Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ: Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: 
Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο (ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε σε όλα τα σημεία του) στα πλαίσια ενός επικοδομητικού διαλόγου που πρέπει κάποια στιγμή να "ανοίξει " επιτέλους , γύρω απο τα ζητήματα μετάβασης σε Εθνικό νόμισμα, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες και να διώξουν φοβίες ή "ταμπού" που τους έχει καλλιεργήσει η συστημική προπαγάνδα γύρω από το θέμα.
...............................................
Του Γ. Τριανταφυλλόπουλου*
Γύρω από τη στρατηγική επιλογή του εγχωρίου κεφαλαίου για απεμπόληση της νομισματικής κυριαρχίας έχει στηθεί ένα άγριο προπαγανδιστικό σκηνικό εκφοβισμού και καθυπόταξης της κοινής γνώμης στις κυρίαρχες πολιτικές στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Με αιχμή του δόρατος τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα την τηλεόραση ένα τεράστιο δίχτυ προστασίας έχει στηθεί ώστε η επιλογή αυτή να μείνει στο απυρόβλητο. Ο εκφοβισμός με το νόμισμα αποτελεί ουσιαστικά και το τελευταίο προπύργιο άμυνας του συστήματος απέναντι στη διαφαινόμενη ολοκληρωτική απόρριψη των πολιτικών επιλογών του κεφαλαίου για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους.
Η συζήτηση για το θέμα του νομίσματος είναι ουσιαστικά απαγορευμένη ενώ υστερικές κραυγές υψώνονται όταν κάποιος προσπαθεί να το ανοίξει. Αυτό βέβαια φανερώνει και την απόλυτη αδυναμία των απολογητών των επιλογών του συστήματος να αρθρώσουν ένα, έστω και στοιχειωδώς, συνεκτικό σύνολο επιχειρημάτων που να μπορεί να υποστηρίξει πως η επιλογή αυτή λειτούργησε και λειτουργεί υπέρ των εργαζόμενων και των φτωχότερων στρωμάτων.

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» έχουν πάντα σύντομο τέλος


Toυ Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη

Εάν ζούσε σήμερα ο Λένιν και παρακολουθούσε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές , ίσως χρησιμοποιούσε τη φράση «χρήσιμοι ηλίθιοι» για άλλους και όχι για τα κομμάτια του λαού, για τα οποία τη χρησιμοποίησε.

Η  ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο προχτές στη Βουλή να πει όλη την αλήθεια για τη δήθεν διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας έτσι τον πρωθυπουργό και όσους από τους υπουργούς παριστάνουν ακόμα τους επαναστάτες.

«Η Ευρώπη ξέρει πολύ καλά, ότι ο λόγος της ελληνική κυβέρνησης είναι συμβόλαιο και πως ό,τι συμφωνούμε το τηρούμε», είπε στην ομιλία του για τα μέτρα ο υπουργός, ομολογώντας έτσι ότι όσα ήρθαν και έρχονται στη Βουλή είναι συμφωνημένα και κάθε άλλη κουβέντα από κυβερνητικά χείλη είναι απλώς για να πουλιέται αντίσταση στους ψηφοφόρους.

Είναι ευρέως γνωστό στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους και έχει γραφτεί κατ επανάληψη στο γερμανικό Τύπο κυρίως, ότι ο λόγος που οι πιο συντηρητικοί πολιτικοί της Ευρώπης και της Αμερικής στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα είναι γιατί μόνο μ αυτήν μπορούν να περάσουν τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας με τη μικρότερη λαϊκή αντίδραση.