Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Συλλογική ανοησία


Του Ιάκωβου Ιωάννου

Οι τέσσερις διαφορές στη διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα και την Ισλανδία, οι οποίες πιστοποιούν πόσο παράλογοι είναι όσοι πανηγυρίζουν για το νέο δάνειο των 10+2 δις € – μέσω του οποίου δρομολογείται η τραπεζική κλοπή του αιώνα
«Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι θα αμυνθούν, εάν προσπαθήσει κανείς να τους πάρει τα σπίτια τους. Εν τούτοις, όταν τους παίρνουν την πατρίδα τους, δεν αμύνονται καθόλου. Επομένως, δεν θεωρούν πως η πατρίδα τους είναι το σπίτι τους. Από την άλλη πλευρά, πώς είναι δυνατόν να προστατέψουν τα σπίτια τους, όταν έχουν χάσει τη χώρα τους;
Όταν τελειώσει λοιπόν η θεατρική παράσταση και ανοίξουν τα φώτα, οι θεατές θα έχουν χάσει όλα όσα είχαν μαζί τους – καταλαβαίνοντας μόλις τότε πως δεν ήταν φτωχοί αλλά πλούσιοι, ενώ κατέληξαν να γίνουν τα ανόητα θύματα μίας καλοστημένης ληστείας.
Επιγραμματικά, η Τρόικα είναι η πραγματική κυβέρνηση της Ελλάδας, με σύνταγμα το μνημόνιο – αφού ότι δεν είναι σύμφωνο με τα δολοφονικά μέτρα, είναι κατά την ίδια αντισυνταγματικό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν συνέχεια οι δόσεις, μέσω των οποίων εξυπηρετείται μόνο το υφιστάμενο χρέος, αυξανόμενο στο διηνεκές.
Η τυπικά αριστερή ελληνική κυβέρνηση είναι ο ιδανικός συνεργάτης της Τρόικας – αφού έχει τη δυνατότητα να δείχνει στους Έλληνες το φεγγάρι, πείθοντας τους πως είναι ο ήλιος. Παράλληλα μπορεί να εκτονώνει την οργή τους, ισχυριζόμενη πως δεν πιστεύει στα μνημόνια – όταν την ίδια στιγμή ψηφίζει τυφλά όλα όσα τις δίνονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προφανώς λοιπόν οι δυνάμεις κατοχής δεν θα κατάφερναν ποτέ να βρουν καλύτερο υποχείριο – οπότε θα τη στηρίξουν όσο μπορούν» (ΒΒ).

Ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη να μετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους


Να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και το Ιράκ, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Παράλληλα, τους ζητά να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης. Το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 17 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Παράλληλα καλούνται όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν την ικανότητα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ».

Abbey Lincoln with Max Roach Quintet - Let Up

Τι αλλάζει στη συνθήκη Σένγκεν και τα ευρωπαϊκά ταξίδια


Η σφαγή στο Παρίσι φέρνει ριζικές αλλαγές

Ριζικές θα είναι οι αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών στην Ε.Ε, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Όπως συμφωνήθηκε:

  • Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - μέτρο που θα αφορά και σε Ευρωπαίους πολίτες.
  • Την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους και σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
  • Να μην ελέγχεται μόνο η ταυτότητα των επιβατών/ταξιδιωτών αλλά τα στοιχεία τους να αντιπαραβάλλονται με εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν) και της Interpol, προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για ξένους μαχητές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
  • Να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 η δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές. Θα αφορά τα στοιχεία των επιβατών και για εσωτερικές πτήσεις, αν και παραμένει άγνωστος ο χρόνος μέχρι του οποίου θα διατηρούνται τα στοιχεία του μητρώου.