Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τα ψέμματα μιας διάσωσης


Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν όσοι κοιμούνται ακόμη, να ξεχάσουμε όλες εκείνες τις ωραίες κουβέντες περί "επαχθούς χρέους", "σκληρών διαπραγματεύσεων" κλπ, να το πάρουμε απόφαση πως η ελπίδα που περιμέναμε χάθηκε στον δρόμο και να χωνέψουμε πως και τα χρέη μας ως χώρα θα πληρώσουμε και καινούργιο μνημόνιο θα φάμε κατακέφαλα.

Όπως μας έχει εξηγήσει εδώ και χρόνια (από την εποχή που ήταν ακόμη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου) ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, "όταν η κατάσταση σοβαρεύει, πρέπει να πεις ψέματα" . 

Ακούστε στο YouTube τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ να εξηγεί σε λιγότερο από 2,5 λεπτά τους λόγους για τους οποίους η οικονομική πολιτική τής ευρωζώνης πρέπει να αποφασίζεται σε "σκοτεινά, μυστικά δωμάτια". Στο 0:20 του βίντεο, ο Γιουνκέρ είναι σαφής: "When it becomes serious, you have to lie".


Η τύχη των 14ων αεροδρομίων, η Αυγή και το λαϊκό συμφέρον...


Του Θ. Γαλατσιάτου*

Είναι φανερό  μέσα από την αποκρυπτογράφηση της τρέχουσας κυβερνητικής επιχειρηματολογίας και πολύ πιο ξεκάθαρο στην καθημερινή αρθρογραφία του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, ότι η υπόθεση της υπεράσπισης της δημόσιας και κοινόχρηστης περιουσίας και η αποσόβηση της ιδιωτικοποίησης της βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης και μάλλον έξω από τα όρια των «κόκκινων γραμμών».

Ενδεικτικό των προθέσεων της νέας κυβέρνησης η έστω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει αποτελεί ασφαλώς η διατήρηση και η ενίσχυση του περιλάλητου ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου, ως γνωστό , υποχρέωση είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ανά τον κόσμο «επενδυτές» και την διοίκηση του οποίου η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση απειλούσε ακόμη και με ποινικές διώξεις!

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές που η δημόσια περιουσία βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο κατέχουν τα 14 αεροδρόμια της χώρας για την ιδιωτικοποίηση των οποίων η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησαν τα γερμανικά συμφέροντα και ο οποίος διαγωνισμός δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.

Η δημόσια υγεία καταρρέει κυριολεκτικά και η κυβέρνηση... "συμβιβάζεται εντίμως"!

Ανακοίνωση

Ενώ η νέα «αντιμνημονιακή κυβέρνηση» διαβουλεύεται με τους εκβιαστές της χώρας στο Brussels Group, και το Eurogroup των επκυρίαρχων, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά σε στάδιο ολικής διάλυσης, αποτέλεσμα καί των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε όλη την Ελλάδα καθημερινά φωνές απόγνωσης από το ιατρικό, νοσηλευτικό, και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, μάταια προσπαθούν να μεταβιβάσουν στη νέα κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, τα χιλιάδες προβλήμετα που αντιμετωπίζουν.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια οι δομές των λειτουργιών των νοσοκομείων τελούν υπό κατάρρευση.

Οι περικοπές στα κονδύλια, οι ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, οι υπεράριθμες κλίνες στους διαδρόμους, η αύξηση του όγκου δουλειάς και οι εντατικοποιήσεις, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία λόγω της κλοπής των ταμειακών διαθεσίμων με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν καταστήσει την επιβίωση των νοσοκομειακών μονάδων, μη διαχειρίσιμη.