Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Τραπεζικός Αρμαγεδδών: Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με 278 δις € στην Ιταλία...


...και οι γερμανικές με 90 δις € – ενώ η νέα εστία πυρκαγιάς θα είναι τα κεφάλαια από αναβαλλόμενους φόρους...

Σημείωση ιστολογίου: Ακούστε μία πολύ ενδιαφέρουσα και κατανοητή για τον απλό πολίτη ανάλυση (τα συστημικά ΜΜΕ τηρούν βέβαια "σιγήν ιχθύος") για το θέμα "αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών", δηλ. για την απίστευτη και μάλιστα νόμιμη απάτη που γίνεται απο τα "τραπεζικά ιδρύματα" σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών...[απο την εκπομπή "στο μικρόφωνο" με τον Δημ. Καζάκη και τον Δημ. Καρούσο, οικονομολόγους του Ε.Πα.Μ.-18 Μαρτίου 2016]. Ολη η ενδιαφέρουσα ανάλυση για την "μεγάλη ληστεία των τραπεζών" μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων, ΕΔΩ.

***
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εγκληματικής συμμορίας, της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας έχει καταρρεύσει, αντιμετωπίζει περίπου 6.000 δικαστικές διώξεις, ενώ είναι εκτεθειμένη σε παράγωγα που υπερβαίνουν τα 50 τρις €, δήλωσε πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης δεν είναι μεν υγιής, αλλά χρειάζεται μόνο 150 δις € νέα κεφάλαια από τα κράτη (Bailout) για να διασωθεί. Όπως περίπου είπε, «η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη, οπότε απαιτείται να αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα τα υπάρχοντα προβλήματα της – διαφορετικά θα απειληθούμε με ένα ατύχημα».Εξαιρώντας έστω την ίδια τη Deutsche Bank, καθώς επίσης τις υπόλοιπες γερμανικές τράπεζες που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας (ανάλυση),αδυνατεί να καταλάβει κανείς πώς είναι δυνατόν να αρκεί ένα τέτοιο ποσόν – όταν τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών έχουν υπερβεί τα 360 δις €, των ελληνικών τα 100 δις € κοκ.Πόσο μάλλον αφού οι τράπεζες, μέσω της παροχής δανείων και της έκδοσης ομολόγων, είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες μεταξύ τους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα προβλήματα της μίας επηρεάζουν σχεδόν αυτόματα την άλλη.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το θέμα, οφείλει να αναφέρει κανείς ποιές τράπεζες ποιών χωρών έχουν επενδύσει στην Ιταλία και είναι εκτεθειμένες σε ένα μεγάλο πιστωτικό ρίσκο (Counterparty-Risk) – όπου, σύμφωνα με την BIS, τα εξής:

Δεύτε Τελευταίον Ασπασμόν...


Η τελευταία στροφή...

Του Απόστολου Διαμαντή

Παρά τα φαινόμενα και τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, ο πραγματικός πολιτικός χρόνος μοιάζει να εξαντλείται. Βουλευτές του Συριζα, αλλά και των ΑΝΕΛ διατείνονται πως όλα θα κριθούν μέσα στο φθινόπωρο.

Αυτό που προκύπτει είναι πως περιμένουν μια τελευταία ευκαιρία που θα προκύψει από την ομαλή αξιολόγηση που θα γίνει μετά το καλοκαίρι και την  άμεση εκταμίευση, μαζί με σημαντική ενίσχυση από την ΕΚΤ. Εάν όλα αυτά συμβούν και επιπλέον πάνε καλά και τα έσοδα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει.  Αυτό ωστόσο είναι η μία εκδοχή, η υπερβολικά αισιόδοξη.

Εάν ωστόσο γύρω στο Νοέμβριο, πριν τον προϋπολογισμό, διαφανεί κάποιο αδιέξοδο ή και στασιμότητα στα οικονομικά, αρκετοί βουλευτές του Συριζα- κυρίως όσοι κινούνται πέριξ των 53- αλλά και κάποιοι μέσα στους ΑΝΕΛ, θα πιέσουν αποφασιστικά για εκλογές και ομαλή διαδοχή σχήματος. Ο Τσίπρας δεν θέλει προφανώς κάτι τέτοιο και δείχνει να πιστεύει στην επιτυχία, πλην όμως έχει καταστεί σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει στήριξη άνευ όρων από τις ομάδες αυτές, που είναι σε θέση να επιβάλλουν τις απόψεις τους και έχουν άλλες προτεραιότητες.

Επειδή δεν φαίνεται αρκετά πιθανόν να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι ευχές, είναι ισχυρή η πιθανότητα εκλογών στις αρχές του 17 ή και νωρίτερα ενδεχομένως, αν σκεφτεί κανείς ότι ΕΕ και ευρωζώνη βρίσκονται σε μόνιμη πλέον αστάθεια.

Διεθνείς τραπεζίτες μεθοδεύουν την ανατροπή του Brexit...


«Brexit σημαίνει Brexit» δηλώνει η Τερέζα Μέι, φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί. Πολλοί άλλοι Βρετανοί πολιτικοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις. Όμως, καθότι οι τραπεζίτες χρηματοδότες τους μεθοδεύουν την ανατροπή του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, η αξιοπιστία τέτοιων δηλώσεων είναι αμφίβολη.

Η «διόρθωση» ενός ανεπιθύμητου αποτελέσματος

«Μπορεί να ανατραπεί το Brexit ... αρκεί να έχεις τα κατάλληλα άτομα στην αίθουσα (των διαβουλεύσεων)» δήλωνε διευθυντής της τράπεζας J.P. Morgan Chase πριν λίγες μέρες, ενόσω 4 τραπεζίτες συναντούσαν τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν. Όταν οι εν λόγω τραπεζίτες είναι οι διευθυντές των τραπεζών Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, και Standard Chartered, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για την «καταλληλότητα» τους.

Επίσης, δεν μπορούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις τους, καθότι περίπου 90% του προσωπικού και 80% των δραστηριοτήτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στην Ευρώπη εδρεύει στην Βρετανία. Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες μετά το Brexit, καθώς εκμεταλλεύονται το σύστημα τραπεζικού «διαβατηρίου» (passporting) της ΕΕ, για να προσφέρουν υπηρεσίες στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης. Επομένως, οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να αναζητούν τη «διόρθωση» του ανεπιθύμητου αποτελέσματος.

Κυβέρνηση υπό τραπεζική πολιορκία

Πρόσφατες εξελίξεις υποδεικνύουν τις πιέσεις που ασκούνται στην βρετανική κυβέρνηση. Επενδυτικοί οίκοι ανέστειλαν τις αναλήψεις μετρητών. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες μειώθηκαν. Ο φόρος επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 25%. Ο στόχος να επιτευχθεί πλεόνασμα στον βρετανικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020 εγκαταλείφθηκε.

Κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα 8 στους 10 Ελληνες!!!


Του Θάνου Τσίρου

Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου το 2018, θα βρει το 90% των Ελλήνων φορολογουμένων να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους καθαρό ατομικό εισόδημα αισθητά χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα. Ηδη, πάνω από το 80% των φορολογουμένων –περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες– δηλώνουν καθαρές τριψήφιες μηνιαίες αποδοχές, ενώ μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η «φτωχοποίηση» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες θα σπάσουν προς τα κάτω το φράγμα των 1.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι 7 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα συμβιβάζονται με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Η νέα μετατόπιση πληθυσμού προς τα φτωχότερα εισοδηματικά κλιμάκια έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς:

1. Οσοι συνταξιοδοτούνται –υπολογίζονται σε περίπου 60-80.000 ανά έτος– θα υφίστανται μείωση μηνιαίου εισοδήματος ακόμη και άνω του 40-50%, καθώς ο μισθός των 1.500 ή των 2.000 ευρώ, θα αντικαθίσταται από σύνταξη κάτω των 800 ευρώ. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Κ», δείχνουν ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, πιθανότητες να πάρουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ύστερα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έχουν μόνο... 70.000 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

2. Οι θέσεις εργασίας που θα «αδειάζουν», λόγω των συνταξιοδοτήσεων, θα καλύπτονται με εργαζομένους οι οποίοι θα εισπράττουν χαμηλότερες αποδοχές. Και αυτό διότι οι «αντικαταστάτες» θα αμείβονται βάσει των νέων ατομικών ή κλαδικών συμβάσεων ή βάσει των κατώτατων αποδοχών που ορίζει ο βασικός μισθός των 586 ευρώ.