Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Πανόραμα των αντιθέσεων ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις της Δύσης η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον - Απλή υποσημείωση το θέμα του ελληνικού χρέους
Μπορεί κανείς να το δει και ως υπερθέαμα. Αν έχει την υπομονή- και την πολυτέλεια- να παρακολουθήσει όλη τη ροή πληροφοριών, δηλώσεων, συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που εξελίσσονται στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί και να βρει διασκεδαστικά στοιχεία.
Το show εξελίσσεται σε πολλά πεδία ταυτόχρονα: το βασικό είναι η σύνοδος του ΔΝΤ, αλλά υπάρχουν και πολλά παράλληλα γεγονότα, όπως η αντίστοιχη ετήσια σύνοδος του IIF, του παλιού γνώριμου στην Ελλάδα από τον ρόλο του στο PSI Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, ή η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G20, του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει τον επόμενο χρόνο η Γερμανία.
Το ελληνικό ζήτημα, δηλαδή το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο, είναι στην πραγματικότητα μια απλή υποσημείωση σ’ αυτό το υπερθέαμα. Κανείς δεν περιμένει σοβαρά, στις ολιγόλεπτες διμερείς συναντήσεις (άλλως, «ξεπέτες») που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία μέχρι την Κυριακή (με τη Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε, τον Μοσκοβισί, τον Σαπέν, τον Παντοάν και άλλους) μπορεί να βγει μια πραγματική «είδηση».
Στιγμιότυπα από τις «εχθροπραξίες»
Ωστόσο, και όσα έχουν ήδη λεχθεί δημόσια, κυρίως στο πεδίο της αντιπαράθεσης της ηγεσίας του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους, πρέπει να διαβαστούν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ενός διατλαντικού «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές «εχθροπραξίες»: