Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η αρρώστια της εξουσίας


Αν η ισχύς, η εξουσία ήταν συνταγογραφούμενο φάρμακο, θα είχε έναν μακρύ κατάλογο γνωστών παρενεργειών. Μπορεί να σας μεθύσει. Μπορεί να σας διαφθείρει. Μπορεί να κάνει ακόμη και τον Χένρι Κίσινγκερ να πιστεύει ότι... είναι σέξι. Αλλά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη;
Το «παράδοξο εξουσίας»
Ο ιστορικός Χένρι Άνταμς μιλώντας βέβαια μεταφορικά και όχι ιατρικά χαρακτήρισε την εξουσία ως «ένα είδος όγκου που τελειώνει με τη δολοφονία της συμπόνιας του θύματος». Αλλά αυτό δεν απέχει πολύ από αυτό που ο Dacher Keltner, καθηγητής ψυχολογίας στο UC Berkeley, κατέληξε μετά από χρόνια πειραμάτων. Όσο περισσότερη εξουσία λαμβάνουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερη ελευθερία αισθάνονται ότι έχουν να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους, που ενεργεί σε συνέπεια με τους στόχους και τις αξίες του. Με άλλα λόγια, η ισχύς δεν είναι εγγενώς διαβρωτική. Απλά φέρνει στην επιφάνεια την αληθινή φύση μας.
Η μελέτη που διεξήχθη από τους καθηγητές ψυχολογίας Serena Chen και Dacher Keltner, στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, απεικονίζει εύστοχα αυτό το φαινόμενο. Οι ερευνητές ζήτησαν από κάποιους συμμετέχοντες να σκεφτούν μια φορά στη ζωή τους που είχαν εξουσία και από άλλους να σκεφτούν μια στιγμή που δεν είχαν.

Αφαιρείται η Ελληνική Υπηκοότητα του Γκέργκι Γκόρου


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ταχυδρόμου» η Ελληνική πολιτεία εξέδωσε απόφαση, βάσει της οποίας, αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια που είχε αποδοθεί πριν μερικά χρόνια στο Δήμαρχο Χειμάρρας, Γκιέργκι Γκόρο, λόγω ελληνικής καταγωγής του. Η απόφαση έχει υπογραφεί ήδη από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Πάνο Σκουρλέτη κι αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Βεβαίως, πρόκειται για μία ενέργεια, αλλά και για πράξη παραδειγματισμού για έλληνες πολίτες που σφετερίζονται την ελληνική ιδέα και πράττουν κατά των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος. Είναι κυριαρχικό κι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας να αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια των πολιτών όταν εκείνοι με τις ενέργειες και τις πράξεις τους διαβάλλουν το ελληνικό έθνος.

Τα τελευταία χρόνια της θητείας του στο Δήμο Χειμάρρας, ο κ. Γκόρος, ουκ ολίγες φορές παρενέβη σε αποφάσεις και ενέργειες που έπληξαν καίρια τα συμφέροντα ελλήνων ομογενών στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας είτε πρόκειται για εθνικά, ιδιοκτησιακά, κοινοτικά ή θρησκευτικά δικαιώματα. Με αποκορύφωμα τις αποφάσεις του για την ισοπέδωση του ναού του Αγίου Αθανασίου και για την ισοπέδωση 18 κατοικιών στο κέντρο της κωμόπολης. Σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές ο κ. Γκόρος έχει επιδοθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο περιουσιακής αποψίλωσης των συμπατριωτών του. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν χρόνια που δέχονται ενημέρωση για την ανθελληνική δραστηριότητα του Δήμαρχου Χειμάρρας και μετά από επανειλημμένες συστάσεις συμμόρφωσης, οι οποίες ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά από τον κ., Γκόρο, προέβησαν στην ακραία απόφαση αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας.

«Αγκάθι» η ονοματολογία στην προοπτική ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.


 Του Χρήστου Καπούτση

Δεν επιβεβαιώθηκε η αισιόδοξη άποψη, ότι η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων, θα είναι πιο διαλλακτική, ώστε να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Οι μετριοπαθείς δηλώσεις στελεχών της σκοπιανής Κυβέρνησης υπό τον Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται ότι αποτελούσαν ένα ελιγμό, προκειμένου να παρακαμφτούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και έτσι, η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία π. Γ.Δ. Μακεδονίας (FYROM). Η 2ωρη συζήτηση που είχαν στο Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ , δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ότι επίκειται λύση στο ονοματολογικό.

«Από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά το δύσκολο θέμα της ονοματολογίας της φίλης και γειτονικής χώρας», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον σκοπιανό ομόλογό του. Και πρόσθεσε: «Θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξή της στον ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αφού όμως λυθεί πρώτα το ονοματολογικό. Ωστόσο, η Ελλάδα, είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, τη σταθερότητά της και τη σαφή κυριαρχία της».

Το ζήτημα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, δεν αποτελεί μια ελληνική ιδιορρυθμία ή εφεύρημα εθνικιστικών κύκλων, κατά την προσφιλή εκτίμηση των εγχώριων «προοδευτικών» . Είναι ένα πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση, το οποίο συνίσταται στην προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων εκ μέρους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με κύριο όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ:Ο ΒΟΛΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ...


Του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου



Πηγή:http://eparistera.blogspot.gr/2017/06/blog-post_54.html