Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΡΤ της επόμενης ημέρας - "Ποια ΕΡΤ θέλουμε"


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τη συμπλήρωση σχεδόν 20 μηνών από την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση της χώρας (ΕΡΤ) την 11η Ιούνη 2013, εμείς οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ που μέσω του αυτοδιευθυνόμενου αγώνα κρατήσαμε την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ανοιχτή με κανονικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, πεπεισμένοι για το δίκιο του αγώνα μας και την επερχόμενη νίκη, ετοιμαζόμαστε για την «επόμενη μέρα» και δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τη δική μας πρόταση για τη «νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ». 

Η απόφαση αυτή που είναι αποτέλεσμα πανελλαδικής αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης μέσω των γενικών συνελεύσεων των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, τον τρόπο χρηματοδότησης, τις εργασιακές σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, τη συμμετοχή της κοινωνίας και το μοντέλο «διοίκησης» κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ. 

Η προσπάθεια αυτή, με τις όποιες μικρές διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στις πανελλαδικές συνελεύσεις στις 29 Νοεμβρίου, στις 13-14 Δεκεμβρίου και 17-18 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα, στόχευε στη δημιουργική σύνθεση των προτάσεων σε ότι αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας μιας «άλλης», διαφορετικής  ΕΡΤ στην υπηρεσία της κοινωνίας, μόλις ευοδωθεί το κεντρικό αίτημα αυτού του πολύμηνου αγώνα για επαναλειτουργία (και τυπική) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Στην πρόταση αυτή υπάρχουν μόνο 2 ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων: το ζήτημα "Με ποιούς ανοίγει η ΕΡΤ" και το ζήτημα περί της αναγκαιότητας ύπαρξης ή μη Ανώτατων οργάνων Συντονισμού και Λειτουργίας". Οι απόψεις επί αυτών των ζητημάτων παρατίθενται ισότιμα στο κείμενο αντικατοπτρίζοντας επίσης τον πλούτο των ιδεών και των απόψεων, που κατατέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. 

Ισλανδία: «Βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν ακούσαμε την Τρόικα»


Μια παλιότερη είδηση με ιδιαίτερη σημασία (Δημοσιεύτηκε στην Ημηρεσία 1/2/2013)

«Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην Deutsche Welle σήμερα o πρόεδρος της χώρας Ολ. Γκρίμσον. Ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν η Ισλανδία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον:

«Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες. Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ψήφισμα Ανοιχτής Συνέλευσης


Την 1η Φεβρουαρίου 2015 μετά από το κάλεσμα του ΕΠΑΜ σε Ανοιχτή Συνέλευση με θέμα «την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τις εκλογές» η συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα:

Οι εκλογές έγιναν αλλά η θηλιά του χρέους των Δανειακών Συμβάσεων και των δεσμεύσεων παραμένουν.Η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας είναι ακόμα εδώ.Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας είναι επίσης εδώ.
Η Ανοιχτή Συνέλευση θεωρεί αναγκαία την λαϊκή κινητοποίηση στην λογική ενός ευρύτερου μετώπου συσπείρωσης προς την κατεύθυνση της λύσης των άμεσων και βασικών προβλημάτων του λαού μας, την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης, την αποδέσμευση από τα δεσμά του χρέους, της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ανοιχτή Συνέλευση συμμετείχαν, χαιρέτησαν, τοποθετήθηκαν και συνυπέγραψαν το ψήφισμα και εκπρόσωποι της Ανταρσύα – ΝΑΡ και του Σχεδίου Β.

Καλλιθέα
1/02/2015

Η νιρβάνα του ηλίθιου. Μια μπαλάντα σε σολ μείζονα.


Toυ Δημήτρη Καζάκη

Ειλικρινά κ. Καζάκη δεν καταλαβαίνω την κριτική σας. Μόλις μια εβδομάδα κυβέρνηση και προσέλαβε έναν από τους Αλ Καπόνε των κεφαλαιαγορών, τον ίδιο που "συμβούλευσε" τους προηγούμενους κυβερνώντες να μας φέρουν σ' αυτή την κατάντια, κι εσείς πια δεν δείχνετε μια ανοχή; Μια εβδομάδα είναι πάνω. 

Τι θέλετε να έχει προσλάβει και τον Χριστοφοράκο; Δεν έχει προλάβει ακόμη. Σας είπα κ. Καζάκη είναι μόλις μια εβδομάδα. Αυτή η υστερική σας επίθεση στη νέα και άδολη κυβέρνηση μοιάζει με πανικό. Δηλαδή τι θέλετε; Να κάνει αυτά που υποσχόταν προεκλογικά; Δηλαδή τι θέλετε να παραδεχθούμε ότι είμαστε κορόιδα που μοιράζουμε λευκές επιταγές δεξιά και αριστερά; 

Χωρίς κωλοτούμπες, κ. Καζάκη, χωρίς λαμόγια και μυστικοσύμβουλους των υπουργών και της κυβέρνησης δεν κυβερνιέται μια χώρα. Ακόμη να το αντιληφθείτε; Αφήστε λοιπόν τις κριτικές και τις επιθέσεις και ελάτε μαζί μας στο νιρβάνα του ηλίθιου, όπου ότι μας φαινόταν ασυγχώρητο μέχρι χθες, σήμερα το αποδεχόμαστε ως απολύτως φυσικό. Έτσι είναι. Όχι, κ. Καζάκη, δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά, ο γυαλός είναι πάντα στραβός. Δεν φταίει ποτέ ο εχθρός, αλλά πάντα ο αγγελιοφόρος.

Ανατροπή στο Ελληνικό...


Του Πάνου Τότσικα

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ανατρέπει εκ των πραγμάτων μια σειρά «δεδομένες» καταστάσεις .
Σχετικά με την παραχώρηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, επισημαίνεται ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση. Το «προσύμφωνο» που εμφάνισε κάποια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ ως «Σύμβαση» , δεν είναι έγκυρο και νόμιμο, για δυο λόγους:
*Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της από το καθ' ύλην αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο .
*Δεν έχει κυρωθεί η «Σύμβαση» αυτή από την Ελληνική Βουλή, όπως προβλέπεται.
Κατά συνέπεια , με δεδομένη την μη τήρηση της νομιμότητας και την εκφρασμένη αντίθεση, για διάφορους λόγους, σημαντικών θεσμικών φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΣΑΔΑΣ, ΕΜΠ ), αυτοδιοικητικών, περιβαλλοντικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων , θεωρούμε ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει:

1.Να δηλώσει την σαφή πρόθεσή της, να μην υπογράψει αυτή την Σύμβαση, αν έρθει στην Βουλή για κύρωση, για μια σειρά λόγους που προέκυψαν κατά τα διαδικασία ενός ανεκδιήγητου «διαγωνισμού», ο οποίος κατέληξε στην επιλογή του μοναδικού, εν τέλει ,διαγωνιζόμενου και στην παραχώρηση έναντι ευτελούς αντίτιμου της συνολικής έκτασης των 6.204 στρ του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγ. Κοσμά στον Όμιλο Λάτση.

Υπέρ θυσίας


Του Γιάννη Μακριδάκη

Φοβάμαι ότι επειδή η ελληνική κοινωνία θα είναι ικανοποιημένοι από τον φανερό εκδημοκρατισμό του κράτους και κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες διορθωτικές κινήσεις αλλά και επειδή θα θέλουν να στηρίζουν την αριστερή τους κυβέρνηση μη τυχόν και ξανάρθουν στη ζωή μας τα ακροδεξιά αδίστακτα και αμόρφωτα ζωντόβολα, όχι μόνο κι άλλο μνημόνιο θα αποδεχθούν, ονομαζόμενο ίσως ως “μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης”, όπως είπε χθες ο Τσίπρας αλλά και ότι στο τέλος θα συναινούν και θα απαιτούν όλοι μαζί υπέρ της θυσίας των πάντων, φυσικών πόρων και δημόσιας περιουσίας αρκεί να μην επιστρέψουν οι ακροδεξιοί και μαζί τους η λιτότητα.

Το συμπέρασμα αυτό βγάζω από τα λόγια και την στάση των κυβερνώντων μας που θέλουν “ανάπτυξη” αλλά κυρίως από τα λόγια και την στάση των οπαδών τους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν ενδιαφέρονται ούτε καν να ενημερωθούν για κάτι άλλο, πραγματικά ριζοσπαστικό.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σκηνικό πρωτοφανούς ρήξης των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της διαμορφώθηκε προχθές, Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του συμβουλίου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) Γ. Ντάιζελμπλουμ. Η διάσταση απόψεων φάνηκε καθαρά στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση, διαμορφώνοντας όρους σύγκρουσης με τους δανειστές, προς μεγάλη φυσικά ικανοποίηση του ελληνικού λαού που είδε για πρώτη φορά εκπρόσωπο των δανειστών να μην βρίσκει …κατεβασμένα παντελόνια στις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα, όπως σταθερά συνέβαινε από το 2010. Το σκηνικό της σύγκρουσης με τους δανειστές και κυρίως με την ΕΕ και την Γερμανία φάνηκε να επισημοποιείται και να βαθαίνει μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αργά το βράδυ της Παρασκευής με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ε. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετακίνητος λέγοντας ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Νέες διαστάσεις στη ρήξη θα δώσει επίσης το Βερολίνο μέσω του φιλικού του Τύπου, στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν στην Αθήνα.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η διαφωνία Βαρουφάκη – Ντάιζελμπουλ: Οι σχέσεις με την Τρόικα, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει το καθεστώς εποπτείας, το πρόγραμμα, δηλαδή οι όροι υπό τους οποίους θα δίνεται η βοήθεια, με την Αθήνα να ζητά την αντικατάσταση του υπάρχοντος και, τέλος, η πρωτοβουλία για μια διεθνή συνάντηση για το χρέος, με τον Ντάιζελμπουμ να την απορρίπτει υποδεικνύοντας ως αρμόδιο όργανο το Γιούρογκρουπ.

Φοβάται ο βρεγμένος τη βροχή?


Το να θεωρεί κάποιος πως η ιστορία σ΄ενα κράτος γράφεται από το σύνολο ενός λαού είναι αστεία σκέψη. Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ το σύνολο ενός λαού που έκανε κάτι. Στη μνημονιακή Ελλάδα, όπως και σε κάθε φάση της ιστορίας ενός έθνους υπάρχει μια μεγάλη ποικιλλία λαού κάτω από την οποιαδήποτε εξουσία. Κι αυτή η ποικιλλία δεν καθορίζεται από το τι πιστεύει ο καθένας αλλά από το είναι, τι έχει και τι κάνει στη καθημερινότητα του. Σ΄αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε κάτω από κάθε κυβέρνηση υπάρχουν οι φτωχοποιημένοι, οι εξαθλιωμένοι αλλά και οι βολεμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουν να φάνε κι εκείνοι που έχουν κομποδέματα στις τράπεζες και θέλουν να τα φυλάξουν. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εργαζόμενοι του τριχίλιαρου, του χιλιάρικου των τεσσάρων κατοστάρικων και οι άνεργοι. Οι έχοντες στέγη και οι άστεγοι. Υπάρχουν εκείνοι που κοιτάζουν μόνο το τομάρι τους κι εκείνοι που ρίχνουν κι ένα βλέφαρο λίγο πιο δίπλα.

Δεν έχουμε μονο φτωχοποιημένους έλληνες, άνεργους νέους, πεινασμένους, άστεγους, ηλικιωμένους που κρυώνουν και δεν έχουν φάρμακα, γονείς απελπισμένους , ανθρώπους γενικότερα που τους έχουν στερήσει οι τζογαδόροι της εξουσίας το δικαίωμα να ζήσουν με την ελάχιστη αξιοπρέπεια, υπάρχουν και οι νοικοκυρούληδες με τα λεφτουδάκια τους, οι μεγαλοκαρχαρίες με τα πολλά λεφτουδάκια τους, οι μαυραγορίτες, οι τοκογλύφοι, τα λαμόγια, οι παρτάκηδες που σε τέτοιες εποχές κάνουν τον καλύτερο τζόγο και άλλες ευγενείς κατηγορίες. Το όχι λοιπόν σε κάθε μορφή τυραννίας δεν το είπε ποτέ το σύνολο. Το ζήτησαν, το ευχήθηκαν, το είπαν στο τέλος εκείνοι που δυστυχούσαν , με συμπαράσταση πάντα ,  μιας μερίδας μη δυστυχισμένων που όμως δεν κοίταζαν μόνο το τομάρι τους. Στην κατοχή αντίσταση δεν έκανε όλος ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες των κατακτητών, οι μαυραγορίτες, οι τρομοκρατημένοι που προτιμούσαν τη πείνα και την εξαθλίωση αλλά την "ησυχία" τους 

Τελικά τα βρήκε ο Τσίπρας με τις αγορές;


Του Δημήτρη Καζάκη

Ο Τσίπρας βγήκε στο Bloomberg χθες και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος ακόμη και χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ότι θα υπάρξει συμφωνία για "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", όπως ονομάζεται η εφαρμοστική πολιτική των μνημονίων από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι σήμερα. Ο τίτλος του Bloomberg (31/1) που συνοδεύει τις δηλώσεις Τσίπρα είναι χαρακτηριστικός: "Η Ελλάδα θα αποπληρώσει ΕΚΤ, ΔΝΤ και θα πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, λέει ο Τσίπρας".

Απλά διεκδικεί λιγότερη λιτότητα. Βέβαια, πώς θα το πετύχει κυνηγώντας "πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς" σε τέτοια ύφεση και αποπληθωρισμό σαν αυτόν που τσακίζει την ελληνική οικονομία, αυτό μέλλει να το μάθουμε καταμετρώντας τα θύματα της νεοφιλελεύθερης αυτής σχιζοφρενικής ουτοπίας, που υιοθετεί κι ο Τσίπρας.

Κι επειδή δεν κάνει κουβέντα για τα μεγάλα συμφέροντα, εκτός από το να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και μήκη κύματος ότι αυτός και η κυβέρνησή του δεν θέλει την ...
σύγκρουση με κανέναν ισχυρό, καταφεύγει στη γνωστή από παλιά ρετσέτα. Θα φροντίσει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Αλήθεια, βρείτε μου μια κυβέρνηση απ' αυτές που μας οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή που να μην έλεγε τα ίδια; Όλες τα ίδια έλεγαν, ακόμη και με την ίδια ρητορική.

Παίζουν με τη νοημοσύνη μας και το θέμα είναι ποιός και για πόσο.


Του Δημήτρη Καζάκη

Μετά του θεατρινισμούς Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ, επιπέδου νηπιαγωγείου και με σκοπό την εγχώρια κατανάλωση του φιλοθεάμονος κοινού, οι Ευρωπαίοι δανειστές φάνηκαν για μια ακόμη φορά αδιάλλακτοι. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

"Δεν αλλάζουμε πολιτικές σύμφωνα με τις εκλογές"

"Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα το δεχτούν αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (29 Ιανουαρίου) στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο Γιούνκερ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου διεμηνύθησαν τα εξής: "Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ένα κίνδυνο, αλλά μια πρόκληση για την Ευρώπη. Και μου απάντησε ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά και μια πρόκληση," δήλωσε ο Γιούνκερ στην εφημερίδα Le Figaro.

Όταν ο Τσίπρας έκανε επερωτήσεις για την αμαρτωλή Lazard


Πηγή:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/