Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Αθώος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για την παράβαση καθήκοντος


Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος (αυξάνοντας το χρέος κατά 210 δισ. ευρώ), έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε πέντε ώρες.

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Γεωργίου -που ήταν απών από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του- αφορούσε τη διατήρηση, επί μερικούς μήνες, της θέσης του υπαλλήλου του ΔΝΤ, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, με αυτήν του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, του είχε καταλογιστεί ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, κατέθεσε η καθηγήτρια, πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε καταγγείλει σκόπιμη αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, με στόχο την είσοδο της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης από την Αρχή, καταγγελία που οδήγησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Γεωργίου.
Η μάρτυρας απέδωσε δόλο στη διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ στον κ. Γεωργίου, υποστηρίζοντας πως είχε στόχο να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας στο Ταμείο, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, όταν έφθασε στη δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Στις 26 Νοεμβρίου, με πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, η Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες, με βαθειά γνώση και πείρα του Κυπριακού, πραγματοποίησε Διασκεπτική Συνάντηση στην Πάφο, Κύπρο, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις στο Mont Pelerin της Ελβετίας.
Συγκεκριμένα, κατετέθησαν στη Συνάντηση εισηγήσεις:
α. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστου Ζαχαράκι,
β. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Θέμου Στοφορόπουλου,
γ. του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου,
δ. του Αντιστρατήγου ε.α., πρώην Γενικού Επιθεωρητού του Ελληνικού Στρατού και υπερασπιστή της Λευκωσίας το 1974 Δημήτριου Αλευρομάγειρου,
ε. του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών συνταγματολόγου Γεώργιου Κασιμάτη,
στ. του πρώην Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια,
ζ. του Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Παναγιώτη Ήφαιστου,
η. του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και Διευθυντού του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννου Μάζη,
θ. του Συγγραφέως και Εκδότη Λουκά Αξελού,
ι. του Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κων/ίνου Γρίβα.
Στη Συνάντηση παρέστησαν και απήυθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.