Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν ο εκμαυλισμός της ενημέρωσης καταρρίπτει και τα όρια εξαχρείωσης (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)


Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η περίπτωση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

Εάν στο ιδεατό εθνικό δικαστήριο, ο -εκλεγμένος για την αριστεία του- Δικαστής ερωτούσε τον υπογράφοντα μάρτυρα* σε ποια χρονική στιγμή  θα τοποθετούσε την κατάπτωση του λειτουργήματος της ενημέρωσης στην Ελλάδα στην έσχατη υποστάθμη του εκπεσμού, η απάντηση θα ήταν άμεση και χωρίς δισταγμό: την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκείνη την ημέρα, σε μια οποιαδήποτε χώρα υπό καθεστώς Δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου, κορυφαίο θέμα σε δελτία των ΜΜΕ και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα ήταν τα συγκλονιστικά στοιχεία που κατέθεσε την προτεραία στην Επιτροπή της Αλήθειας για το Χρέος ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Αμύνης κ. Κώστας Ησυχος.

Τα στοιχεία απεκάλυπταν ότι μέγα μέρος του συντριπτικού χρέους που χρησιμοποιείται ως πολεμική μηχανή εθνικής υποδούλωσης, είναι το άθροισμα οφειλών και τόκων, από το 1974 έως σήμερα, από ένα σωρείτη ληστρικών προμηθειών όπλων άχρηστων για την εθνική άμυνα, από προμηθευτές εταίρους-δυνάστες και εκμαυλιστές υπουργών και κρατικών λειτουργών.

Γιατί η συνθηκολόγηση; Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός-(VIDEO)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ανεξάρτητα απο το αν συμφωνούμε σε όλα τα επιμέρους σημεία της ανάλυσης του Éric Toussaint, το γενικά πλαίσιο των τοποθετήσεών του αναδεικνύει  ανάγλυφα το πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε το θέμα του χρέους και πως οδηγηθήκαμε στην προδοτική και καταστροφική συμφωνία-3ο μνημόνιο-ταφόπλακα για το λαό και τη χώρα. 

...//...

O Éric Toussaint εξετάζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος από το 2010

O Éric Toussaint εξετάζει με κριτική ματιά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος από το 2010, και εξηγεί  πώς η Ελληνική κυβέρνηση έφτασε να υπογράψει την αποφράδα συμφωνία της 13ης Ιουλίου 2015. Κύρια αιτία για τα όσα επακολούθησαν είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας, το οποίο και θα της είχε επιτρέψει, εφόσον προχωρούσε σε στάση πληρωμών, να μην υποκύψει στα κελεύσματα των δανειστών. Ο Éric Toussaint παρουσιάζει ένα σχέδιο Β, το οποίο επικεντρώνεται στο χρέος, στις τράπεζες, στη λιτότητα, στο νόμισμα και στη φορολογία.

 Διάρκεια : 38 λεπτά
Τίτλοι κεφαλαίων :
- Η επιτροπή οικονομικού ελέγχου των πολιτών : 2011
- Οι θέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπή ελέγχου των πολιτών το 2011
- Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές Εκλογές τον Μάιο-Ιούνιο 2012
- Τέλη 2012 : η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετριάζει τις προτάσεις της 
- Οκτώβριος 2013 : ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος
- Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πρώτο ελληνικό κόμμα στις Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2014
- H νίκη του Ιανουαρίου 2015

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ

Ο λαός αποφάσισε να …κυβερνηθεί; Η νέα κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει;


Toυ Δημήτρη Κυπριώτη*

Οι εκλογές τελείωσαν όπως άρχισαν, στο άψε-σβήσε. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αλήθεια  ότι  ξάφνιασε, ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπεις, δεν είναι μικρό πράγμα μέσα σε 8 μήνες ο Α. Τσίπρας να κερδίζει 3 εκλογικές αναμετρήσεις και μαζί με αυτές, ένα  μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη  και αν αυτή είναι επιφυλακτική μαζί του.

Τώρα όμως  ήρθε η ώρα και  θα φανεί, αν αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να κυβερνήσει, γιατί η προηγούμενη αν και δική της κόπια,  μόνο αυτό δεν έκανε, δικαιολογούμενη ότι είχε μπροστά της δύσκολη διαπραγμάτευση, που δεν την άφησε να παράξει έργο. Βέβαια τι είδους σκληρότητα επέδειξε στη διαπραγμάτευση, το αποδεικνύει το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, που κατά γενική  αλλά  και δική της ομολογία, είναι το χειρότερο από όλα τα προηγούμενα.

Η  νέα (;) Κυβέρνηση, καλείται να οικοδομήσει πάνω στα πολιτικά μπάζα και στα κοινωνικοπολιτικά ερείπια που άφησε, τόσο η δική της 7μηνη διακυβέρνηση, όσο και  αυτή της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που αμέσως μπαίνει είναι, αν θα μπορέσει να βγάλει χωρίς τραυματισμούς ακόμη και το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας !

Miles Davis - 26 Μαΐου 1926 - 28 Σεπτεμβρίου 1991