Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Δυναμώνει η τάση για πόλεμο...


Οι ενεργές εστίες αντιπαράθεσης και η ανάδειξη νέων, φέρνουν πιο κοντά μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση

Του Σπύρου Παναγιώτου

Η εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά την οποία οι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κάγκαν, συνέγραφαν το μανιφέστο για τον «Νέο Αμερικανικό Αιώνα» υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα επιβολής και διατήρησης μιας «Παγκόσμιας Τάξης» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να τελείωσε.

Παρά το γεγονός ότι ο συντάκτης του μανιφέστου υποστηρίζει πως η ήττα της Χίλαρι Κλίντον αποτέλεσε πλήγμα για αυτούς τους σχεδιασμούς όλα δείχνουν ότι οι πολεμικές προετοιμασίες επιταχύνονται, ενώ οι εστίες θερμής αντιπαράθεσης συνεχίζουν να υπάρχουν και νέα μέτωπα ανοίγουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Παρά τη ρητορική Τραμπ για άμβλυνση της οξύτητας με τη Ρωσία σημειώνεται σημαντική αύξηση των παγκόσμιων δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα. Τον πρώτο κιόλας μήνα της προεδρικής του θητείας ανακοίνωσε τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ στο 9% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει καθόλου παραίτηση από τα οικονομικά και γεωπολιτικά της συμφέροντα ανά τον κόσμο. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ και καλεί τα μέλη του να αυξήσουν τις δαπάνες συμμετοχής στον προϋπολογισμό του.

►Η Ευρώπη στο επίκεντρο των θερμών μετώπων

Η πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα με αιχμή τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, δεν έχει εγκαταλειφθεί μετά την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σκουριές, 13 Μάρτη: Μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο χωριό σε μια αίθουσα δικαστηρίου;

[Δημοσιεύουμε κείμενο που είχε γραφτεί αρχικά για την «δίκη των Σκουριών» τον Ιούνη του 2016, ελαφρώς προσαρμοσμένο για να λάβει υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Η δίκη τότε είχε πάρει αναβολή και ξεκινάει την Δευτέρα 13 Μάρτη].

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα θα προσπαθήσουν να χωρέσουν ένα ολόκληρο χωριό μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Εκτιμάται ότι από αυτό θα προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:
  • Πως θα ξεχωρίζουν οι δικαστές τους ενόχους μέσα σε τόσο κόσμο;
  • Πως θα επιβάλουν ποινές σε κατηγορητήρια που είναι πανομοιότυπα λες και έχουν βγει με καρμπόν;
  • Πως θα στοιχειοθετήσουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση όταν οι αρχηγοί είναι γιαγιάδες και παιδιά;
  • Πόσες «πίτσες» και «μπύρες» παραγγείλανε οι κάτοικοι μέχρι να καταλάβουν οι διωκτικές αρχές ότι αυτές οι λέξεις είναι συνθηματικά που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις;
  • Πόσα κιλά χρυσό πρέπει να τοποθετηθούν στη ζυγαριά που κρατάει το άγαλμα της δικαιοσύνης για να καταδικάσει κάποιους ανθρώπους που αγωνίζονται να μην καταστραφεί ο τόπος τους;

Εισαγγελική έρευνα για τα χαμένα τοξικά απόβλητα...


Συνεχίζονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα, που προέρχονταν από την Ιταλία, εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε την Παρασκευή η Εισαγγελία του Δυρραχίου, η οποία εξέδωσε εντολή διερεύνησης της υπόθεσης με βάση τα δημοσιεύματα στον ιταλικό και τον αλβανικό Τύπο.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Δυρράχιο είναι το λιμάνι που κατά τις πληροφορίες ξεφορτώθηκαν τα κοντέινερ το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς με προορισμό τα Σκόπια. Όμως, όπως επισημαίνουν τα ιταλικά και αλβανικά ΜΜΕ δεν εξήλθαν ποτέ από τα αλβανικά σύνορα.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες το ιταλικό περιοδικό «Pianetta Italia» για να δώσει συνέχεια η εφημερίδα «Ρόμα», μέσα τα οποία επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Ρόμα» τα κοντέινερ φορτώθηκαν στο εμπορικό ιταλικό λιμάνι Gioa Tauro. Επικαλούμενη την ιταλική Gurdia di Financa και τις ιταλικές πρεσβείες σε Τίρανα και Σκόπια, η εφημερίδα επιμένει ότι τα επικίνδυνα απόβλητα δεν έφθασαν ποτέ στα Σκόπια και ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό τους.