Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

T. Erdogan: Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο -Εκτός συζήτησης η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει ξανά να δοθεί μια λύση στο κυπριακό, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία, οπως μετέδωσε το Reuters.
«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν πρέπει να περιμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα», 
είπε ο T. Erdogan σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας μια μέρα μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο T. Erdogan δήλωσε ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, εκτός αν οι δύο αποχωρήσουν και οι δύο πλευρές.

►Μ. Cavusοglu: Τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε, σήμερα, ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο καθώς ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ειδικότρερα, η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.