Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

"Ημερολόγιο μιας εβδομάδας"


ΑΘΗΝΑ
16.ΧΙ.73

Ωραία παιδιά με τα μεγάλα μάτια, σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια,
ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των ανδρείων,
αψήφιστοι, όρθιοι στα Προπύλαια στον πέτρινο αέρα, έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι...
πώς μεγαλώνει το μπόι, το βήμα κι η παλάμη του ανθρώπου;

17.ΧΙ.73

Βαριά σιωπή, διάτρητη απ΄τους πυροβολισμούς, πικρή πολιτεία, 
αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι... 
Ποιός θα πει περιμένω μέσα απ' το μέσα μαύρο;
Μικροί σχοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια, μ' έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο,
κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί και το μοναχικό σκυλί στ' αποκλεισμένα προάστια
ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω απ΄τα καπνισμένα αγάλματα 
κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη στις λεωφόρους
πάνω απ' τα τανκς, μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς..
Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε; Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;

Το Κυπριακό Ζήτημα σε έναν καινούριο απρόβλεπτο κόσμο. Προς αλλαγή παραδείγματος;


Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο σημαντική περιοχή στο επίκεντρο της νέας περιφερειακής τάξης πραγμάτων που διεκδικεί η Τουρκία

 Του Νίκου Μούδουρου*

Η ένταση της βίας στη Μέση Ανατολή και των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να αποτελούν μια νέα ευκαιρία κριτικής αξιολόγησης του γεωπολιτικού οράματος της Τουρκίας μέσα στα σημερινά δεδομένα. Η Τουρκία αναμφίβολα παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ενώ οι ενέργειές της το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα ιδιαίτερα στην υπόθεση υλοποίησης ή αποτυχίας των δικών της στόχων. Λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων αποτελεί πλέον αναγκαιότητα μια προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Μια τέτοια αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στην ολότητα των κοινωνικών σχέσεων, [1] έτσι όπως εξελίσσονται τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην περιφέρειά της. Με αυτό το σκεπτικό, η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεκομμένη από τις διάφορες οικονομικές και πολιτικές δομές που προκύπτουν σε αυτήν ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. [2] Την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να θεωρείται αποκομμένη από τις γενικότερες διεθνείς και περιφερειακές αλλαγές, ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν μια συνολική αναδιάταξη στόχων πολλών κρατών στην εξωτερική τους πολιτική. [3]

Προς μια «μετα-δυτική» ισορροπία;

Συνεπώς, οι θεωρητικές αναζητήσεις αλλά και οι πολιτικές πρακτικές του Α.Κ.Ρ. στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τοποθετούνται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των διεθνών σχέσεων και συνεχούς μετακίνησης των ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών στον κόσμο


Της Βάλιας Μπαζού

Σε λίγο καιρό η Google θα γνωρίζει πώς είναι το σπίτι μας, τι διαρρύθμιση και πόσα δωμάτια έχει, πόση ενέργεια καταναλώνουμε, τι θερμοκρασία υπάρχει εντός του σπιτιού και εάν πρέπει να ανεβάσει ή να κατεβάσει το θερμοστάτη, ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, σε τι απόσταση βρισκόμαστε από το σπίτι μας όταν είμαστε εκτός, πού θα πάμε και με ποιόν, τι θα φάμε και πού.
Και κάπως έτσι θα συμπληρώσει το πάζλ και θα ξέρει τα πάντα για μας ακόμα και για δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με το διαδίκτυο!
Οι νέες πληροφορίες που θα συλλέγει η Google έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ήδη γνωρίζει για εμάς και συγκεκριμένα:

-το ονοματεπώνυμό μας,
-τη διεύθυνση email
-τον αριθμό τηλεφώνου
-τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας
-το μοντέλο του υπολογιστή μας
-το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούμε
-τη διεύθυνση ΙΡ
-το δίκτυο τηλεφωνίας που χρησιμοποιούμε
-τι ψάχνουμε στο διαδίκτυο
-ποιόν παίρνουμε τηλέφωνο, πότε και πόση ώρα μιλήσαμε
-σε ποιόν αριθμό προωθήσαμε τις κλήσεις μας
-το περιεχόμενο των email που στέλνουμε και λαμβάνουμε

Εργαζόμενος περίπτερου σε ΜΑΤ: Ρε, είστε καλά, θα κλέψετε τα νερά;

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο από την εφόρμηση των δυνάμεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια μετά τη μαζική πορεία που πραγματοποιήθηκε για την 41η επέτειο από την εξέγερση στο Πολυτεχνείου ανέβασε ο χρήστης Chloé kritharas στο you tube.

Στην αρχή του βίντεο φαίνεται καθαρά πως οι αστυνομικοί της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΕΛΤΑ εφορμούν στα στενά της περιοχής τρομοκρατώντας τους περαστικούς και περνούν από μαγαζιά φωνάζοντας στο κόσμο που βρίσκεται μέσα.


Αμέσως μετά το βίντεο καταγράφει άντρες των ΜΑΤ να ορμούν σε ένα περίπτερο και προπηλακίζουν έναν νεαρό άντρα, ο οποίος προσπαθεί να προστατευτεί και φωνάζει πώς είναι εργαζόμενος του περιπτέρου. Ο ίδιος ακούγεται να φωνάζει: «ρε είστε καλά, θα κλέψετε τα νερά;».

Πρόκειται για περιστατικό που καταγγέλθηκε χθες ανάμεσα σε πολλά άλλα για επιθέσεις και αυθαιρεσίες αστυνομικών στα Εξάρχεια μετά την πορεία.

Τα ΜΑΤ έκαναν τη... δουλειά των «μπαχαλάκηδων»!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Η μαζικότητα και ο παλμός της χθεσινής πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ξεπέρασε κατά πολύ τις προηγούμενες -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- φαίνεται ότι τρομοκράτησε πολύ την κυβερνώσα συμμορία. Οι χιλιάδες νέων, μαθητών και φοιτητών που συμμετείχαν ενωμένοι με ανέργους, εργαζόμενους, ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους, προκάλεσαν πραγματικό πανικό στους κυβερνώντες.

Μόνον έτσι εξηγείται η συμπεριφορά των παραιτωριανών του κατοχικού καθεστώτος, που αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη πυγμής, με απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Αφού οι «μπαχαλάκηδες» δεν αντέδρασαν -παρά τις προκλήσεις- τα ΜΑΤ χτύπησαν άνευ λόγου και αιτίας το μπλοκ των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τόσο καλά να περιφρουρούν τη διαδήλωσή τους, φοβούμενοι προφανώς ενδεχόμενη προβοκάτσια. Και παρ’ όλα αυτά, η πορεία ολοκληρώθηκε.

Όμως, οι... ανικανοποίητοι πραιτωριανοί συνέχισαν τις απρόκλητες επιθέσεις, αυτή τη φορά στην περιοχή των Εξαρχείων, σπάζοντας ακόμα και τζαμαρίες στις εισόδους πολυκατοικιών, προκειμένου να προσεγγίσουν και να... συνετίσουν διασκορπισμένους διαδηλωτές!

Τα χθεσινά γεγονότα ανέδειξαν τον τρόμο που προκαλεί στο κατοχικό καθεστώς η κλιμακούμενη μαζική και ενωτική αντίσταση του λαού, στην καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική που επέβαλαν στη χώρα μας δανειστές και τοκογλύφοι.

Το Ε.ΠΑ.Μ. παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επίτευξη των παλλαϊκών απαιτήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 18/11/2014

Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών, Ρουφιάνων Δολοφόνων και Βασανιστών


Αφού οι «μπαχαλάκηδες» δεν τους έκαναν τη χάρη, αποφάσισαν τα ΜΑΤ να κάνουν μπάχαλο την πορεία του Πολυτεχνείου.

Έντρομη η συγκυβέρνηση από τις χιλιάδες νέους, μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν πιο μαζικά από ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, αποφάσισε να κάνει -με το ζόρι και χωρίς κανένα λόγο- επίδειξη πυγμής και να τρομοκρατήσει.

Έτσι, εντελώς απρόκλητα -και προσωπικά ως αυτόπτης μάρτυρας βεβαιώνω- χτύπησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης το μπλοκ των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τόσο καλά να περιφρουρούν τη διαδήλωσή τους, φοβούμενοι προφανώς για προβοκάτσια.

Αλλά δεν χρειάστηκε καν η προβοκάτσια. Τα ΜΑΤ κτύπησαν εν ψυχρώ, για να μπορεί το....
κάθε πουτανάκι του δελτίου των οκτώ στο MEGA και στα άλλα κανάλια, να μιλάει για νεαρούς που προκαλούν επεισόδια.

Όμως δεν τους έγινε η χάρη. Η πορεία μαζικότερη και δυναμικότερη από όλες των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκε έστω και «σπασμένη» στα δύο.

Το παρακάτω άρθρο με τον ίδιο τίτλο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 17 του Νοέμβρη του 2012, αλλά είναι σήμερα το ίδιο επίκαιρο, όπως και τότε. Ας ελπίσουμε του χρόνου όλα αυτά να αποτελούν μια θλιβερή ανάμνηση……

Του Όθωνα Κουμαρέλλα

Όσοι Αθηναίοι πολίτες προσπάθησαν σήμερα να βρεθούν στο κέντρο της πόλης αντελήφθησαν πλήρως, ότι ζούμε πραγματικά σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ολόκληρη η πόλη ζει σε συνθήκες λατινοαμερικάνικης δικτατορίας.

Από νωρίς το πρωί διεκόπη κάθε δυνατότητα μετακίνησης στο κέντρο με αποκλεισμό όλων των κεντρικών αρτηριών, αλλά και δευτερευουσών οδών. Οι συγκοινωνίες διακόπηκαν. Οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης των πολιτών, ακόμα και εντελώς άσχετων με τη προγραμματισμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αποδείχθηκε ένας πραγματικός Γολγοθάς.

Και παντού σιδερόφρακτοι αστυνομικοί. Χιλιάδες οι παλληκαράδες ένστολοι χρυσαυγίτες. Παλληκαράδες πίσω από τις ασπίδες τους, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, τις προστατευτικές περικνημίδες, τις επιγονατίδες, με τα γκλόπς, με τα πιστόλια στις θήκες τους έτοιμα να τραβηχτούν όμως σε περίπτωση «ανάγκης», με το «χημικό» εξοπλισμό έτοιμο προς χρήση. Σε παρατάξεις που να προκαλούν το δέος.

Το Ε.ΠΑ.Μ. για την χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου


Ανακοίνωση

Το Ε.Πα.Μ. για μία ακόμη φορά έδωσε το παρόν, στην πορεία για την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη ξενόδουλη χούντα.

Με συνθήματα και σημαίες που αναδείκνυαν τα πατριωτικά μας προτάγματα, το ΕΠαΜ όσο έπεφταν τα χημικά, τόσο πιο δυναμικά έδινε το παρόν του.

Συναγωνιστές μέλη και φίλοι του Ε.Πα.Μ., κράτησαν το Μπλοκ, παρά τα δακρυγόνα και την προσπάθεια τρομοκρατίας από τους πραιτοριανούς. Ολοκληρώσαμε την πορεία χωρίς κανένας να λιγοψυχήσει. Πάντα δυνατοί και πάντα στην πρώτη τη γραμμή .

Αν είναι κάτι που μας κάνει περήφανους για το Μέτωπο και μας δίνει δύναμη για τον αγώνα είναι αυτοί οι συναγωνιστές μας.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες εμπρός. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη, ώστε του χρόνου αυτή η πορεία να γίνει σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.
17/11/2014



Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησε παράνομα το «Ελληνικό» και η αντιπολίτευση το... διαπίστωσε!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Η σπουδή με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του φιλέτου του Ελληνικού στη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, καταμαρτυρεί την πρόθεση δημιουργίας τετελεσμένων. Η παραχώρηση οριστικοποιήθηκε πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

Η πασιφανής στόχευση της κυβερνώσας συμμορίας να ξεπουλήσει «όσο-όσο» τη δημόσια περιουσία -εξυπηρετώντας ταυτοχρόνως συμφέροντα της εγχώριας οικονομικής ελίτ- είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Όμως, αυτό που θα περίμεναν οι πολίτες από την αντιπολίτευση είναι η μη αναγνώριση αυτής της διαδικασίας στο σύνολό της. Αντί να... διαπιστώνει το ξεπούλημα «μηρυκάζοντας» φληναφήματα περί σκανδάλων και αναπαράγοντας την αμφισβήτηση του -κατά περίπτωση- τιμήματος, να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά, ότι η δημόσια περιουσία ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ! Και επιπλέον να θέσει ως πρωταρχικό αίτημα και δέσμευση τη διάλυση /κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κυριότητά του. Αυτή η πολιτική στάση, θα ήταν όντως ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, με κατεύθυνση την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος!

Το Ε.Πα.Μ θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό που αποτελεί αδήριτη ανάγκη, είναι ο ίδιος ο λαός μονιασμένος και ενωμένος, να πάρει στα χέρια του τις τύχες της χώρας, αποτρέποντας το ξεπούλημα της πατρίδας μας!

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 18/11/2014

Έρχεται πλήρης και απόλυτη υποταγή στις τράπεζες

Tου Δημήτρη Καζάκη

Βαδίζουμε ολοταχώς προς μια παγκόσμια πολεμική οικονομία; Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι ηγέτες των μεγαλύτερων σε μέγεθος οικονομιών του πλανήτη (G-20) συναντώνται στο Μπρίσμπεην της Αυστραλίας. Η συνάντηση γίνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και φώτα της δημοσιότητας. Είναι, όπως θα έλεγαν οι δημοσιογράφοι, συνάντηση "χαμηλού προφίλ". Γιατί; Διότι οι λαοί δεν πρέπει να πάρουν χαμπάρι για το τι συζητιέται και τι επίκειται να συμβεί.

Το κυρίως ζητούμενο είναι ένα. Να υποταχθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες στις ανάγκες των αγορών κεφαλαίου. Η παγκόσμια οικονομία δεν ανακάμπτει. Τα τρις δολάρια που διοχετεύθηκαν στις κεφαλαιαγορές μέσω κυρίως της "ποσοτικής χαλάρωσης" δεν έγιναν επενδύσεις στην οικονομία, αλλά χρηματιστική κερδοσκοπία. Και τώρα καθώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραπαίουν, υπό τον άμεσο κίνδυνο ενός ακόμη ισχυρότερου κραχ, η ιθύνουσα ολιγαρχία σε ΗΠΑ και ΕΕ πιέζει αφόρητα όλες τις μεγάλες οικονομίες να ρίξουν περισσότερα χρήματα στο πηγάδι δίχως πάτο, που λέγεται χρηματαγορά.

Η "αποστολή" του Γκουρία

Παραμονές της συνάντησης του Μπρίσμπεην, βγήκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με αποστολή να ενισχύει την πίεση λέγοντας κάτι εξωφρενικό.