Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ούτε δεκάρα τσακιστή στο ΔΝΤ.


Σημείωση ιστολογίου: Το Ε.Πα.Μ. μέσω του Δ. Καζάκη είχε κάνει προτάσεις  στον κυβερνητικό συνασπισμό (βέβαια ¨φωνή βοώντος εν τη ερήμω") για το πώς θα μπορούσε  να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τους τοκογλύφους -εταίρους  όταν ανέλαβε την εξουσία...αλλά είπαμε ...φωνή βοώντος...


Του Πέτρου Αργυρίου

Θα επιμείνω:
Η καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ έφερε σοκ σε διεθνείς κύκλους
Ε) Γιατί;
Α) Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση έγινε με παραβίαση του καταστατικού του υπό την αίρεση πολλών από τα μέλη του.
Το ΔΝΤ επεμβαίνει μόνο σε χώρες υπό κρίση που έχουν όμως βιώσιμο χρέος.
Το ελληνικό χρέος όπως διαμορφώθηκε μετά το 2009 με την αλλαγή μεθοδολογίας της ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν βιώσιμο. Βαπτίστηκε βιώσιμο για να αποσοβηθεί ο συστημικός κίνδυνος για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο ήταν έκθετο με δικιά του ευθύνη σε μια σειρά κινδύνων.

Η ελληνική στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και η απώλεια ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού θα οδηγήσει όχι μόνο στο να ζητηθεί το κεφάλι της Λαγκάρντ στο πιάτο αλλά και σε αμφισβήτηση της διατλαντικής ηγεμονίας σε αυτό, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία γεωοικονομικής επιβολής και να κάνει τις καινούριες εναλλακτικές όπως την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICs πιο ελκυστικές επιλογές από ένα Ταμείο το οποίο θα έχει μόλις επιτύχει μια παταγώδη ιστορική αποτυχία.

Όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να "πουλήσει" στο πόπολο ένα ακόμη μνημόνιο


Του Δημήτρη Καζάκη

Δείτε θλιβερή εικόνα κυβέρνησης. Οι δανειστές σφίγγουν το βρόγχο μέχρι τελικής πτώσης. Η κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει το χρέος και να μην σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, ξύνει με αγωνία τον πάτο των άδειων ταμείων του δημοσίου.

Φυσικά, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι αφενός να πληρώνει το χρέος και αφετέρου τους μισθούς του δημοσίου με τις συντάξεις για καθαρά πολιτικούς λόγους. Σ' όλα τ' άλλα έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ήδη βαρύτατα κλονισμένη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη του πληθυσμού, τα νοσοκομεία, που το ένα μετά το άλλο αναστέλει λειτουργίες του, τα πανεπιστήμια, την άμυνα, ακόμη και την διεθνή εκπροσώπηση της χώρας διαμέσου των πρεσβειών της.

Κρατώντας γερά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από το λουρί του μισθού και της σύνταξης προσπαθεί να μην καταρρεύσει πολιτικά καθώς ενδίδει όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις των δανειστών. Την Παρασκευή που μας πέρασε - κατά τη συζήτηση στη Βουλή - έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της "μεγάλης συνενόησης" ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αλλά και τη ΧΑ που εμφανίζεται πιο ΣΥΡΙΖΑ κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια νέα μεγάλη συγκυβέρνηση βρίσκεται στα σκαριά προς το συμφέρον των δανειστών.

Δείτε τις βασικές διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις κυβέρνησης και δανειστών:

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Πρώτα οι τράπεζες, μετά οι εργαζόμενοι

Ένα πολύ καλό κείμενο που το τιτλοφορεί «Εξ ίσου απαράδεκτες με των δανειστών οι προτάσεις της κυβέρνησης» έχει στον ιστότοπο του ο Λεωνίδας Βατικιώτης.

Μια τέτοια πρόταση –που θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες αν την έκανε συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ- είναι να προηγούνται οι απαιτήσεις των τραπεζών έναντι αυτών των εργαζομένων στην εκποιούμενη περιουσία μιας επιχείρησης που χρεοκόπησε και εκκαθαρίζεται. 
Αλήθεια, ποιος συνέταξε αυτή την πρόταση στους «θεσμούς»; Κάτι τέτοιο μόνο η Μ. Ξαφά θα μπορούσε να το έχει σκεφτεί.

Όπως πληροφορούμαστε από κείμενο που υπογράφει ο Τάσος Κωστόπουλος, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μέσα στον καταιγισμό  των τελευταίων εξελίξεων, μάλλον απαρατήρητη πέρασε μια ακραία αντεργατική διάταξη που περιλαμβάνεται στην («καλή») πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς: η δραστική συρρίκνωση ή και ολοσχερής κατάργηση στην πράξη των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πρώην (και συνήθως άνεργοι) εργαζόμενοι των χρεοκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, προς όφελος των τραπεζών και λοιπών ενυπόθηκων πιστωτών τους!