Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η πραγματικότητα αντεστραμμένη:Ανάπτυξη vs Λιτότητα


Του Γιάννη Μακριδάκη

Ο παράδοξος τραπεζικός πανικός-Analyst.gr


15/12/2014, 08:30

Αυτό που διαδραματίζεται σήμερα, θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «η μητέρα των Bank-Runs» - όπου στη θέση των φοβισμένων καταθετών που στέκονται στην ουρά για να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, είναι οι κεντρικές τράπεζες

"Την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, μετά τη χρηματιστηριακή κατάρρευση του 1929, μπορούσε κανείς να αντικρύσει δύο ειδών ουρές: αυτές οι οποίες δημιουργούνταν σε μέρη που παρείχαν δωρεάν συσσίτιο, ψωμί και άλλα τρόφιμα, καθώς επίσης τις άλλες, στις εισόδους των τραπεζών.

Σήμερα δεν βλέπει κανείς δημόσια τέτοιες μεγάλες ουρές, οι οποίες όμως υπάρχουν σε κάθε αμερικανική Πολιτεία - αφού 50 εκατομμύρια πολίτες επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο από τη δωρεάν παροχή κουπονιών για την αγορά τροφίμων, καθώς επίσης από τα επιδόματα ενίσχυσης τους εκ μέρους του δημοσίου, ενώ η απόσυρση καταθέσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας" (B. Holder).

Άρθρο

Κάτι ανάλογο με τα παραπάνω συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, αφού η βαθιά ύφεση είναι αντίστοιχη (μείωση του ΑΕΠ κατά -25%), περί το 1.500.000 άνεργοι επιβιώνουν με επιδόματα του κράτους, οι εκροές χρημάτων ξεκίνησαν ξανά, με ηλεκτρονικό φυσικά τρόπο, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στο μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ, αδυνατώντας να δανειστούν εάν δεν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή στα τέλη του 2014, ενώ οι ισολογισμοί τους θα επιβαρυνθούν, εάν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας φτάσουν στο 10-12% (δεν αποκλείεται η πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας), το χρηματιστήριο καταρρέει ξανά κοκ.

Ένας νέος γύρος επιχειρήσεων προβοκάτσιας;


Απο globinfo freexchange

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ύποπτες τρομοκρατικές ενέργειες πριν από κρίσιμες αποφάσεις και εκλογικές αναμετρήσεις. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση κατά της Ισραηλινής πρεσβείας ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση Δήμα ως υποψηφίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αρκεί να θυμηθούμε την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 Απριλίου, καθώς και την αποστολή πακέτου με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, στο ΑΤ Ιτέας, στις 29 Απριλίου, από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, πάνω στον οποίο βρέθηκε γενετικό υλικό που ταυτοποιήθηκε με αυτό του Χριστόδουλου Ξηρού. Οι ενέργειες αυτές έγιναν λίγο πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές και μετά από την "βολική" απόδραση Ξηρού.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης την επίθεση με καλάσνικοφ έξω από την οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου, 2013 και την ανάληψη ευθύνης, από την ίδια οργάνωση, για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2013. Η ανάληψη ευθύνης της συγκεκριμένης επίθεσης ήρθε με πέντε μήνες καθυστέρηση!

Όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian “... η δημοσιογράφος Helena Smith αναφέρθηκε στην εκστρατεία τρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης και στις παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του 'κατάλληλου' κλίματος. Αυτό όμως που ήταν αποκαλυπτικό βρισκόταν στην τελευταία παράγραφο.

Δεν είναι κινδυνολογία, είναι σχέδιο


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Ένα φάντασμα ξαναπλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Το φάντασμα του GREXIT. Όσοι πίστευαν ότι το 2014 δεν θα θυμίζει καθόλου 2012, πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε., τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δρουν στις αγορές, οι αεριτζήδες του ελληνικού χρη-ματιστηρίου, η εγχώρια κλεπτοκρατική επιχειρηματική ελίτ, οι τραπεζίτες στους οποίους χαρίστηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια, οι δηλητηριώδεις γραφίδες του ελληνικού ενημερωτικού καρτέλ, οι αναλυτές των διεθνών συστημικών ΜΜΕ και των χρηματοπιστωτικών ομίλων, όλοι τους αντέδρασαν στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής όπως ακριβώς αναμενόταν. Ουδείς δικαιούται να υποδύεται τον έκπληκτο.

Το «ντεζαβού» της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας δεν είναι απλώς εκδήλωση μιας ψυχοπαθολογικής απέχθειας απέναντι στο ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. Έχει πολύ συγκεκριμένη υλική βάση.

Ιταλικό «μυστικό»

Η Ευρωζώνη φλερτάρει έντονα με έναν τρίτο γύρο ύφεσης. Ακόμη και η καταβαράθρωση των διεθνών τιμών πετρελαίου ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, κι αυτόν τον φόβο. Η ΕΚΤ...
παραμένει με το όπλο της ποσοτικής χαλάρωσης παρά πόδα, αλλά για να το υλοποιήσει, αγοράζοντας και κρατικά ομόλογα, θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες σταθερές στην Ευρωζώνη. Όπως, για παράδειγμα, ότι δεν θα χρειαστεί να επωμιστεί το βάρος του ιταλικού, του γαλλικού ή του ισπανικού χρέους. Αλλά, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εν μέσω γενικής απεργίας στη χώρα του, θέτει στους Ιταλούς το δίλημμα «Ή εμείς ή η τρόικα», έχει ήδη πέσει στην παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Για να αποφύγει η Ιταλία τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές, με χρέος 135% του ΑΕΠ, χρειάζεται κάποιο θαύμα. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ευρωζώνη και ο ESM είναι σε θέση να σώσουν την Ιταλία; Με τι; Με τα ψίχουλα των 55 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στον κουμπαρά του;

Σε προεκλογικό πανικό οι τρομοκράτες του Μαξίμου


Tου Δημήτρη Καζάκη

Με την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οι κυβερνώντες Σαμαροβενιζέλοι επιχειρούν μια "ηρωική" έξοδο. Πριν θαφτούν κάτω από τα συντρίμμια του δικού τους success story. Το γεγονός αυτό δεν καν την προσπάθεια να το κρύψουν. «Επισπεύδουμε την Προεδρική εκλογή γιατί η Τρόικα σκλήρυνε τη στάση της, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλούσε η αντιπολίτευση, την ώρα που χρειαζόμασταν σταθερότητα και διαπραγματευτική ισχύ," δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Και κατέληξε: "Είτε εκλέγουμε Πρόεδρο και προχωρούμε με σιγουριά, είτε βυθιζόμαστε στην αβεβαιότητα. Είτε το συγκεκριμένο πακέτο, είτε η θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ." Αυτό που μας λέει με άλλα λόγια ο κ. Παπαμιμίκος, είναι ότι έτσι και πάμε σε εκλογές, το κόμμα του δεν βλέπει κυβέρνηση ούτε με κιάλι. Παραδέχεται δηλαδή από τώρα την συντριβή του κόμματός του στις εκλογές και την παράδοση της κυβερνητικής σκυτάλης στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι επομένως, όπως κάθε κόμμα νομής της εξουσίας, θεωρεί ότι από την στιγμή που θα χάσει την κουτάλα του κρατικού κορβανά θα επέλθει σεισμός, λοιμός, καταποντισμός.

Τρέμει η κυβέρνηση-μαριονέτα

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός ...
του την Πέμπτη. Πέρα από τα ψέμματα και τις ανοησίες στις οποίες διαπρέπει ο εν λόγω δοσίλογος καριέρας, επικέντρωσε στο εξής απλοϊκό επιχείρημα: "Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος την 29η Δεκεμβρίου, και πάμε σε εκλογές μέσα στον Ιανουάριο, τότε όλα θα είναι στο «αέρα». Ο φόβος θα κυριαρχήσει στη χώρα!