Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η Τουρκία καταργεί τη βίζα για τους ελληνοκύπριους


Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφτούν την Τουρκία, όπως αποφάσισε σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο. «Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία αναγνωρίζει την Κύπρο», ξεκαθάρισε, παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που ελήφθη σήμερα, η βίζα για τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται την Τουρκία, θα καταργηθεί όταν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών, που επισκέπτονται χώρες – μέλη της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα από τα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, για να «κερδίσει» την απελευθέρωση της βίζας των υπηκόων της, στα πλαίσια της συμφωνίας που σύνηψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το προσφυγικό.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει η Τουρκία, είναι η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων ως πολίτες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι αλλαγές που υιοθέτησε σήμερα η Τουρκία, σχετικά με τη βίζα των Ευρωπαίων, ισχύουν και για τους Κυπρίους.

Η «άκομψη» εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο και η σιωπή Κοτζιά!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές και απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες του liberal.gr, είχαμε από πλευράς ΗΠΑ μία εξόχως ασυνήθιστη ενέργεια για τα σύγχρονα διπλωματικά δεδομένα και για την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τηρεί σιγή… ιχθύος!
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. David Pearce, επισκέφθηκε τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, και του ανέγνωσε κείμενο τριών σημείων/προϋποθέσεων προκειμένου η νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG2, η οποία «επιχειρεί» στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, να δράσει επιτέλους αποτελεσματικά και η όλη δραστηριότητα να εξελιχθεί ομαλά. Στον ίδιο ακριβώς χρόνο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Francis J. Ricciardone, διάβασε το ίδιο κείμενο στον ομόλογο του κ. Παρασκευόπουλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ (στην ουσία μόνιμο υφυπουργό) γνώριμο μας κ. Feridun Sinirlioglu.

Ποιες είναι όμως αυτές οι «προϋποθέσεις» (οι δύο από τις τρεις είναι αυτές που άπτονται εθνικών συμφερόντων) τις οποίες θέλουν να επιβάλλουν οι Αμερικανοί και καθιστούν το όλο γεγονός σοβαρό;
  • Τα μέσα των Ελλήνων και των Τούρκων που διατίθενται στην SNMG2 να αποχωρήσουν από την περιοχή επιχειρήσεων και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες (;) της δύναμης, όπως… εκλιμενισμό στη Μαύρη Θάλασσα! Πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον αυτό υλοποιηθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πλοίο με «νατοϊκό καπέλο» στην περιοχή αμέσου ενδιαφέροντος, καθόσον οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς την επικράτεια της.