Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους της Ιερισσού


Την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου του 2013, 6 κλούβες των ΜΑΤ και 7-8 οχήματα της Αστυνομίας εισέβαλαν στο χωριό της Ιερισσού. Οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής έριξαν δακρυγόνα όχι μόνο στο χωριό αλλά δε δίστασαν να ρίξουν χημικά ακόμη και μέσα στο σχολείο της περιοχής την ώρα που τα παιδιά έκαναν μάθημα.

Η δίκη των 4 κατηγορούμενων αγωνιστών, που διώκονται για πλημμελήματα επειδή υπερασπίζονται τον τόπο τους, 

γίνεται τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 στα Δικαστήρια Πολυγύρου. 

Όλος ο κόσμος του αγώνα πρέπει να είναι εκεί και να δώσει ένα βροντερό παρόν έμπρακτης αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές.

Πηγή:http://www.epamhellas.gr

...//...


Ξανά στα δικαστήρια οι αντιδρώντες στη μεταλλευτική δραστηριότητα

Αναβολή ζήτησαν σήμερα 20/11/2015 οι 11 κάτοικοι από Γομάτι Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία.

Η κατηγορία που τους βαραίνει είναι αυτή της παράνομης βίας, δηλαδή ότι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εργαζόμενοι αποκλείστηκαν από το “ιερό δικαίωμα στην εργασία”.

Προϋπολογισμός νέας λιτότητας


Tου Λεωνίδα Βατικιώτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ

Ό,τι ακριβώς διαβάζαμε στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων χρόνων, με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα ίδια ακριβώς γράφει κι ο προϋπολογισμός της υποτιθέμενης αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός που δημιουργεί νέα βάρη στον λαό ο οποίος συνεχίζει να σηκώνει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, γράφτηκε κατ’ εφαρμογή  του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 19 Αυγούστου με τους πιστωτές, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική της παράδοση σε ΕΕ και ΔΝΤ. Στο 10ο υποκεφάλαιο μάλιστα του 3ου κεφαλαίου παρουσιάζονται λεπτομερώς οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τα έτη 2015-2016. Πρόκειται για το νέο Μνημόνιο, απλώς οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να διασκεδάζουν τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργεί η στροφή 180 μοιρών που έχουν κάνει. Με βάση λοιπόν τις δικές τους προβλέψεις η δημοσιονομική προσαρμογή του 2015 είναι 1.541,2 εκ. ευρώ και 5.732,5 εκ. ευρώ για το 2016. Σύνολο 7.273,7 εκ. ευρώ.

Τα όσα προβλέπονται στο σκέλος των εσόδων είναι ενδεικτικά. Από τους έμμεσους φόρους το 2016 προβλέπεται να εισπραχθούν 24,74 δισ. ευρώ (όταν για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους έμμεσους φόρους στα 23,60 δισ.) και από τους άμεσους 20,03 δισ. ευρώ (19,16 δισ. το 2015). Υπάρχει δηλαδή καθαρή αύξηση της φορολογίας από το 2015 στο 2016 παρότι το ΑΕΠ, δηλαδή η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα, θα μειωθεί: από 175,658 δισ. ευρώ σε 174,438 δισ. ευρώ (-0,7%). Αθροιστικά προκύπτει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση ύψους 2.004 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό 4,7%. Επομένως ο Τσίπρας κι η παρέα του, πλέον των όσων άλλων υφάρπαζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα πάρουν από τις τσέπες του κάθε κατοίκου αυτής της χώρας 182 περίπου ευρώ.

Τα capital controls και το «μεγάλο κόλπο» με το πλαστικό χρήμα


Toυ Γεράσιμου Ταυρωπού
Πότε θα αρθούν τα capital controls; Η… προεκλογική απάντηση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ήταν: μόλις ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, δηλαδή από τις αρχές του 2016. Η απάντηση αυτή έχει ήδη ξεχαστεί. Ήδη, σε ομιλία του στις ΗΠΑ ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Μουρμούρας έδωσε μια άλλη, τη μόνη επίσημη μετεκλογικώς: τα capital controls θα αρθούν όταν εκπληρωθούν 4 προϋποθέσεις: 
α) η ελάφρυνση του χρέους, β) η επαναποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γ) η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Μάριο Ντράγκι και δ) ένα επενδυτικό σοκ στην ελληνική οικονομία. Έτσι διατυπωμένες οι προϋποθέσεις, παραπέμπουν σε διατήρηση των capital controls για μακρό χρόνο, ενδεχομένως και… επ’ αόριστον – αν κάτι «στραβώσει» με τις προϋποθέσεις, πράγμα πολύ πιθανό γιατί καθεμιά ξεχωριστά και πολύ περισσότερο όλες μαζί παραπέμπουν σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.
Στην παραπομπή της άρσης των capital controls σε απώτερο χρόνο, έρχεται τώρα να προστεθεί η… μαζική εισβολή του ηλεκτρονικού χρήματος στη ζωή μας. Πρόσφατα, το «Βήμα» προανήγγειλε την πληρωμή μισθών και συντάξεων με ηλεκτρονικό χρήμα και τον έλεγχο της ροής των δαπανών των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να μισο-διαψεύσει το δημοσίευμα, αλλά ο λαλίστατος κ. Αλεξιάδης επανήλθε δημοσιοποιώντας σχέδιο για γενίκευση της χρήσης πλαστικού χρήματος ΠΡΙΝ την άρση -και ως προϋπόθεση- για την άρση των capital controls.

Ποιος δημιουργεί τους τρομοκράτες και ποιος τους δίνει όπλα;

Του Στέλιου Ελληνιάδη 
Δείχνουν και ξαναδείχνουν τα κανάλια τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ στις δηλώσεις του για τη σφαγή στο Παρίσι, να υπόσχεται εκδίκηση χωρίς οίκτο, sans pitie. Και κολλητά τον υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να βομβαρδίζει στη Συρία! Η απόλυτη κτηνωδία, η απόλυτη ατιμωρησία. Γιατί και οι δυο θα έπρεπε να είναι στα κάτεργα. Για τα εγκλήματα τα οποία διαπράττονται με δική τους εντολή στη Λιβύη, το Τσαντ, το Μάλι και τη Συρία. Που είναι υπεύθυνοι και για τη σφαγή στο Παρίσι, σαν προέκταση, μία από τις συνέπειες, των σφαγών και των καταστροφών που πραγματοποιούν οι Γάλλοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών και των ακρωτηριασμένων από τους βομβαρδισμούς των γαλλικών Μιράζ, επί χρόνια, χωρίς καμία απειλή σε βάρος των Γάλλων και της Γαλλίας από τους Μεσανατολίτες, τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς, που πολλοί απ’ αυτούς μπορεί να μην ήξεραν ούτε πού βρίσκεται η Γαλλία.
Οι Γάλλοι βομβαρδίζουν, σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αδιακρίτως σε χώρες που τις έχουν μεταβάλλει σε ανθρωποσφαγεία χωρίς καμιά νομιμοποίηση. Μόνοι τους αποφασίζουν, μαζί με τους Αμερικανούς και τους Άγγλους, να καταστρέφουν μια χώρα, να ανατρέψουν το καθεστώς μιας άλλης κρατικής οντότητας, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανθρώπινες απώλειες.

Keith Jarrett- book of ways, the feeling of strings, No. 14



Keith Jarrett - book of ways, the feeling of strings, No. 14

Keith Jarrett plays clavichord

Όταν το ταξικό γίνεται άλλοθι προδοσίας


Του Δημήτρη Καζάκη [21/5/2012]

Τι σημαίνει πατριωτικό και τι ταξικό καθήκον; Μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο; 
Ναι, μόνο στα μυαλά των παραθρησκευτικών οργανώσεων της αριστεράς και της δεξιάς. Το ταξικό δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ ξεχωριστά από το εθνικό και πατριωτικό καθήκον από την σκοπιά των καταπιεσμένων στρωμάτων του λαού. Αυτός ο δύσμοιρος ο Καρλ Μαρξ, που τόσο έχουν ασελγήσει πάνω του ιδίως όσοι εμφανίζονται ως οι πιο ακραιφνείς του οπαδοί, έγραφε ότι η ιδιαιτερότητα της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί ως τάξη σαν μια «απλή άθροιση ομώνυμων μεγεθών, το ίδιο περίπου όπως οι πατάτες μέσα σ’ ένα σακί αποτελούν ένα σακί με πατάτες.» Ο Μαρξ έγραφε επίσης ότι «εφόσον εκατομμύρια οικογένειες ζουν κάτω από οικονομικές συνθήκες ύπαρξης, που ξεχωρίζουν τον τρόπο της ζωής τους, τα συμφέροντά τους και την κουλτούρα τους από εκείνες των άλλων τάξεων και τις αντιπαραθέτουν εχθρικά μ’ αυτές, συνιστούν μια τάξη. Στο βαθμό όμως που υπάρχει μόνο μια τοπική συνάφεια των συμφερόντων τους, όπως συμβαίνει ανάμεσα στους μικρούς αγρότες, και δεν δημιουργείται καμιά αίσθηση κοινότητας, κανένας εθνικός δεσμός και καμιά πολιτική οργάνωση, τότε δεν συγκροτούν τάξη.»

Με άλλα λόγια για να συγκροτηθεί μια τάξη, ιδίως η εργατική τάξη, χρειάζεται να υπάρχει συγκροτημένος λαός και έθνος που έχει θέσει στην βάση συγκρότησής του την δημοκρατία. Η εργατική τάξη είναι η μόνη που από τη φύση και τη θέση της στην αστική κοινωνία μπορεί να συγκροτηθεί αφεαυτού της σε τάξη αναδεικνύοντας την κοινότητα των συμφερόντων της, τους πανεθνικούς δεσμούς της και το δικό της πολιτικό κίνημα.