Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία


Η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία, καθώς μετά την διπλωματική διαχείριση της κρίσης των πρώτων ημερών, η Μόσχα μεθοδεύει αργά -και βασανιστικά- όχι μόνο τα οικονομικά αντίποινα, αλλά και τα στρατιωτικά μέτρα που υψώνουν φράγμα σε οποιαδήποτε κρυφή σκέψη της Άγκυρας για επιβολή τετελεσμένων στην Συρία και στο Ιράκ, καλυπτόμενη πίσω από την ισχύ της Συμμαχίας των Προθύμων που επιχειρούν εναντίον του ISIS και των δυνάμεων του Άσαντ.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία όπως υποστηρίζει η Μόσχα έγινε προμελετημένα, πρόκειται για μια πράξη που για την Ρωσία αποτελεί «εν ψυχρώ δολοφονία» ενός Ρώσου πιλότου και μια μη αποδεκτή προσβολή και πρόκληση εις βάρος του ρωσικού Έθνους.

Όπως και στην περίπτωση του Ισραήλ, ακόμη κι αν οι διπλωματικές επαφές αποκατασταθούν πλήρως, η καχυποψία και η εχθρότητα δεν θα φύγουν ποτέ από τις ρωσοτουρκικες σχέσεις. Κυρίως, όμως, εξανεμίσθηκε κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τ. Ερντογάν που πλέον γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος όλο και πιο επικίνδυνος.

Η Τουρκία πλέον έχοντας διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ιράκ, λόγω της προσπάθειας παρέμβασης στην Μοσούλη, έχοντας συγκρουσθεί με το Ιράν το οποίο ευθέως κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογαν για συνεργασία με το ISIS, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον που η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας την περιορίζει σε ρολό παθητικού παρατηρητή.

Με τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας να αλλάζει χέρια, ξεκινά η στρατιωτική κατοχή της χώρας...


Σημείωση ιστολογίου: Το Ε.ΠΑ.Μ. έχει προειδοποιήσει πολλάκις... (δες ΕΔΩ)

Tου Δημήτρη Καζάκη

Ο Γαλλογερμανικός άξονας απαιτεί να γίνει το πρώτο βήμα στη δημιουργία δυνάμεων υπερεθνικών αστυνομικής καταστολής και στρατιωτική κατοχής επικράτειας κρατών μελών της ΕΕ. Με το πρόσχημα των "εκτάκτων συνθηκών" λόγω προσφυγικού. Μην ξεχνάμε ότι ο εφιάλτης του ναζισμού και του φασισμού, οι κατακτητικοί πόλεμοι, αλλά και κάθε επιβουλή της απολυταρχικής εξουσίας εναντίον των λαών, γεννήθηκε πάντα μέσα από ένα καθεστώς "έκτακτων συνθηκών".

Οι υπουργοί Εσωτερικών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαίτησαν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ. Για να γίνει αυτό οι υπουργοί του νέου άξονα ζητούν με την επιστολή τους μια ισχυρότερη Frontex, τον Οργανισμό διαχείρισης συνόρων της ΕΕ.

Δείτε τι ζητούν: 
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και με αυστηρότητα" προκειμένου να "διασφαλίσει ένα ύψιστο επίπεδο ασφάλειας στην επικράτειά της". Η Frontex "θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο σημαντικό απόθεμα αποσπασμένων επιχειρησιακών δυνάμεων" και "σε έκτακτες συνθήκες" θα πρέπει "να μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία να αναπτύσσει με δική της ευθύνη ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα", υπογραμμίζουν ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ξεπουλήθηκαν τα μεταλλεία στην Ελληνικός Χρυσός


Απόφαση

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με απόφασή του καλεί την Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει 15,34 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, καθώς έκρινε ως παράνομη κρατική επιδότηση την πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας, προσφέροντας ενίσχυση και πλεονέκτημα στην εταιρεία. Τα μεταλλεία είχαν πουληθεί έναντι 11 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν η αξία τους ήταν 25 εκατ. ευρώ και οι φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν επί της πώλησης ήταν 1,34 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Το ελληνικό κράτος και η Ελληνικός Χρυσός είχαν προσφύγει στο δικαστήριο για να μην ισχύσουν οι σχετικές αποφάσεις του 2011 και 2013, από την Κομισιόν και το Δικαστήριο της ΕΕ αντίστοιχα, για την καταβολή των 15,34 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.

Το ελληνικό κράτος είχε υποστηρίξει πως η τιμή πώλησης αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική. Παράλληλα υποστήριξε πως η απαίτηση για ανάκτηση των 15.34 εκατ. ευρώ «κινδυνεύει να αναστείλει μια άμεση επένδυση αξίας 850 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι, αντί να τονώσει, την οικονομική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, σε μια περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης για τη χώρα».