Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Έκκληση για πoλιτική ανυπακοή


Tου Ραούλ Βενεγκέμ

Για την αλληλεγγύη στους «χωρίς χαρτιά»

Όταν ένα κράτος προωθεί νόμους που έρχονται σε αντίθεση με την ανθρώπινη λογική, αφαιρεί από τον εαυτό του το δικαίωμα να τους εφαρμόσει. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούσει ένα νόμο που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο αίσχος του δωσιλογισμού και στο κυνήγι των «χωρίς χαρτιά», μια απάντηση απομένει: πολιτική ανυπακοή στο όνομα της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αν δεν προσέξουμε τώρα, σύντομα τα εξιλαστήρια θύματα της κρίσης των κυβερνήσεων θα είναι οι απεργοί και οι εργάτες που καταλαμβάνουν εργοστάσια.

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου η αισχροκέρδεια, αφού σχεδίασε την ίδια της τη χρεωκοπία, τώρα θέλει να σχεδιάσει και τη χρεωκοπία της ύπαρξής μας. Όπως αναφέρουν στο μανιφέστο τους ο Glissant, o Chamoiseasu και οι φίλοι τους, δεν είναι μόνο το καλάθι της νοικοκυράς, είναι η ποίηση της ζωής που το σύστημα συνεχίζει να μας στερεί [1]. Η απέχθεια και ο κυνισμός των πολυεθνικών πάνε πακέτο με την ασπόνδυλη και πελατειακή πολιτική που ξελασπώνει τους τραπεζικούς για τις κομπίνες τους με τα χρήματα των πολιτών.

Τι ξέρετε για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015 και τον Αρμαγεδδώνα που προβλέπει για εμάς και την πατρίδα μας;

Του Δημήτρη Καζάκη

Πόσοι γνωρίζουν το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή είναι δικής της "ιδιοκτησίας"; Λίγοι. Κι ενώ η παράσταση "σκληρή διαπραγμάτευση" συνεχίζεται, αυτός που θέλει να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον παραιτηθεί από κάθε "κόκκινη γραμμή", από κάθε διαπραγμάτευση με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας, δεν έχει παρά να βρει αυτό το Πρόγραμμα και να το διαβάσει.

Είναι στα ελληνικά και μπορεί να βρεθεί ολόκληρο στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/nrp2015_greece_el.pdf)

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015, συντάχθηκε (υποτίθεται) από την κυβέρνηση στα πλαίσια του European Semester 2015 (Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2015), το οποίο είναι διαδικασία που προβλέπεται από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Με βάση τις διαδικασίες του Εξαμήνου, οι κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική, καταθέτει Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο κύκλος της χαμένης Ε.Ρ.Τ.


Της Μαρίας Φραγκιαδάκη*

Όταν πριν 2 μήνες ανακοινώθηκε υπό μορφή νομοσχεδίου, το φτιασίδωμα της ΝΕΡΙΤ, πολλοί έσπευσαν να λιβανίσουν την επιλογή αυτή που έστελνε την ΕΡΤ στην εκκαθάριση, νομιμοποιούσε τον «κατάπτυστο» νόμο της ΝΕΡΙΤ, διαιώνιζε το μόρφωμα της και έσβηνε με μονοκονδυλιά όλες τις σχετικές εξαγγελίες των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του! «Η ΕΡΤ θα ελέγχεται και σε μεγάλο βαθμό θα διοικείται και από τους ανθρώπους της….» «Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε, ούτε να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας, τις επιλογές που έξω από κάθε λογική νομιμότητας και συνταγματικότητας έχει κάνει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συγκροτώντας αρχικά τη Δημόσια Τηλεόραση και μετά τη ΝΕΡΙΤ.» (από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη)  

Το επιχείρημα ότι υπήρχε νομικό πρόβλημα στη διαδικασία μετάβασης, είναι για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις … Φυσικά υπήρχε ο ίσιος δρόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που δεν θα αναγνώριζε το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, ούτε θα της επέβαλε  τις αμαρτωλές επιλογές της (διάδοχος φορέας της ΝΕΡΙΤ), ούτε θα έστελνε σε οριστική εκκαθάριση την ΕΡΤ ! Που δεν θα είχε άλλους 4 μήνες τους απολυμένους στο δρόμο. Που δεν θα άνοιγε την ΕΡΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, με απόντες τους απολυμένους! Υπήρχε ο δρόμος της επαναφοράς στην ΕΡΤ  με τον ίδιο τρόπο που καταργήθηκε.

Στα σκαριά το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνάντησης των μελών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους που ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις Τετάρτη 6 Μαΐου. Έναν σχεδόν μήνα μετά την πρώτη συνάντηση, η τωρινή συζήτηση αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της, τις δύο πρώτες μέρες για την ακρίβεια, στην εξέταση των συστατικών μερών του ελληνικού χρέους (EFSF, διμερή δάνεια, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ιδιώτες πιστωτές, κ.λπ.), στη βάση εισηγήσεων που είχαν προετοιμάσει τα μέλη της και σε άλλα θέματα όπως αυτά που άπτονται νομικών θεμάτων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κ.α.

Μιλώντας ο Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ειδικευμένος σε θέματα δημοσίου χρέους, Ερίκ Τουσέν, που έχει αναλάβει και τον επιστημονικό συντονισμό της Επιτροπής Αλήθειας στάθηκε στην μετάδοση του «ιού» του λογιστικού ελέγχου όπως στην περιφέρεια της Χώρας των Βάσκων, όπου το 2016 θα ξεκινήσει λογιστικός έλεγχος για να διερευνήσει τις συνθήκες σχηματισμού του χρέους, και στην Αργεντινή, όπου το Κογκρέσο πήρε μια αντίστοιχη απόφαση.