Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Τουρκία θα μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατόπεδο προσφύγων


Γράφει η Γιώτα Μπουγά 

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό, αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μετά και την αποπομπή Νταβούτογλου από τον τουρκικό πρωθυπουργικό θώκο, γίνεται φανερό πως η συμφωνία δε θα μείνει ανεπηρέαστη.

Σε πρόσφατο άρθρο, είχε αναφερθεί πως η απομάκρυνση Νταβούτογλου προκαλεί αναταραχές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, το Κυπριακό και το Αιγαίο. Έτσι και αλλιώς, η συμφωνία για το Προσφυγικό ήταν από την αρχή δύσκολη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρήκε πολλούς αντιπάλους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ήταν από τις λίγες φορές που ευρωβουλευτές της δεξιάς πτέρυγας και της αριστερής συντάχθηκαν επί του θέματος και αντέδρασαν λέγοντας πως ο Ερντογάν είναι ο πολιτικός που αφαιρεί ελευθερίες μέσα στην Τουρκία και επιτίθεται με βαναυσότητα στους Κούρδους. Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Τουσκ χρειάστηκε να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να «περάσουν» τη συμφωνία και το κατάφεραν, μόνο όταν παραδέχθηκαν πως δεν διαφαίνεται άλλη λύση στον ορίζοντα.

Ποιοί κυβερνούν επιτέλους αυτόν τον τόπο;;;Εισαγγελέας δεν υπάρχει;;;


ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Νέα «βόμβα» Βαρουφάκη: Είχα συμφωνήσει με τον Τσίπρα να απειλούμε τους Ευρωπαίους με Grexit [βίντεο]


Μια συνέντευξη στην οποία αποκαλύπτει την στρατηγική που είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν σταμάτησε να πετάει τη μία «βόμβα» μετά την άλλη, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο απειλούσαν του εταίρους με το Grexit ενώ χαρακτήρισε τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκο».

Στην ιστοσελίδα «Athens Live» μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο και στο κλείσιμο των τραπεζών.

Κομισιόν προτείνει για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για πρώτη φορά, καθώς το κολέγιο που συναντήθηκε την Τρίτη (10 Μαΐου) συμπέρανε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει «επαρκείς προσπάθειες» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.com.

Το κολέγιο συζήτησε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια δέσμη συστάσεων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις 18 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού, υπήρξε μια «ευρεία αναγνώριση» ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι περιπτώσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας, είπαν στην EurActiv πηγή της ΕΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ισπανία έχει προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν όχι μόνο για τις προσπάθειές της να μειώσει το έλλειμμα από 9% του ΑΕΠ στο 5% του ΑΕΠ, αλλά να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με το έλλειμμα δεδομένης της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Η Ισπανία θα πάει στις κάλπες και πάλι στις 26 Ιουνίου, αφού οι Σοσιαλιστές απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Όλα συνηγορούν πως οδεύουμε στη διεθνοποίηση του Αιγαίου!


Η επίδειξη της σημαίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και πώς οι προπαρασκευαστικές ενέργειες της Τουρκίας για επίθεση μπορεί να οδηγήσουν στη διεθνοποίησή του 

Είναι γνωστή η λαϊκή ρήση «όταν μαλώνουν δύο, κερδίζει ο τρίτος». Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, που πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμοδίους, έστω ως υπόθεση εργασίας.

Θεωρείται πλέον δεδομένο, ότι κάθε καλοκαίρι θα υπάρχουν πηχυαίοι τίτλοι στα ΜΜΕ που θα ενημερώνουν για «ένταση στο Αιγαίο». Όποιος ανατρέξει σε δημοσιεύματα προηγουμένων χρόνων θα το διαπιστώσει. Στις καλές εποχές της οικονομίας (πλαστές εικόνες μεν, αλλά με εισροή άφθονου χρήματος) υπήρχε πάντα η υπόνοια, ότι τεχνηέντως οξύνεται η κατάσταση, ώστε να αιτιολογηθεί στο λαό η αναγκαιότητα αγοράς εξοπλισμού, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις αφού «υπάρχει ένταση στο Αιγαίο» και δεν πρέπει να βρεθούμε σε υποδεέστερη θέση.

Τώρα δεν μπορούμε να το πούμε αυτό, όχι μόνον επειδή ελλείπουν τα χρήματα, αλλά και επειδή το ΝΑΤΟ έπαψε να πιέζει για αγορά οπλικών συστημάτων, τουλάχιστον από χώρες των Βαλκανίων και της π. Σοβιετικής Ένωσης, με εμφανή σκοπό -κατά την εκτίμησή μου- να είναι πλήρως εξαρτώμενες από αυτό έναντι μιας υποτιθέμενης ρωσικής απειλής. Και φυσικά η στρατιωτική εξάρτηση, συνοδεύεται και από πολιτικο-οικονομική.

Τουρκικό «φιρμάνι» στον ΟΗΕ για Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο


«Φιρμάνι» για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία δηλώνοντας ότι, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή, έχει απαράγραπτα δικαιώματα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E, δηλαδή δυτικά των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Με επιστολή του της 28ης Απριλίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, (η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο στις 2 Μαΐου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Χαλιτ Τσεβίκ, απαντώντας στην επιστολή του κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου (της 7ης Απριλίου) προβάλλει βασικά στοιχεία της τουρκικής πολιτικής για διεκδίκηση σχεδόν όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ως η 
"χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη (σ.σ. αναφέρει ρηματικές διακοινώσεις του 2004 και 2013) ότι διατηρεί ipso facto και ab initio νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που κείνται δυτικά του μεσημβρινού 32°16'18"E"

Πρόταση Ρέγκλινγκ: Να εξοφλήσει ο ESM το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ...


ΣΧΟΛΙΟ του Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη (e-roi.gr-10 και 11 Μαΐου 2016):

.......................................................
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δισέλιδο έγγραφό του, το οποίο αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτείνει ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου και της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους, την εξόφληση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.

Το έγγραφο αυτό σκιαγραφεί τις ήδη συζητούμενες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια «πολιτική βόμβα»: «τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ».

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του ESΜ γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια». Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων 2010-2015:χειρότερα δεν γίνεται!!!


Του Σπύρου Στάλια*

Το 2010  επίσημα εγκαταστάθηκαν στη χώρα το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ μετά από πρόσκληση του ελληνικού κατεστημένου, για να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση στην οποία περιήλθε αιφνιδίως το 2008, με την έκρηξη του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού ανεμοστρόβιλου. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της κρίσης. 

Στο κείμενο που ακολουθεί καταβάλλεται μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το πρόγραμμα λιτότητας ως προς την επίτευξη των στόχων του μετά από 7 χρόνια συνεχούς εφαρμογής του, και να δικαιολογηθεί η θεωρητική του αρτιότητα. 
Το πρόγραμμα λιτότητας δεν πρέπει να συγχέεται με το παράλληλο πρόγραμμα διαχείρισης των τοκοχρεολυσίων του χρέους, ασχέτως αν το ένα επηρεάζει το άλλο, με την έννοια ότι όσο το πρώτο δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο το δεύτερο ζητά πιο βάρβαρα μέτρα.

Α. Οι στόχοι του Προγράμματος της Λιτότητας

Ο στόχος του προγράμματος ήταν, και ακόμα είναι, η ελληνική οικονομία  να φθάσει σ’ εκείνο το σημείο, όπου ο κρατικός τομέας θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή οι φόροι του να είναι όσοι με τις δαπάνες του,  έτσι ώστε να μην έχει ανάγκη γενικώς περαιτέρω δανεισμού, ceteris paribus. (να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες και τα τοκοχρεολύσια)
Με το ίδιο πρόγραμμα επιδιώκεται επίσης το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών να είναι πλεονασματικό, δηλαδή οι εξαγωγές μας να είναι μεγαλύτερες από τις εισαγωγές μας, γιατί, εφ’ όσον η χώρα ανήκει στην ευρωζώνη, έτσι θα μπορεί να βρίσκει καθαρά ευρώ, χωρίς τόκο.