ψευδώς η κυρίαρχη προπαγάνδα) – με τη λεηλασία που θα ακολουθήσει, από την αδυναμία καταβολής των τεράστιων ποσών από πηγή που δεν αποτελεί εισόδημα και μάλιστα από τα χειμαζόμενα – από τις τερατώδεις εισοδηματικές περικοπές της ίδιας πολιτικής – χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Όσοι λοιπόν συμπολίτες μας δεν κινδυνεύουν από τις τράπεζες λόγω χρεών να χάσουν τα ακίνητά τους, έρχεται το «στοργικό» κράτος να διορθώσει την «αδικία» με την επιβολή αυτών των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Η πρώτη επιβολή τους που έγινε με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ως εκβιαστικό εισπρακτικό μέσο πίεσης, αλλά και εμπέδωσης και αποδοχής, συνεχίστηκε για ακόμη ένα έτος με το Ε.Ε.Τ.Α. για να μονιμοποιηθεί πλέον μετά την κατάλληλη προετοιμασία των φορολογικών μηχανισμών στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Μια αναρχική κριτική στην οριζοντιότητα


Το άρθρο του Andrew Flood αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για σκέψη, γύρω από το ζήτημα των κινημάτων “Οριζοντιότητας” όπως έχουν αρχίσει σιγα-σιγά να αναφέρονται διεθνώς. Το κείμενο του Andrew Flood στα Αγγλικά, μπορεί να βρεθεί στον ιστοτόπο Anarchist Writers.



Η “Oριζοντιότητα” είναι ένας αναδυόμενος όρος, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κοινά χαρακτηριστικά των κινημάτων αντίστασης της τελευταίας δεκαετίας. Το κίνημα Occupy το 2011[1], ήταν μέχρι σήμερα το απόγειο τους, αλλά ο όρος “Oριζοντιότητα” φέρεται να προέρχεται από την εξέγερση στην Αργεντινή, μετά από την τραπεζική κρίση του 2001.

Η Μαρίνα Σίτριν[2], στο βιβλίο της σχετικά με εκείνη την εξέγερση, αναφέρει πως ο όρος (στα ισπανικά προφανώς) χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις συνελεύσεις εργασιακών χώρων, ανέργων και γειτονιών, που εμφανίστηκαν με σκοπό να σχηματίσουν “κοινωνικά κινήματα που αναζητούσαν την αυτοδιαχείρηση, την αυτονομία και την άμεση δημοκρατία.”

Η Οριζοντιότητα είναι περισσότερο μια πρακτική παρά μια θεωρία, όπως λέμε, μιας και στα διάφορα κείμενα όπου χρησιμοποιείται ο όρος, έχει περιγραφεί ως πρακτική και όχι ως θεωρητικό ιδανικό. Είναι ευκολότερο να δούμε την πρακτική στο πλαίσιο των κινημάτων βασισμένων σε συνελεύσεις που ήρθαν και παρήλθαν μετά την εξέγερση στην Αργεντινή. Ιδίως το κύμα των κινημάτων από το 2010 και μετά, στη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη που έγιναν παγκόσμια στα τέλη του 2011 με το Occupy. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των κινημάτων, δεν ήταν μια συγκεκριμένη θεωρητική επικάλυψη αλλά η ανάπτυξη ενός συνόλου κοινών πρακτικών και ως ένα σημείο κοινών τρόπων για να βλέπεις το κόσμο.

Σαββατιάτικα (16)

Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή: "...το στελεχιακό δυναμικό της Δεξιάς μαστίζεται από βαριά αγραμματοσύνη..." *** Συ είπας, Πάσχο. *** Συνεχίζεις να γράφεις, όμως. *** Κόψ' το, να πάει στον διάολο, λοιπόν! *** Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 1, παράγραφος 3: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό..." *** Σάμπως πολύ λαϊκίζει το Σύνταγμά μας, ε; *** Άλλαξέ το, Αντώνη! *** Αυτό το "λαθρο-" στην λέξη "λαθρομετανάστης" πολύ με προβληματίζει. *** Άραγε, τόσοι έλληνες που επί κατοχής κατέφυγαν στην Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο, είχαν βγάλει βίζα; *** Από ΕΝΦΙΑ πώς πάτε; *** Αν αναφωνήσατε "γαμώ το σπίτι μου" δεν θα σας αδικήσω. *** Μόνο θα σας θυμίσω πόσο χαρήκατε όταν οι παππούδες σας σας έγραφαν κάτι κατσικοχώραφα στα πουθενοχώρια.  
Μαμάααααα!!!! Η Ενωμένη Ευρώπη!!!
*** Άντεστε τώρα να χτίσετε το εξοχικούλι που κάποτε ονειρευόσασταν. *** Και μη ξεχάσετε να φτιάξτε κι ένα μπάρμπεκιου. *** 20.000 πουλάει το χωράφι του ο άλλος, 600.000 του το εκτίμησε η εφορία και, βεβαίως, το φορολογεί αναλόγως. *** Ευτυχώς που θεσπίστηκε η δυνατότητα να παραχωρείς το ακίνητό σου στο κράτος αν δεν έχεις να πληρώσεις. *** Σοφή επιλογή και το ιστολόγιο συνιστά να την αξιοποιήσετε. *** Όταν θά 'ρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια, θα βρεθούν προ μεγίστης εκπλήξεως. *** Ελλάς: η ωραιότερη χώρα τού τρίτου κόσμου. *** Απορία φίλου: αν έχω εισόδημα 550 ευρώ, μου στέλνει η εφορία εκκαθαριστικό 2.800 και δεν έχω τίποτε στο όνομά μου, πόσες μάντρες θα μου κλάσουν; *** Κώστας Κουκοδήμος, υφυπουργός παιδείας: "Τα παιδιά δεν μαθαίνουν κάτι στο νηπιαγωγείο... βρίσκονται σε μια αίθουσα, παίζουν, ζωγραφίζουν..." *** Σωστός ο μια ζωή άκυρος. *** Αυτός, στα δικά του νήπια είχε προσλάβει καθηγητές που τα δίδασκαν διαφορικό λογισμό. *** Έτσι πάει μπροστά ο τόπος, όχι με "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ", "περνά-περνά η μέλισσα" και τσικολελέτες. *** A propos, εκείνος ο καραγκιόζης που προ εξαετίας κοίταγε να καθαρίσει τον Θέμο από την ιστορία με τα 5,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποσιωπηθεί η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, έχει καμμιά σχέση με τον σημερινό υφυπουργό ή πρόκειται για απλή συνωνυμία; *** Κυρ-Αντώνη, εγώ που στα νιάτα μου έπαιζα πολύ καλή μακρυά γαϊδούρα, έχω καμμιά ελπίδα να γίνω υφυπουργός; *** Σκερβελέδες... *** Αυτό που τα μαγαζιά ανοίγουν την Κυριακή αλλά εσείς δεν πάτε να ψωνίσετε, πολύ με στενοχωρεί. *** Άντε να χαθείτε, εθνοπροδότες! *** Ώρες είναι να σκεφτεί ο Τζέρυ ότι είναι μαλακία ν' ανοίγουν τα μαγαζιά κυριακάτικα και να ακυρώσει την μεταρρυθμισάρα. *** Στάσου δίπλα του για ψυχολογική στήριξη, Τζήμερε! 

Η ερχόμενη ανατροπή του κόσμου

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης θα αντιπροσωπεύσει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, μετά τη προβλεπόμενη επέκταση του το Σεπτέμβριο 2014,

Η ρωσική στρατηγική ενώπιον του αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμού

Toυ Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)            
(μτφ. Κριστιάν)

Η επίθεση των Αγγλο-Σαξόνων εναντίον της Ρωσίας, παίρνει τη μορφή ενός οικονομικού και χρηματοπιστωτικού πολέμου. Ωστόσο, η Μόσχα ετοιμάζεται για τις ένοπλες εχθροπραξίες αναπτύσσοντας την αυτάρκεια της γεωργίας της και πολλαπλασιάζοντας τις συμμαχίες της. Για τον Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan), μετά τη δημιουργία του χαλιφάτου στο Λεβάντε, αναμένεται η Ουάσιγκτον να παίξει ένα νέο χαρτί το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη. Η ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη εσωτερική σταθερότητα της, τότε, θα καθορίσει την πορεία των γεγονότων.

Την επίθεση που κατευθύνουν οι Αγγλοσάξονες  (ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ) για να κυριαρχήσουν τον κόσμο συνεχίζεται σε δύο ταυτόχρονες γραμμές: τόσο η δημιουργία της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» (Greater Middle East) με ταυτόχρονη επίθεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, όσο και με την απομόνωση της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της κρίσης που οργάνωσαν στην Ουκρανία.

Σε αυτό τον αγώνα ταχύτητας, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιβάλει το δολάριο ως  ενιαίο νόμισμα στην αγορά του φυσικού αερίου, της κατεξοχήν πηγής ενέργειας του εικοστού πρώτου αιώνα, με τον τρόπο με τον οποίο το επέβαλλε στη αγορά του πετρελαίου [1 ].

Η κυρίαρχη ελίτ έτοιμη να σπάσει το "κοινωνικό συμβόλαιο"


Η υπερ-αυτοματοποίηση θα επιτρέψει στους υπερ-πλούσιους 
να "ξεφορτωθούν" τους υπόλοιπους

Του system failure

Με το τέλος της Γαλλικής επανάστασης και την έλευση της νέας μορφής της αστικής δημοκρατίας - αστικού κράτους, η κυρίαρχη τάξη ήταν υποχρεωμένη να συνάψει το λεγόμενο "κοινωνικό συμβόλαιο" με την πλειοψηφία. Από τη στιγμή που η κυρίαρχη αστική τάξη πήρε την εξουσία από την Φεουδαρχία και την Μοναρχία, έπρεπε με κάποιο τρόπο να προστατέψει τα μέσα παραγωγής και το εργατικό δυναμικό.

Έτσι, η δημιουργία της εθνικής συνείδησης σε κάθε έθνος-κράτος, ήταν απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της πλειοψηφίας και να ιδρυθούν εθνικοί στρατοί που θα προστάτευαν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Ως αντάλλαγμα, η κυρίαρχη αστική τάξη έδωσε το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, εργατικά δικαιώματα κ.λ.π., μέσω του έθνους-κράτους ως φορέα και εγγυητή για όλα αυτά τα προνόμια προς την μεσαία και κατώτερη τάξη.

Από τότε, η πλειοψηφία κατάφερε να κατακτήσει αρκετά προνόμια, μέσα από πολλές μάχες. Με την αυγή του 20ου αιώνα, η τεχνολογική πρόοδος έφερε την μαζική παραγωγή. Οι Δυτικές κοινωνίες εθίστηκαν βαθμιαία στον καταναλωτισμό και κυριάρχησε σταδιακά μια κουλτούρα ακραίου ατομικισμού έως και σήμερα.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (6):Tango Santa Maria - Gotan Project