Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο ορατός αγωγός TAP με τα αόρατα(;) αποτελέσματα-Μαφία, Καρτέλ, Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο TAP


Προβλήματα για την γεωργία, το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών

Του Αθανάσιου Μπόικου

Η διαφήμιση βέβαια τα λέει αντίστροφα: «Ο αόρατος αγωγός με τα ορατά αποτελέσματα». Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), για την κατασκευή του οποίου έχουν αρχίσει εργασίες και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Οι διαφημιστές κάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα λοιπόν με την καλοπληρωμένη γλώσσα τους, ο αγωγός είναι «αόρατος» (θαμμένος στο έδαφος), αλλά τα «αποτελέσματά» του ορατά και απτά: Ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας (η συνήθης πιπίλα πολιτικών και ειδημόνων), προσφορά εργασίας στους «ντόπιους» άνεργους κατά τη διάρκεια των έργων, σεβασμός στο περιβάλλον κ.ά. 

►Υπάρχουν επιπτώσεις

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει, από το Φλεβάρη του 2013 ακόμη, ότι ο ΤΑΡ, σύμφωνα με τις ίδιες του τις μελέτες (Έκθεση Οριοθέτησης Περιεχομένου ΜΠΚΕ/Νοέμβριος 2012 και Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων/Ιούνιος 2013) και όσα συνάγονται από αυτές είναι αγωγός διέλευσης (τράνσιτ). Δεν κατασκευάζεται για να δώσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα αλλά για να το στείλει στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Η ΠΙΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ!!!


Του   Σταύρου Αλεξανδρή , 
[καθ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών]

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα στα χέρια των policy makers για λογαριασμό των ισχυρών κύκλων μιας παγκόσμιας ολιγαρχίας...

► Πού χρεώνονται τα αίτια της κλιματικής αλλαγής;

Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι υπέρμετρα καταστροφικός και ασύδοτος με το ίδιο του το περιβάλλον. Θα ήταν όμως παράλογο να αποδεχθεί κανείς την άποψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και των ισχυρών κύκλων που την υποστηρίζουν, για τις αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καθημερινά βλέπουν στο φως της δημοσιότητας υπέρμετρα και αβέβαια σενάρια που αγγίζουν τα όρια μιας ακραίας περιβαλλοντικής τρομολαγνείας, βασισμένα σε υποθετικές θεωρήσεις και κατευθυνόμενους διαλογισμούς. Δυστυχώς όμως η προκαλούμενη αλλαγή του κλίματος από τον άνθρωπο έχει γίνει αποδεκτή ως πραγματικότητα, δημιουργώντας μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη μέσα στον πληθυσμό που φθάνει σε επίπεδα υστερίας.

Σήμερα, ο όρος «ρύπος» αποδίδεται για να χαρακτηρίσει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που όχι μόνο ρύπος δεν είναι, αλλά επιπλέον παραποιείται η πραγματική διάσταση της φυσικής του δράσης. 
Αλλά ας δούμε κάποια στοιχεία που φαίνεται να έχουν σκόπιμα αγνοηθεί.

Χρυσές δουλειές για τους διακινητές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη - Εως και 1.300 ευρώ κατ΄ άτομο


Η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη έκλεισε. Οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν αλλά δεν σταμάτησαν. Το κασέ των διακινητών εξαιτίας των δυσκολιών ανέβηκε. Το «δρομολόγιο» Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι κοστίζει 800 -1.300 ευρώ.

Σε ένα μικρό μαγαζάκι απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μερικοί μετανάστες έχουν μαζευτεί πίνοντας ζεστό τσάι και φορτίζοντας τα κινητά τους. Τα τελευταία δύο χρόνια το κατάστημα της Ευαγγελίας Καρανικόλα έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να ακολουθήσουν τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη.

Η Ευαγγελία Καρανικόλα τους βοηθάει όπως μπορεί. Τους προσφέρει ρεύμα και τουαλέτες, και όποτε τα καταφέρνει ένα ζεστό πιάτο φαΐ. Γι' αυτό τη φωνάζουν εν τω μεταξύ «μάμι».

Σήμερα, παρόλο που έχει κλείσει η δίοδος στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες δεν έχουν σταματήσει να έρχονται. Ωστόσο ο αριθμός τους έχει μειωθεί, όπως λέει η Ευαγγελία Καρανικόλα στη Deutsche Welle.
Ανάμεσα στους θαμώνες τους μαγαζιού είναι και κάποιοι πιο καλοντυμένοι, όπως για παράδειγμα ο Σαρίφ. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως είναι «τουρίστας» και πως έρχεται εδώ για να συναντά άλλους συμπατριώτες του από το Αφγανιστάν. Η αγγλική προφορά του προδίδει πως έχει ζήσει στο ανατολικό Λονδίνο.