Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πολυμερείς συμφωνίες ΤΤΙΡ, CETA, TPP, TISA, EAEU, SCO, CELAC, ALBA και καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση


Του Γιάννη Τόλιου*

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η μεγάλη ανάπτυξη της διεθνούς ανταλλαγής εμπορευμάτων και υπηρεσιών και εξαγωγής «επενδυτικών» και «δανειακών» κεφαλαίων, μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων και μεταξύ κρατών, αποτελούν ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες με την υιοθέτηση του νεοφιλελεύθερου «υποδείγματος» διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης των εθνικών οικονομιών, τη συρρίκνωση του «κράτους πρόνοιας» και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, τις εκτεταμένες διασυνοριακές εξαγορές-συγχωνεύσεις, την αυξανόμενη ισχύ των πολυκλαδικών-πολυεθνικών ομίλων, την ένταση της εξαγωγής κεφαλαίων μεταξύ χωρών και ενίσχυσης των περιφερειακών ολοκληρώσεων, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες παγκοσμιοποίησης των οικονομιών.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων η υπογραφή μεταξύ χωρών, συμφωνιών «διμερούς» (bilateral) και «πολυμερούς» (multilateral) χαρακτήρα, αποτελούν ένα νέο ποιοτικό γνώρισμα του σύγχρονου καπιταλισμού. 
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις σημαντικότερες από τις «πολυμερείς συμφωνίες» (ΤΤΙΡ, TPP, CETA, TiSA, EAEU, SCO, CELAC, ALBA) και τις συνακόλουθες ενδοκαπιταλιστικές, ενδοϊμπεριαλιστικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ των βασικών καπιταλιστικών κέντρων, για ξαναμοίρασμα των σφαιρών οικονομικής και πολιτικής επιρροής στον κόσμο. Θα διερευνήσουμε επίσης τους εναλλακτικούς δρόμους αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων «διεθνοποίησης» των οικονομιών, σε όφελος των λαών και εργαζόμενων του πλανήτη.

1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΕ [1] ΣΤΙΣ «ΔΙΜΕΡΕΙΣ» ΚΑΙ «ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ» ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Καμπή στη διαδικασία «παγκοσμιοποίησης» των οικονομιών, αποτέλεσε η δημιουργία του ΠΟΕ (1994), ως αποτέλεσμα μετεξέλιξης της GATT («Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου» του ΟΗΕ), σε διευρυμένη «πολυμερή» συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει ως τώρα 164 χώρες. Ωστόσο η όλη συγκρότηση και ο προσανατολισμός του ΠΟΕ, στηρίχτηκε στα νεοφιλελεύθερα δόγματα της «απελευθέρωσης του εμπορίου» μεταξύ χωρών, που εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των αναπτυγμένων χωρών.

Publico: Η Goldman Sachs καθοδηγούσε τον Μπαρόζο όσο ήταν πρόεδρος της Κομισιόν


Στενές επαφές με την Goldman Sachs διατηρούσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώ ήταν πρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που αποκάλυψε σήμερα η πορτογαλική εφημερίδα Publico. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρόζο βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης διαμάχης καθώς προσλήφθηκε από την  Goldman Sachs ενώ πριν βρισκόταν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004 - 2014).

Οι ιθύνοντες της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει η εφημερίδα η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από την Κομισιόν.

Μια υπηρεσιακή αλληλογραφία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 2013 την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Μπλανκφέιν.

Ελλάδα:μία μη βιώσιμη χώρα...Τίτλοι τέλους...


ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι πλέον μια «μη βιώσιμη» χώρα

Του Βασίλη Γεώργα

Η Ελλάδα δεν θεωρείται σήμερα μόνο "αποτυχημένο κράτος (failed state)" αλλά όπως προκύπτει από την έκθεση συμπερασμάτων του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε χθες, αποτελεί πλέον μια «μη βιώσιμη χώρα».

Η πιο πνιγηρή εκτίμηση του Ταμείου που έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω διαπίστωση είναι ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό πριν τα μέσα του αιώνα αν δεν γίνουν νέες παρεμβάσεις…

Στην έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα δεν έχει βιώσιμο χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, δεν έχει βιώσιμο ασφαλιστικό, δεν έχει βιώσιμο κοινωνικό κράτος, δεν έχει βιώσιμο δημόσιο τομέα, δεν έχει βιώσιμο φορολογικό σύστημα και δεν διαθέτει ούτε βιώσιμες τράπεζες.

Μετά από επτά χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και ενώ σε 23 μήνες υποτίθεται πως βγαίνουμε από τα μνημόνια, το ΔΝΤ μας λέει με λίγα λόγια πως το κοντέρ έχει κολλήσει, πρέπει να μηδενίσει και η ιστορία να ξεκινήσει από την αρχή με ένα νέο μνημόνιο μεταρρυθμίσεων, εκτεταμένων αναπροσαρμογών στη φορολογία και επίπονων περικοπών στις συντάξεις.

Dimitris Kazakis - III Forum Internazionale No Euro

We need a united front of all the forces that are fighting against financialized, oligarchic capitalism

Any government of the Left will have to take Greece out of the euro on Monday morning, if it is elected on Sunday.

globinfo freexchange

This is one of the key conclusions arisen from Costas Lapavitsas' short speech at the No Euro International Forum. Lapavitsas also said among other things:

In Europe, the financialized capitalism comes through the monetary union and the European Union. These are institutional mechanisms of globalized, financialized capitalism. Therefore, for us, fighting against modern capitalism involves fighting against monetary union and European Union. It's part of the broadest struggle.

It is nonsense to think of democratization and fighting from within the European Union. Disobedience from within the European Union is nonsense. It's impossible. But people think that it is possible to fight from within because they scare of nationalism. That is the big fear we must confront. Lenin's argument very simply was that sometimes you've got to separate in order to unite. That means "no" to the monetary union and getting out of the euro, of course.

Ε.ΠΑ.Μ. - Ο Δ. Καζάκης στο 3o διεθνές φόρουμ NO-EURO στην Ιταλία. 16-18 Σεπτεμβρίου 2016

Πάρε ΦΕΤΑ, δοσ’ μου CETA!


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Έναντι δήλωσης υπόσχεσης… μελλοντικής προστασίας του διασημότερου ελληνικού προϊόντος, η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις άλλες 27 της Ε.Ε. συμφώνησαν στη Μπρατισλάβα να προχωρήσει η ευρωκαναδική συμφωνία- «Δούρειος Ίππος» της ημιθανούς TTIP, και μάλιστα με άμεση «προσωρινή εφαρμογή»

Πίσω από μια κομψή πλην ακατάληπτη ανακοίνωση περί «ενισχυμένης προστασίας της ένδειξης φέτα στον Καναδά» και από μια δήλωση ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της «προσωρινής αναστολής των διαπραγματεύσεων για την TTIP» προσπάθησε να κρύψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας την πραγματική είδηση που βγήκε χθες στη Μπρατισλάβα: η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, CETA, η δίδυμη της πολύ «διασημότερης» TTIP, βαίνει προς οριστική υπογραφή στη σύνοδο ΕΕ- Καναδά στις 27 Οκτωβρίου και, ταυτόχρονα, τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή με την συγκατάθεση και της ελληνικής κυβέρνησης!

Η ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας της Ε.Ε. για το χθεσινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου στη Μπρατισλάβα αναφέρει: 
«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι το ζήτημα της προσωρινής εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αφορά την εμπορική πολιτική της ΕΕ και την αξιοπιστία της ΕΕ ως εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Συμφώνησαν επίσης η συμφωνία να εγκριθεί από τους υπουργούς Εμπορίου πιθανότατα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου».
Και το κίνημα “STOP TTIP-CETA”;

Αυτά με την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης, και παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο τριήμερο σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κατά των δυο θηριωδών επενδυτικών- εμπορικών συμφωνιών, που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.