Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η πέμπτη εξουσία

Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Αν σας πω ότι το παρακάτω κείμενο γράφτηκε πριν 16 ολόκληρα χρόνια, ίσως να το θεωρήσετε προφητικό. Προσωπικά, θα έλεγα ότι αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Συντάκτης του είναι ο Ρολφ Ερνστ Μπρόυερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος (1997-2002) και πρόεδρος (2002-2006) της Ντώυτσε Μπανκ. Δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit την 27/4/2000 με τον τίτλο "Η πέμπτη εξουσία" και αποδεικνύει ότι η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν προέκυψε ως αναγκαία επιλογή λόγω οικονομικής κρίσης αλλά ως εξέλιξη ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου.

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στα παρακάτω αποσπάσματα και θα καταλάβετε πολλά (αποδελτίωση, ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά και υπογραμμίσεις δικά μου):

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα δεν υπάρχει έλλειψη από φωνές που προειδοποιούν για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης έχει αποσπασθεί από την σφαίρα της πολιτικής, στον βαθμό που η εθνική κυριαρχία και η υπεροχή τής πολιτικής συνιστούν θεμελιώδη προβλήματα για την οικονομία.

Νόμος για την παραχώρηση εξουσιών: Ελλάδα 2016, Γερμανία 1933...


Toυ Δημήτρη Μπελαντή*

Κάποιο απόγευμα του Μαρτίου 1933…

Ίσως, αυτό το   γεγονός να διαφεύγει κάπως από την μνήμη  ή την γνώση πολλών συμπολιτών μας, αλλά η παραχώρηση απόλυτης δημοσιονομικής εξουσίας στον Υπουργό Οικονομικών και σε όργανα όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την ΓΓΔΕ, απόλυτα ελεγχόμενα από τους Θεσμούς ή τον ESM,όπως και η γενικευμένη παραχώρηση με νόμο όλης της δημόσιας περιουσίας στην Εταιρεία  Συμμετόχων και Περιουσίας ΑΕ για 99 χρόνια με το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο,  διαθέτουν ένα ενδιαφέρον ιστορικό ανάλογο ή προηγούμενο πριν από ογδόντα χρόνια περίπου.

Όπως τώρα ουσιαστικά αφαιρέθηκε η νομοθετική και κανονιστική εξουσία από το ελληνικό κοινοβούλιο επ’ αόριστον  στον ευρύτατο και ουσιαστικά κύριο χώρο άσκησης  της νομοθετικής πολιτικής, την δημοσιονομική πολιτική, έτσι και τότε-κάπως γενικότερα είναι η αλήθεια- αφαιρέθηκε κάθε νομοθετική εξουσία από το γερμανικό κοινοβούλιο και αποδόθηκε στον γερμανό καγγελάριο/πρωθυπουργό , τον τελευταίο καγκελάριο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, τον πρώτο και τελευταίο καγκελάριο του επόμενου καθεστώτος, του ναζισμού. Το όνομα αυτού του καγκελαρίου, που θα συντάραζε τον κόσμο ήταν Άντολφ  Σικλγκρούμπερ ή ορθότερα, κατά το αυστροουγγρικό ληξιαρχείο, Άντολφ Χίτλερ.

Τα επόμενα χρόνια, η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία θα ανήκαν στον καγκελάριο, που εφεξής προτίμησε να εκφωνείται όχι πια με το αξίωμα του καγγελαρίου αλλά με το αξίωμα του «Φύρερ».

ΕΝΑΣ (1) Εισαγγελέας με ... φιλότιμο δεν απέμεινε;!!!


Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια!!! οι Τούρκοι ήταν 400!!!


Τη δική της θεωρία για το υπερταμείο ανέπτυξε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά.

Παραδεχόμενη ουσιαστικά πως η κυβέρνηση παραχώρησε για 99 χρόνια την εθνική κυριαρχία στους δανειστές μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αφού το συνέκρινε με τα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Συγκεκριμένα η κυρία Βαγενά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου stigma fm είπε «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές. Είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες.