Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

O αφρός των εικονογραφημένων ημερών...


Του Ηρακλή Παπαϊωάννου

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου έγραψε πως οι εικόνες βλέπουν με τα μάτια που τις βλέπουν. Αυτά τα μάτια έχουν πλέον θολώσει αντικρίζοντας τη θάλασσα να ξεβράζει στην ακτή τρίχρονα παιδάκια· ανθρώπους γαντζωμένους σε ράγες τρένων στον βαλκανικό διάδρομο· υπερφορτωμένες λέμβους να διασχίζουν ανοιχτές θάλασσες στο πηχτό σκοτάδι. Δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν το 2015 στον υγρό τάφο της Μεσογείου. Τα είχαν χάσει όλα ή τα παράτησαν όλα για να αποφύγουν έναν βασανιστικό θάνατο ή μια ατιμωτική ζωή. 

Όταν οι εικόνες φορούν το σκληρό τους πρόσωπο, απειλώντας την επιφαινόμενη κοινωνική ηρεμία και την ατσαλάκωτη εικόνα των ηγετών, η πολιτική ακολουθεί ασθμαίνοντας με ημίμετρα και προφανείς δηλώσεις που ξεθωριάζουν μόλις επιβεβαιώσουν κάποια ηθική ανωτερότητα, έναν επιδερμικό ανθρωπισμό. Και οι φωτογραφίες γίνονται φύλλα συκής. Φέρνουν το αποτρόπαιο στην επιτρεπτή απόσταση από τη μέση αντοχή. Ο μακάβριος θάνατος σε μια εικόνα είναι μακράν πιο ανώδυνος από αυτόν που διαθέτει αφή και οσμή, που συνταράζει συθέμελα και χαράζει ανεξίτηλα. Με την εικόνα επιβιώνει κανείς ευκολότερα. Και προχωρεί αλλάζοντας εικόνα. Αντίθετα όμως από τα φύλλα συκής οι εικόνες μακροημερεύουν, συνωθούνται ως άλλες ερινύες στη συλλογική μνήμη που επιμένει να θυμίζει πόσο λιγότερο άνθρωποι είμαστε παρά το βιοτικό μας επίπεδο ή ίσως εξαιτίας αυτού. 

Ο στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις καταστολής πλήθους;


Πάρα πολύ σοβαρή η καταγγελία που έκανε το δίκτυο ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος και εντελώς αμήχανη η απάντηση που δόθηκε από τους αρμοδίους μέσω «Στρατιωτικών πηγών» .

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Φαντάροι που υπηρετούν στο 523 Τ.Π. στην Κοζάνη κατάγγειλαν ότι υπάρχει εντολή να γίνονται μυστικές στρατιωτικές ασκήσεις ώστε αν χρειαστεί οι ένοπλες δυνάμεις να αναλαμβάνουν να καταστείλουν εργατικές κινητοποιήσεις. (Εδώ η σχετική καταγγελία).

Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά απ’ αυτή την καταγγελία στην παρακάτω ανάρτηση του «Σπάρτακου»:

Θρασύδειλη απάντηση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην καταγγελία για "ανακατάληψη εργοστασίου" από το στρατό!

Για μια ακόμη φορά εξαιρετικά θρασύδειλη ήταν η στάση του Πενταγώνου απέναντι στις συγκεκριμένες καταγγελίες του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Οι σοφοί του Κατρούγκαλου


Πώς σας φάνηκε η ειδησούλα που προβλήθηκε χτες βράδυ από το Μέγκα; Εννοώ την ειδησούλα ότι τάχα τα μέλη τής "επιτροπής σοφών", η οποία έκανε τις διαβόητες προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δέχονται υβριστικές επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους. Αν δεν την ακούσατε, να σας μεταφέρω μια περίληψη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μέγκα, λοιπόν, μέλη της Επιτροπής δέχονται τις τελευταίες ημέρες "συντονισμένες επιθέσεις μέσω διαδικτύου" ενώ έχουν καταγγείλει και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις, στις οποίες άγνωστοι, που τους καλούν με απόκρυψη, τους υβρίζουν και διατυπώνουν απειλές για την ζωή τους. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής σκέφτονται να ζητήσουν σήμερα αφ' ενός μεν την συνδρομή της πολιτείας για την προστασία τους αφ' ετέρου δε εισαγγελική παρέμβαση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των απειλητικών κλήσεων που δέχονται.

Κι αφού ο ρεπόρτερ μάς ενημέρωσε ότι οι "σοφοί" απαντούν στις απειλές που δέχονται ότι "έκαναν απλά τη δουλειά τους" (σ.σ.: αν ο ρεπόρτερ ήξερε ελληνικά θα έλεγε "απλώς έκαναν την δουλειά τους" αλλά δεν έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από αγράμματους σκιτζήδες), η παρουσιάστρια έκλεισε το θέμα με την αποστροφή "απαράδεκτα πράγματα" (σ.σ.: να δω πότε θα μάθουν οι παρουσιαστές των ειδήσεων ότι το κατ' εξοχή απαράδεκτο πράγμα είναι να σχολιάζουν την είδηση που εκφωνούν).

Η ιστορία είχε και συνέχεια. Ως γνωστόν, οι ειδήσεις στον Σκάι βγαίνουν μια ώρα αργότερα από το Μέγκα. Έτσι, στο Φάληρο αποφάσισαν να συνεχίσουν την σπέκουλα, βγάζοντας στον αέρα κάποιον από τα μέλη τής επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση με την φράση: "υπάρχουν συνάδελφοί μου, που έχουν δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα". Τόσο σοφός, ώστε μιλάει όπως ο κάθε αφελής για τα θαύματα που κάνουν οι διάφορες θαυματουργές εικόνες: όλοι έχουν ακούσει γι' αυτά αλλά κανένας δεν έχει προσωπική εμπειρία.

Η πρωταθλήτρια της απάτης

Όταν μία χώρα κατηγορείται από τα δικά της ΜΜΕ πως είναι η βασίλισσα της διαφθοράς, του χρηματισμού και της υπεξαίρεσης δημοσίων κονδυλίων από ιδιώτες, δεν πρέπει κανένας να εκπλήσσεται από το σκάνδαλο των αγώνων του 2006  
«Όλα τα προβλήματα, όλες οι κρίσεις έχουν τουλάχιστον μία λύση, εάν όχι πάρα πολλές – ενώ δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η έννοια του ανυπέρβλητου ή ενός σεναρίου που δεν είναι δυνατόν να έχει ένα αίσιο τέλος. Ορισμένοι μπορεί να μην είναι αρκετά έξυπνοι ή να μην έχουν το θάρρος να αναζητήσουν τις σωστές λύσεις – υπάρχουν όμως πάντοτε, περιμένοντας να ανακαλυφθούν.
Ο μοναδικός αγώνας που δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί, είναι ο αγώνας που ο εχθρός ορίζει τους κανόνες και εμείς τους αποδεχόμαστε σαν ανόητοι – όπως συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια στην Ελλάδα, όπου τα μνημόνια καθορίζουν τους όρους του αθέμιτου «παιχνιδιού» εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Περαιτέρω, η ζωή δεν είναι μία παρτίδα σκάκι με άβουλα πιόνια τους Πολίτες, ενώ ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει να μην αποτελεί ένα πιόνι, μία σκακιστική φιγούρα στα χέρια των άλλων – εάν και όταν έχει φυσικά το θάρρος να το κάνει. Όσον αφορά δε τα μαζικά κινήματα απελευθέρωσης ή/και αντίστασης στη δουλεία, στη ληστεία ή σε οτιδήποτε άλλο, δεν φτάνει να είναι μόνο πρόθυμα να αποχωρήσουν από τη σκακιέρα, υιοθετώντας τους δικούς τους κανόνες.