Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς τα κατοικίδια του Σόιμπλε, του ΔΝΤ και της ΕΕ.


Tου Δημήτρη Καζάκη

«Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνεργάζεται με τους θεσμούς με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο», λέει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Guardian (10/12). [Η συνέντευξη ΕΔΩ].
Δεν γνωρίζω αν έπειτα από μια τέτοια δήλωση νομιμοφροσύνης εισέπραξε ζαχαρίτσα, όπως συνηθίζουν να επιβραβεύουν οι πρώσσοι άρχοντες τα κατοικίδιά τους όταν δείχνουν με τόσο προφανή τρόπο την υποταγή τους.

Αν όχι είναι κρίμα. Για μια ζαχαρίτσα ζει και αναπνέει η φάρα του κ. Τσακαλώτου.
Στην ίδια συνέντευξη o κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη τις μαρξιστικές του απόψεις, όταν διαπραγματεύτηκε την συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι. Ω, τι θυσία! Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εξαναγκάζονται να χάσουν δουλειά, σύνταξη, οικογένεια, την ίδια την πατρίδα τους, αλλά αυτός έκανε την υπέρτατη θυσία: Άφησε στην άκρη τις μαρξιστικές του απόψεις!

«Ήταν ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός», συνεχίζει χωρίς αντίλογο ο κ. Τσακαλώτος, αλλά «όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στην δραχμή, κάνουν λάθος. Στηρίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε και πάλι τους όρους του. Αυτή η ιδέα ότι εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ό,τι σου αρέσει δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική ιστορία», εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος.

Ελληνικές παραδοξότητες


Του Βασίλη Βιλιάρδου

[Σχόλιο του ιστολογίου στο τέλος του άρθρου]
Εάν κάποιος ανακαίνισε ένα σπίτι αξίας 200 χιλ. € ξοδεύοντας 50 χιλ. €, επειδή ενδιάμεσα ο ίδιος κατέστρεψε τα θεμέλια του θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος που αναγκάζεται να πληρώσει ακόμη 10 χιλ. € σε αυτόν που το δωρίζει!
«Η αρχική εκτίμηση τον Ιούλιο ήταν ότι θα χρειάζονταν 25 δις € για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή 25 δις € χρέος στις πλάτες μας. Τελικά το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δις € και το ελληνικό Δημόσιο βαρύνεται με 5,5 δις €. Έχουμε γλιτώσει χρέος ίσο με το 10% του ΑΕΠ μας»! (πηγή).
Τα παραπάνω είναι η δήλωση του πρωθυπουργού, στο θέμα της σημαντικότερης μέχρι σήμερα ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα – αυτής των τραπεζών, η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη ληστεία στην πρόσφατη οικονομική ιστορία (άρθρο).
Με απλά λόγια, παρά το ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι συμμετείχαν με 40 δις € στις κεφαλαιοποιήσεις του παρελθόντος, ενώ έχουν δώσει εγγυήσεις της τάξης των 140 δις €, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που πλήρωσαν ακόμη 5,43 δις € για να δοθούν ως δώρο οι τράπεζες στα επενδυτικά κεφάλαια – τα οποία τις εκτίμησαν όλες μαζί στα 770 εκ. €, επενδύοντας περί τα 6,4 δις νέα χρήματα που όμως δεν περιήλθαν στο κράτος.

Όχι στη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας με αφορμή την υπόθεση Ρίχτερ


Εκτέλεση Κρητικού από απόσπασμα Γερμανών Ναζί λίγο μετά τη μάχη της Κρήτης. 
Η ΦΩΤΟ είναι…αφιερωμένη στον κ. Ρίχτερ

Με νηφαλιότητα, σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου αλλά πάνω από όλα με ανυποχώρητη προσήλωση στην υπεράσπιση της ιστορίας της πατρίδας μας, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για όσα προσβλητικά για τον κρητικό λαό και την Εθνική μας Αντίσταση γράφει ο κ. Ρίχτερ στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης. Οι απόψεις του κ. Ρίχτερ είναι αντιεπιστημονικές και μεροληπτικές.

Διαφωνούμε με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει στην βράβευση του Γερμανού ιστορικού, απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση όλων των δεδομένων. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εν κρυπτώ, τελικά, βράβευση του Γερμανού ιστορικού. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι θετική για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά τελικά και για τον κ. Ρίχτερ. Ας μην ξεχνάμε, όπως επισήμανε και ο Καθηγητής  Στέλιος Περράκης, ότι η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα αποτελεί ύψιστη τιμή και απονέμεται σε ανθρώπους, που πέραν της συμβολής στην επιστήμη και του ακαδημαϊκού και δημοκρατικού τους ήθους, τιμούν και στηρίζουν τη χώρα που τους το απονέμει.

Λυπούμαστε διότι η φωνή της κοινωνίας, των αντιστασιακών, των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, των δημοκρατών στρατιωτικών, διαπρεπών καθηγητών και επιστημόνων δεν εισακούστηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και η εύλογη ανησυχία ότι στόχος αυτών των μεθοδεύσεων είναι η εξίσωση θύματος και θύτη και η αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Sun Ra- Friend and Friendship


Sun Ra Quartet- New Steps (1978)
"Friend and Friendship"
Sun Ra-Keyboards,Micheal Ray- Trumpet,John Gilmore-Tenor Sax, Luqman Ali-drums