Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το Απίθανο Συμβόλαιο: Η Τυραννία της Αποπληρωμής του Χρέους


Του Σπύρου Λαβδιώτη*
20 Μαΐου 2015

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις ένα έθνος. Ό ένας είναι με το ξίφος. Ο άλλος είναι με το χρέος. Η κατάκτηση με το χρέος λαμβάνει χώρα σιωπηλώς και παρασκηνιακά,εμπαίζοντας το λαό με δέλεαρ την ανάπτυξη και τη σωτηρία του από τα δεινά της μιζέριας λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Αρχικά, στην επιφάνεια τίποτε δεν αλλάζει στο ρυθμό ζωής. Απλά, η χώρα είναι υπό νέα διοίκηση και ο φόρος υποτέλειας, ο τόκος, δεν είναι ακόμη αισθητός.

Οι δανειστές παρουσιάζονται ως σωτήρες της χώρας χρησιμοποιώντας ωραία λόγια και ήπιες εκφράσεις, μιλούν για «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» και «φιλική προς την ανάπτυξη» παροχή δανείων. Εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας στον ταλαιπωρημένο λαό, παίζοντας με τις λέξεις:βαπτίζουν τα επαχθή δάνεια σε «βοήθεια», τη λιτότητα σε «δημοσιονομική προσαρμογή» και την τοκογλυφία σε «αλληλεγγύη». Οι προθέσεις τους εμφανίζονται φιλικές, ότι επιτελούν με το πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» ένα κοινωφελές έργο και συμπάσχουν στα προβλήματα μιας εξαθλιωνόμενης κοινωνίας που μαστίζεται από την ανεργία. Πρέπει όμως να γίνουν θυσίες, προς το παρόν τονίζουν, για τη βιωσιμότητα και τη σωτηρία της χώρας στο μέλλον. Έτσι, ο λαός αισθάνεται ανακούφιση και θεωρεί ότι είναι οι ευεργέτες του, ενώ είναι οι δυνάστες του.

Να σώσουμε τις τράπεζες παιδιά ...να σώσουμε ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...



Έξι τράπεζες θα πληρώσουν $5,8 δισ. για χειραγώγηση ισοτιμιών

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 5,7 δισ. δολαρίων σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι JPMorgan Chase & Co και Citigroup Inc, και τέσσερις εξ αυτών συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους για τις ποινικές κατηγορίες ότι χειραγώγησαν τις ισοτιμίες του ξένου συναλλάγματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πέμπτη τράπεζα, η UBS AG, θα παραδεχθεί την ενοχή της για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase και Citigroup θα καταβάλουν 550 εκατ. δολάρια και 925 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα αντιστοίχως.

Ας συλληφθεί επιτέλους ο Μαθηματικός...

Ελεος...ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΠIΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ;

Δευτέρα 18  05  2015:


Τετάρτη 20  05  2015:


Ο άνθρωπος αυτός έχει στα χέρια του μαζί με τον υπόλοιπο "αριστερό " θίασο , τις τύχες της χώρας  σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο...
Αλλά είπαμε... ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ  Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ....

........................................................................................................................................................................................

Βαρουφάκης στους New York Times: «Εχω ηχογραφήσει το Eurogroup της Ρίγας» 

Στην αποκάλυψη ότι έχει ηχογραφήσει την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο The New York Times Magazine - το περιοδικό των New York Times.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, έχει καταγράψει τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την «περιθωριοποίησή» του από την ηγεσία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. 

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;


Toυ Σεραφείμ Σεφεριάδη

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του συντρόφου Σεραφείμ Σεφεριάδη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ξεκίνημα Ζωγράφου μαζί με την Πρωτοβουλία των 1000, την Παρασκευή 8 Μάη 2015 (δείτε το κάλεσμα για την εκδήλωση εδώ καθώς και σχετικό ρεπορτάζ εδώ)

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση. Τέτοιες ευκαιρίες, να συζητήσουμε τη συγκυρία με τρόπο συγκεκριμένο είναι –ειδικά στην περίοδο που διανύουμε– κάτι παραπάνω από απαραίτητο· θα έλεγα είναι όρος επιβίωσης για την Αριστερά και το κίνημα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το θέμα μας: η αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης.

Οι περιστάσεις μετά το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Γιούνκερ είναι βέβαια ιδιαίτερες –κατά το ότι φαίνεται να κυοφορούν μια συμφωνία που το ακριβές της περιεχόμενο δεν είναι ακόμα γνωστό. Όμως αυτό δεν αποτρέπει και τη δυνατότητα ενός συνολικού απολογισμού: της πραγματικότητας αυτών των 100 ημερών και κυρίως της δυναμικής τους, των προοπτικών που διαγράφουν. Και εδώ τα πράγματα είναι αρκούντως σαφή: πιστεύω πως μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικές φάσεις από τις οποίες πέρασε η σχέση κυβέρνησης και κινήματος, κυβέρνησης και λαϊκών στρωμάτων.

Αποχώρηση του Τομέα ΕΠΑΜ Πειραιά από την «Κίνηση ενάντια στους Πλειστηριασμούς»

Ανακοίνωση του Τομέα ΕΠΑΜ Πειραιά σχετικά με την αποχώρησή του από την «Κίνηση ενάντια στους Πλειστηριασμούς»

Ο Τομέας του ΕΠΑΜ Πειραιά συμμετέχει επτά μήνες συνεχώς στην «Κίνηση ενάντια στους Πλειστηριασμούς» του Πειραιά. Δεν νομιμοποιούμε καμία Τράπεζα να εκποιεί και να πλειστηριάζει για ψιχία τις κατοικίες των συμπολιτών μας, όταν έχουν χρηματοδοτηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί πολλαπλά με 250 δις εγγυήσεις, μεταφέροντας έτσι όλες τις ζημίες από την κακοδιαχείρησή τους, στη πλάτη του ήδη εξαθλιωμένου λαού.

Δυστυχώς οι ελπίδες που είχε στηρίξει ο απλός πολίτης στην αλλαγή της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ διαψεύδονται καθώς συνεχίζονται με πιο εντατικό ρυθμό οι πλειστηριασμοί των περιουσιών των πολιτών για ασήμαντα ποσά. Ο αρμόδιος υπουργός αν και αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα μας, δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα μιας και το θέμα των πλειστηριασμών είναι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

Την περασμένη Τετάρτη εμφανίστηκαν στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για τους δικούς τους λόγους προπαγάνδας μέλη της φασιστικής Χρυσής Αυγής, με συνθήματα και αιτήματα παρόμοια με της «Κίνησης ενάντια στους Πλειστηριασμούς». Παρά την προκλητική στάση τους μέσα και έξω από το Ειρηνοδικείο , τα μέλη της κίνησης απομόνωσαν τα φασιστοειδή, τα οποία και επιδόθηκαν μόνο σε ανούσιες συνθηματολογίες.