Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Κορνήλιος Καστοριάδης – μεταρρύθμιση ή επανάσταση;

Προτού προχωρήσω περισσότερο, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ζήτημα που συζητιέται εδώ και πάνω από έναν αιώνα και γενικά παρουσιάζεται με τη μορφή διλήμματος: μεταρρύθμιση ή επανάσταση; Στο πρόταγμα μιας αυτόνομης κοινωνίας που έχω κατά νου, η μετάβαση σε αυτή την κοινωνία συνεπάγεται ριζικό μετασχηματισμό. Μέχρι πού φτάνει αυτός ο μετασχηματισμός; Λέω ευθύς εξαρχής ότι το ερώτημα είναι παραπλανητικό αν διατυπωθεί ως απλά αντίθεση μεταξύ μεταρρύθμισης και επανάστασης. Όπως σημείωνα πρόσφατα, αν ισχυριστούμε ότι μια αλλαγή δεν είναι ποτέ «ριζική» με την έννοια της tabula rasa, διατυπώνουμε μάλλον μια τεράστια κοινοτοπία και μάλιστα ταυτολογία. Τέλος πάντων· καλύτερα όμως να το λέμε. Σε τελική ανάλυση, χρειάστηκε να έρθει ο Husserl – ύστερα από 2.500 χρόνια φιλοσοφίας – για να διατυπωθεί μια εντυπωσιακά κοινότοπη ιδέα, ότι δηλαδή η συνείδηση είναι συνείδηση κάποιου πράγματος, ότι δεν υπάρχει σκέψη χωρίς αντικείμενο της σκέψης μου. Κάθε μετασχηματισμός, όσο ριζικός κι αν είναι, θα είναι πάντα ένας μετασχηματισμός ή, αν προτιμάτε, μια «μεταρρύθμιση» της κοινωνίας, δεδομένου ακριβώς του γεγονότος ότι δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια tabula rasa. Θα υπάρχουν, παραδείγματος χάριν, πάντοτε κάποια συγκεκριμένα άτομα – έτσι όπως είναι διαμορφωμένα από την προηγούμενη κοινωνία, τα οποία μιλούν μια γλώσσα που προϋπήρχε και η οποία, παρά τους μετασχηματισμούς που μπορεί να υποστεί, εξακολουθεί να μεταφέρει σημασίες της προηγούμενης περιόδου -, τα άτομα δε αυτά θα εισάγουν αυτό τον ριζικό μετασχηματισμό, ο οποίος επομένως δεν θα είναι ποτέ απολύτως ριζικός, ἀπλώς ριζικός, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης.

Ζήτω η πατρίς!



Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην αποεθνοποίηση των ενόπλων δυνάμεων

Του Δημήτρη Καζάκη

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την Πέμπτη τις τροπολογίες του υπουργού Άμυνας που επιτρέπουν πολεμικά αεροσκάφη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας συμμετέχοντας σε κοινές αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης. Συνολικά 122 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών, 41 βουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ ένας βουλευτής απείχε.

Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Nenchev διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βάσει τις νέες διατάξεις ο εναέριος χώρος της χώρας θα πρέπει να φυλάσσεται είτε αποκλειστικά από τα βουλγαρικά αεροσκάφη ή από κοινού περιπολίες με χώρες του ΝΑΤΟ. Η Βουλγαρία θα επιλέξει, υποτίθεται, ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε κοινές αποστολές αεροπορικής φύλαξης, μετά από διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μόλις εγκριθούν οι τροπολογίες.

Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία πραγματοποίησε επίσημες διαβουλεύσεις σχετικά με τις κοινές αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης με το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και την Πολωνία. Μια ακόμη χώρα που ενδιαφέρεται έντονα να συνδράμει είναι και η Τουρκία.