Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ολοταχώς προς τέταρτο μνημόνιο...


Του Αλέξανδρου Ζέρβα

Πέρα από τις κορώνες ένθεν κακείθεν, πέρα από την επίκληση επιμέρους διαφορών ως προς την διαχείριση της αέναης λιτότητας, πέρα από την πολιτική παράδοση του καθενός, η ουσιαστική σύγκλιση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων επί της ανάγκης εμβάθυνσης των μνημονιακών πολιτικών πλέον «βγάζει μάτι». Σε περιπτώσεις μάλιστα που η πίεση των δανειστών αυξάνεται (όπως καλή ώρα την περίοδο που διανύουμε), ακόμη κι η ρητορεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών δυνάμεων του «ευρωπαϊκού μπλοκ» μοιάζει να ταυτίζεται σε βαθμό ανατριχιαστικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κάποιος καλόπιστος θα μπορούσε ακόμη να πιστεύει πως όλοι όσοι ζητούν δημοσίως «πλήρη συμμόρφωση» στις απαιτήσεις των δανειστών θα ήταν οι συνήθεις ύποπτοι. Άλλωστε, δε νομίζω να έπεσε κανείς από τα σύννεφα ακούγοντας την Ντόρα Μπακογιάννη να προτείνει να ποινικοποιηθεί το «χάσιμο χρόνου στην διαπραγμάτευση». Κι αυτό γιατί η ίδια, από το Μάιο κιόλας του 2010 και κόντρα στην τότε επίσημη γραμμή του κόμματός της, δεν είχε κρύψει ποτέ την προτίμησή της στην εφαρμογή ακόμη και των πιο σκληρών μνημονιακών πολιτικών.

Tί Lazard τί Rothschild!!! Eίναι και φθηνότερη...


Η Ελλάδα σχεδιάζει να ορίσει ως σύμβουλο για τος χρέος της την επενδυτική τράπεζα Rothschild, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και μάλιστα πριν το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με στελέχη της Rothschild μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να έχουν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς προβλέπει ότι η Rothschild θα συμβουλεύσει την Ελλάδα για κάθε πτυχή που αφορά το χρέος της, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ και την προσπάθεια για έξοδο στις διεθνείς αγορές, αποκάλυψε στους FT ανώνυμη πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.