Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τέλος εποχής Νο2


Του Γιάννη Μακριδάκη

Το ότι τελειώνει βεβαίως μια εποχή δεν σημαίνει ότι έρχεται μια άλλη καλύτερη. Συνήθως χειρότερες έρχονται.

Στην Ελλάδα, την εποχή που τελείωσε πριν μερικά χρόνια με γενικευμένες εξεγέρσεις, την διαδέχτηκε η παρούσα, πολύ χειρότερη σε όρους ζωής και πολιτικής, πολύ πιο μαύρη, πολύ πιο κοντά στον μεσαίωνα από ποτέ. Η επερχόμενη εποχή όμως φοβάμαι ότι θα είναι ακόμη χειρότερη.

Διότι η ανθρωπότητα, πόσω μάλλον η ελληνική κοινωνία είναι ακόμη πολύ μακριά από την συνειδητότητα παρ’ όλη την επανάσταση που έχει λάβει χώρα στις συνειδήσεις ενός μεγάλου ποσοστού μελών της τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ανέχειας.

Η κρίσιμη μάζα όμως, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν αποτελεί ακόμη ορμητικό ρεύμα κι έτσι δεν είναι ικανή να αλλάξει τη ρότα, να αμφισβητήσει εκ βάθρων το σύστημα.

Μια κοινωνία όπως η ελληνική, η οποία αντιπροσωπεύεται και εκφράζεται από μία πολιτική παλέτα, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, προσκολλημένη απόλυτα στο πιο παρωχημένο και αποδεδειγμένα καταστροφικό σύστημα, αυτό του καταναλωτισμού και των αγορών, το οποίον ακολουθεί πράττοντας την μέγιστη των ύβρεων όλος ο δυτικός “πολιτισμός”, δεν είναι δυνατό να οδηγηθεί σύντομα προς κάποιο φωτεινό μονοπάτι.

Οι New York Times αναζητούν την σαγηνευτικότερη μουσική του κόσμου στην Ήπειρο

Το ταξίδι στον τόπο που γέννησε το ηπειρώτικο μοιρολόι 
του βιολιτζή Αλέξη Ζούμπα

Απόδοση από τους New York Times για το LIFO.gr. Σταυριάννα Χαραλαμποπούλου 



«Στις 20 Σεπτέμβρη του 1926, ο ελληνικής καταγωγής βιολιτζής Αλέξης Ζούμπας ηχογραφεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ.», αναφέρει η Amanda Petrusich των New York Times. Πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη μουσική του μέσω του Cristopher King. Μέσα από μία τεράστια συλλογή βινυλίων, ο μουσικός παράγωγος της πρότεινε να ακούσει τον Ζούμπα. Είχε μάθει τόσο καλά το γούστο της, που ήταν σίγουρος ότι ο Έλληνας βιολιστής θα την μάγευε με το Ηπειρώτικο Μοιρολόι. Και δεν έπεσε έξω. 
"Υπάρχει μια παλλόμενη υστερία στο παίξιμό του, η κάθε νότα τρέμει σα να υπέφερε πρόσφατα από μία συναισθηματική κατάρρευση" 
Ο Αλέξης Ζούμπας ηχογράφησε το μοιρολόι στις 20 Σεπτεμβρίου του 1926, ένα θρήνο που μέχρι σήμερα ψάλλεται πάνω από τάφους στην Ήπειρο. Είναι λίγο μεγαλύτερο από τέσσερα λεπτά και άρτια εκτελεσμένο. Δεν είναι όμως η τεχνική που μάγεψε τη δημοσιογράφο. "Υπάρχει μια παλλόμενη υστερία στο παίξιμό του, η κάθε νότα τρέμει σα να υπέφερε πρόσφατα από μία συναισθηματική κατάρρευση". Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο, ο Ζούμπας είχε βυθιστεί στη μελαγχολία της ξενιτιάς και της νοσταλγίας για την Ελλάδα, έχοντας περάσει στην Αμερική ήδη 16 χρόνια.

Φράσεις του Λένιν ή των πλαστογράφων του;


Κάποτε επισκέφθηκα ένα φιλικό σπίτι, όπου επικρατούσε οικογενειακός αναβρασμός. Σε κάποια στιγμή, ο πατέρας πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Με πολύ σοβαρό και ήρεμο ύφος τους είπε: "Για το θέμα που προέκυψε, θα σας θυμίσω τι είπε ο Κομφούκιος!". Όταν ανέφερε τη σχετική φράση, όλοι συμμορφώθηκαν με τον τρόπο που Κινέζος φιλόσοφος έθεσε το θέμα. 

Αν και εντυπωσιάστηκα με τον εκλεπτυσμένο τρόπο που έληξε η οικογενειακή διαφωνία, μου έμειναν μερικά αναπάντητα ερωτήματα: Πώς ο Κομφούκιος είπε ακριβώς ό,τι συνέφερε το φίλο μου; Πώς ο φίλος μου μπορούσε να θυμηθεί τη φράση αυτή του Κομφούκιου, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες παροιμιώδεις φράσεις του; Όταν επέστρεψα στο σπίτι, έψαξα στα Κομφουκιανά Ανάλεκτα, για την φράση που είχα ακούσει νωρίτερα. Και τότε επιβεβαιώθηκε αυτό που εξ αρχής είχα υποπτευθεί: Ο φίλος μου, όποτε ήθελε να περάσει την άποψή του, σκαρφίζονταν μια φράση που στήριζε τη θέση του και ισχυρίζονταν ότι ήταν του... Κομφούκιου! Ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ασιατική σοφία; Κυρίως όμως: Ποιος θα έψαχνε πού είναι γραμμένη στα Ανάλεκτα, χαμένη μέσα σε τόσες σκόρπιες σκέψεις; 

Βρυξέλλες: άγρια καταστολή ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας


ΠΑΡΑΛΥΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΕ

Η καρδιά της ΕΕ πυρπολείται από μεγάλες και μαχητικές εργατικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και του κεφαλαίου, που έχουν ξεσπάσει στο Βέλγιο, στη Γερμάνια αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι κυβερνήσεις του πυρήνα της ΕΕ δείχνουν το αποκρουστικό, αυταρχικό και αντεργατικό πρόσωπο της τελευταίας με φρικτή αστυνομική βία και καταστολή σαν κι αυτή που εξαπολύθηκε ενάντια στους διαδηλωτές στο Βέλγιο.
Σήμερα καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική μια μεγάλη ανατροπή στην ΕΕ και στη βαρβαρότητα που επιδεικνύει, πράγμα που επιβάλλει τις γενικευμένες μαχητικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις των εργατών σε όλη την Ευρώπη πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη (6/11) σε συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η νέα βελγική κυβέρνηση, ενώ κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Βελγίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων,διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

«Κόκκινα» δάνεια: το μεγάλο κόλπο για την προεκλογική ομηρία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 
ΟΙ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Toυ Χρήστου Γιαννιώτη

Μόνο ως μεγάλο προεκλογικό κόλπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο εξπρές της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που έχει ως κύριο στόχο την πελατειακή προεκλογική ομηρία από κυβέρνηση και τραπεζίτες δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αλλά και πολλών μεγάλων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Το μεγάλο αυτό κόλπο, πρωτοφανές σε μέγεθος, σε έκταση και βάθος, αναθέτει εν λευκώ, με αφορμή την αντιμετώπιση της γάγγραινας των «κόκκινων» δανείων, σε κυβέρνηση και τραπεζίτες τη ριζική αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας σε όφελος της παλιάς και νέας διαπλοκής και στην κατεύθυνση της περαιτέρω συγκέντρωσης και του ολιγοπωλιακού ελέγχου νευραλγικών κλάδων και τομέων της οικονομίας.

Με το νομ/διο για τα «κόκκινα» δάνεια που συζητιέται, άκουσον-άκουσον, ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμη, δεν ανοίγει κανένας απολύτως έλεγχος για το κατά πόσον τα χορηγηθέντα δάνεια δόθηκαν με νόμιμους όρους ή υπήρξαν «θαλασσοδάνεια» ούτε προβλέπεται κανένας, επίσης, έλεγχος για το κατά πόσο τα δάνεια κατευθύνθηκαν στους σκοπούς για τους σκοπούς για τους οποίους εδόθησαν.

Τέλος Εποχής


Του Γιάννη Μακριδάκη

Κάθε φορά που τελειώνει μια Εποχή τα σημάδια είναι τα ίδια.

Ανικανοποίητοι, πλήρεις απωθημένων, κομπλεξικοί εκφραστές της, οι οποίοι νιώθουν ότι δεν έχουν πολύ χρόνο για να επιτύχουν την πολυπόθητή τους αναγνώριση και να κατευνάσουν κάπως την λιμασμένη ματαιοδοξία τους, δρουν σε δύο επίπεδα ταυτοχρόνως:

Κάποιοι αυτοδιαφημίζονται και αλληλογλύφονται επί σκηνών, στηλών εφημερίδων και τηλεοπτικών παραθύρων, παρουσιαζόμενοι ως φιλόσοφοι, ευέλπιδες ή έμπειροι πολιτικοί, ωραίοι, σωτήρες, εγγυητές της σταθερότητας και μοναδικοί φορείς της ελπίδας για το μέλλον ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι τίποτε παραπάνω από μπάζα πια, αδρανή υλικά, ψυχικά και πνευματικά που οδεύουν ολοταχώς προς την αδρανοποίηση και της ύλης τους σφραγίζοντας την αλλαγή αυτή της Εποχής τους.

Κάποιοι άλλοι, της ιδίας συνομοταξίας και την ίδια απολύτως χρονική και ποιοτική περίοδο του βίου τους διανύοντες, επιδίδονται με μανία στο κυνήγι και στην κατασυκοφάντηση των νέων ανθρώπων, της νέας γενιάς, δηλαδή της νέας Εποχής, που νομοτελειακά έρχεται να αντικαταστήσει την δική τους και νιώθουν την καυτή της ανάσα απειλητική να τους ακουμπά στην πλάτη, που, αν και σάπια, όπως όλο το σύστημα εντός τους και γύρω τους, διαθέτει ακόμη κάποιους νευρώνες και διεγείρεται, κυρίως εξ ενστίκτου αυτοσυντήρησης, το οποίο λειτουργεί ως την τελευταία ώρα βεβαίως και μάλιστα όσο πλησιάζει αυτή, τόσο αυτό  εκφράζεται πιο βίαια, πιο κυνικά, πιο ηλιθιωδώς επικίνδυνα.

Διευρύνεται το Μέτωπο αντίστασης κατά των πλειστηριασμών


Χθες Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 εκατοντάδες πολίτες σε πολλά Ειρηνοδικεία παντού στην Ελλάδα, με την ενεργή τους παρέμβαση εμπόδισαν για ακόμα μια φορά τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς με πρωτοβουλία του Ε.ΠΑ.Μ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, χθες το κίνημα απλώθηκε, στην Κέρκυρα, στον Βόλο, στον Πειραιά, στο Ήλιον, στη Νέα Ιωνία, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στις Μοίρες, στον Πύργο, στο Καστέλι, με εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν το παρόν τους και ακύρωσαν τους πλειστηριασμούς.

Μαζί με το Ε.ΠΑ.Μ. στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ενεργά δεκάδες συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, όπως το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάρα πολλοί ανένταχτοι πολίτες, κάνοντας τα «κοράκια» να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Ραντεβού ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 12 Νοέμβρη στις 3:30' μ.μ. σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας: ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ.

Πηγή:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/11/blog-post_93.html

Συγκλονίζει την υφήλιο η πρόεδρος της Αργεντινής με την περήφανη επιστολή στον Ομπάμα!

«Είναι διορισμένη από εσένα αυτή που υβρίζει την πατρίδα μου και τον λαό μου υπερασπιζόμενη τα κοράκια;»

Για μία ακόμα φορά, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ αποδεικνύει ότι είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ηγετικές προσωπικότητες που μπροστά στο συμφέρον της πατρίδας τους δεν γονατίζουν, ούτε σκύβουν το κεφάλι. H επιστολή της προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, η οποία στάλθηκε στις 30 Οκτωβρίου, είναι πραγματικά συγκλονιστική!
Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφω για να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα θέμα που, αν επιβεβαιωθεί από εσάς, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι αν η Νάνσυ Σόντερμπεργκ, το πρόσωπο που έχει διοριστεί από εσάς ως πρόεδρος του PIDB (Public Interest Declassification Board), το οποίο αναφέρεται κατευθείαν στην αμερικανική κυβέρνηση, είναι επίσης συμπρόεδρος της  «American Task Force Argentina» (ATFA), μιας οντότητας που δημιουργήθηκε ειδικά για να επιτίθεται και να βρίζει την Αργεντινή και την πρόεδρό της.

«Διαγραφή χρέους και εθνικό νόμισμα αποτελούν τη μόνη λύση»

 Οι αρχιτέκτονες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) έθεσαν σε εφαρμογή το πιο παλαβό πείραμα στην ιστορία των νομισματικών ενώσεων  -δηλαδή το διαζύγιο μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.
Του Χ. Ι. Πολυχρονίου

«Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει επενδύσει τα πάντα στη διαγραφή του χρέους και στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ή κάποιος άλλος από τους αφέντες της Ε.Ε. πει στον κύριο Τσίπρα, όσον αφορά το θέμα της διαγραφής του χρέους: Alexis, forget it;»

Οι αρχιτέκτονες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) έθεσαν σε εφαρμογή το πιο παλαβό πείραμα στην ιστορία των νομισματικών ενώσεων -δηλαδή το διαζύγιο μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.

Τον Αύγουστο του 1997, ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος Wynne Godley, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών ως διακεκριμένος μελετητής στο Levy Economics Institute, έγραφε τα εξής προφητικά λόγια σε άρθρο του στον «Observer»:

«Εάν ένα κράτος σταματήσει να διαθέτει το δικό του νόμισμα, δεν παραδίδει απλά τον "έλεγχο της νομισματικής πολιτικής", όπως συνήθως αυτό είναι κατανοητό. Οι εξουσίες του γύρω από τις δαπάνες περιορίζονται επίσης με έναν εντελώς νέο τρόπο. Εάν ένα κράτος δεν διαθέτει τη δική του κεντρική τράπεζα από την οποία μπορεί να αντλεί ελεύθερα επιταγές, οι δαπάνες του μπορεί να χρηματοδοτηθούν μόνο μέσω δανεισμού στην ανοικτή αγορά σε ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρό ή ακόμα και αδύνατο, ιδίως κάτω από «συνθήκες έκτακτης ανάγκης»... Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει το δικό της προϋπολογισμό σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα εξακολουθεί να έχει, εξ ορισμού, τη δική της δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αποτελείται από τους επιμέρους προϋπολογισμούς των κρατών που την συγκροτούν. Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι ότι η προσπάθεια για δημοσιονομικούς περιορισμούς στους οποίους έχουν δεσμευθεί ατομικά οι κυβερνήσεις θα μεταδώσουν μια αντιπληθωριστική μεροληψία που θα κλειδώσει την Ευρώπη στο σύνολό της σε μια ύφεση από την οποία θα είναι ανίκανη να βγει».

Επίσημοι τουρκικοί χάρτες “καπελώνουν” την ΑΟΖ


Του Γιώργου Σαχίνη

Συγκλονιστική αποκάλυψη στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ηράκλειο 98,4" από τον καθηγητή και αντιπρόεδρο εταιρείας υδρογονανθράκων, χημικό πετρελαίου και οικονομολόγο ενέργειας Ηλία Κονοφάγο επιβεβαιώνει πως η Τουρκία από το 2007 εμφανίζει χάρτες, όπου Καστελόριζο, Κάρπαθος, Ρόδος και Κάσος δε διαθέτουν ΑΟΖ, όπως και τμήμα της Κύπρου, και αντ' αυτού η ΑΟΖ της Τουρκίας φτάνει ουσιαστικά στα όρια της ΑΟΖ που αφορά την Κρήτη, εμφανίζοντας έτσι, αφού «εξαφανίζει» Καστελόριζο και Στρογγύλη με την ΑΟΖ που τους αναλογεί, ότι Ελλάδα και Κύπρος, ως προς τις ΑΟΖ τους, δε συνορεύουν και δεν κάνουν τριμερές σύνορο με την Αίγυπτο, αλλά η Τουρκία ως «σφήνα» «συνορεύει» με Αίγυπτο και Κρήτη!

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Κονοφάγος, η Τουρκία, παρότι δεν αποδέχεται μέχρι σήμερα το Δίκαιο της Θάλασσας, από το 2007 μέχρι σήμερα διαρκώς εμφανίζει χάρτες με νέα ελληνικά και κυπριακά κομμάτια ΑΟΖ, τους οποίους καταθέτει επίσημα στον ΟΗΕ, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος αφενός περιορίζονται σε προφορικές διαμαρτυρίες, αφετέρου δεν έχουν εγγράφως στον ΟΗΕ στείλει στίγματα των ΑΟΖ τους, η δε Ελλάδα δεν έχει καν προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η παγίδα


Του Αρη Οικονόμου

Έχω δυστυχώς την εντύπωση ότι, οι Έλληνες Πολίτες δεν κατανοούν τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται, όσον αφορά τα απλήρωτα χρέη τους– με αποτέλεσμα δυστυχώς να επικεντρώνονται στον τρόπο εξόφλησης τους (μακροχρόνιες δόσεις), αντί στα ίδια τα χρέη.

Δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή πως τα χρέη, ακόμη και αν ρυθμιστούν από την όποια κυβέρνηση, θα αυξάνονται συνεχώς από τους τόκους – καθώς επίσης από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, εάν οι οφειλέτες δεν θα είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις, λόγω κάποιας ενδιάμεσης οικονομικής αδυναμίας.

Ορισμένοι, ελπίζω ελάχιστοι, δεν συνειδητοποιούν επίσης πως εάν, για παράδειγμα, χρωστούν 100.000 €, το ακίνητο τους κοστίζει 150.000 €, ενώ κατάσχεται και πλειστηριάζεται για 30.000 €, θα παραμείνουν χρεωμένοι με 70.000 €, συν τα δικαστικά έξοδα, συν τόκους, υπερημερίας προφανώς, χωρίς να έχουν πλέον το σπίτι τους. Οι αριθμοί που ακούγονται είναι τρομακτικοί:

Το ΕΠΑΜ στηρίζει τους μαθητές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι καταλήψεις, στα σχολειά, δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι το έσχατο μέσο αντίστασης στα χέρια των μαθητών, προκειμένου να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την Τράπεζα Θεμάτων και το «Νέο Λύκειο» οι κρατούντες προσδοκούν να εξοβελίσουν μεγάλο αριθμό μαθητών, που θα μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους, δηλαδή αμόρφωτους ανειδίκευτους «απασχολήσιμους» και να μετατρέψουν την πρόσβαση στο Λύκειο και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε προνόμιο για λίγους και «έχοντες». Ήδη κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των αντιδραστικών αυτών αλλαγών το ποσοστό των μαθητών που κλήθηκαν να επαναλάβουν την Α' Λυκείου ανέρχεται στο 8,8% του συνολικού μαθητικού δυναμικού, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από το 2% πριν την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Το πρόβλημα δεν αφορά βεβαίως μόνο το Λύκειο. Τα ανελαστικά αναλυτικά προγράμματα, η αύξηση της ύλης σε βάρος της ποιότητας, η απουσία μορφωτικών υποστηρικτικών δομών, το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, η σταδιακή διείσδυση πάσης φύσεως χορηγών, η διόγκωση της παραπαιδείας, η έξαρση του ανταγωνισμού και εξετασιολαγνείας, συνθέτουν ένα σκηνικό κατάρρευσης.

Σημερινές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε


Του Δημήτρη Καζάκη

Παράταση της θητείας της Task Force έως το 2015, ανακοίνωσε ο Γιούνκερ. Την παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνιο του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής. Κατά τ' άλλα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στο Reuters ότι η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά για να μεταβεί η Ελλάδα - πάντα κατά την κυβέρνηση - από την εποχή του δανεισμού με όρο τα μνημόνια, στην εποχή της "ενισχυμένης γραμμής πίστωσης" σε δωδεκάμηνη βάση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Χωρίς βέβαια κανένας κυβερνητικός παράγων να διευκρινίζει ότι από την ιδρυτική του συνθήκη ο ΕΜΣ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανενός είδους πίστωση, χωρίς την υιοθέτηση μνημονίου.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αρκεί η Αθήνα να δανείζεται από τις αγορές για να το εξυπηρετήσει, δήλωσαν ανώνυμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters. Η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται μια πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters. Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Δηλαδή  για το εάν η Αθήνα θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί. Θυμίζουμε ότι τα επιτόκια του πενταετούς ελληνικού ομολόγου με το οποίο τον περασμένο Απρίλιο βγήκε η κυβέρνηση στις αγορές, κινούνται άνω του 6,7% στη δευτερογενή αγορά. Ενώ του δεκαετούς άνω του 8%, τιμές απαγορευτικές για να επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές για δανεισμό.