Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ICE BUCKET CHALLENGE : FOLLOW THE MONEY


Οργασμός “φιλανθρωπικής πρωτοτυπίας”. Κουβάς, παγωμένο νερό, και έτοιμο το νέο φιλανθρωπικό φρούτο. Τζάμπα διαφήμιση για τους “φιλάνθρωπους” famous, άλλη μια ευκαιρία για παγκόσμιο διαδικτυακό χαβαλέ, των καθ' έξιν “πελατών”, των πρώτων. Άλλο ένα “τεραστίων διαστάσεων φιλανθρωπικό έργο” συντελείται, με τους αναγκαίους χορηγούς, να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τον απέραντο “ανθρωπισμό” τους.

Η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι, των σφετεριστών του παγκόσμιου πλούτου και ταυτόχρονα ένα “συγκινητικό” μέσο περαιτέρω κερδοφορίας για τις πολυεθνικές εταιρείες που αξιοποιούν τον ανθρώπινο πόνο , μαζί με το περίσσευμα μικρόνοιας, για την κατασκευή νέων μεθόδων αναδιανομής του χρήματος, προς όφελός τους. Αλλά ας αφήσουμε τις ασκήσεις πολιτικής οικονομίας για πρωτοετείς, και ας ασχοληθούμε με κάποια ευκόλως εύληπτα δεδομένα.

Είσαι διάσημος ; Έχεις πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας και χρημάτων ; Μάθε που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα υγείας και χρειάζονται χρηματική βοήθεια, και πήγαινε δώσε τον οβολό σου. Απλά και με συνοπτικές διαδικασίες. Χωρίς κουβάδες, πάγους, στημένα σκηνικά και ευφάνταστους τρόπους αυτοπροβολής σου. Αλλιώς βρες άλλον τρόπο να επικοινωνήσεις την “ανθρώπινη” πλευρά σου. Το πεδίο της υγείας δεν προσφέρεται για ασκήσεις φθηνού ανθρωπισμού.

Ανεξάρτητη συγκέντρωση στη Δ.Ε.Θ., κάλεσμα συνδικαλιστών και σωματείων

Τέλος «ανακωχής»: Ώρα να μιλήσουν τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας! 

Σάββατο 6/9, 18.00, ΚΑΜΑΡΑ:

[ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ], 

Καλούμε όλα τα μαχόμενα αγωνιστικά τμήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε κοινή πορεία προς την ΔΕΘ. 

Κυριακή 7/9, 11:00, ΕΚΘ:  Καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της πόλης σε συνέλευση συντονισμού των αγώνων το άμεσο επόμενο διάστημα 

4 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι ξέρουμε, ότι η πολυπόθητη «ανάπτυξη» που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ περνάει πάνω από τα δικαιώματά μας. Πέρα από το παραμύθι για επενδύσεις, αύξηση του τουρισμού και έξοδο στις αγορές, τα παλιά μέτρα προχωρούν και θα συνοδευτούν από νέα πιο βάρβαρα (7.000 απολύσεις στο δημόσιο, μείωση κατώτατου μισθού, διάλυση ασφαλιστικού, ξεπούλημα της ενέργειας, και των δημόσιων χώρων). Όλα αυτά σφραγίζονται με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις κατασχέσεις, την προσπάθεια κατάργησης των απεργιών, την επέκταση των ωραρίων, το χτύπημα στη φτωχομεσαία αγροτιά (εξευτελιστικές τιμές, χαράτσια, εμπάργκο από Ρωσία λόγω ΕΕ, εξισωτική αποζημείωση κτηνοτρόφων). 

Από τα μέτρα δε χάνουμε όλοι: Σε αντίθεση με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες αφού ξεκοκάλισαν επιδοτήσεις ετών, αφού θησαύρισαν με τα σκάνδαλα Ολυμπιάδας και χρηματιστηρίου, έρχονται τώρα να κερδίσουν ακόμα περισσότερα με τις πολιτικές της φτηνής εργασίας και των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμμαχός τους και βασική υπεύθυνη για την πολιτική αυτή, είναι η ΕΕ, αυτή που μαζί με τους φασίστες σκορπά το θάνατο στην Ουκρανία, αυτή που προκειμένου να σώσει τα κέρδη των πολυεθνικών, επιβάλει μεροκάματα Κίνας σε όλη την Ευρώπη. 

Στατιστικές αλχημείες για να δικαιολογηθούν οι μαζικές απολύσεις στα πανεπιστήμια


Του Παναγιώτη Σωτήρη*

Η περιβόητη «Έκθεση Αξιολόγησης» των ελληνικών ΑΕΙ ως προς τις διοικητικές τους δομές, η οποία πληρώθηκε 115.500 ευρώ στην ιδιωτική εταιρεία TEC S.A. και η οποία υποτίθεται ότι θα έδινε τη δυνατότητα να γίνουν «διορθωτικές παρεμβάσεις», ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, στην πραγματικότητα είναι μνημείο οργουελικής κυνικής αλχημείας για να δικαιολογηθούν οι απολύσεις.


Η έκθεση ξεκινάει παραθέτοντας τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ως προς τις αναλογίες διοικητικού προσωπικού ανά αριθμό φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού ανά αριθμό διοικητικών. Χρησιμοποιεί δύο πεδία αναφοράς: ένα που αφορά του εθνικούς μέσους όρους και έναν που αφορά ένα επιλεγμένο δείγμα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. 

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά. Στην Ελλάδα έχουμε 1,39 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 ενεργούς φοιτητές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6,2 διοικητικοί / 100 φοιτητές και στο επιλεγμένο δείγμα πανεπιστημίων 7,91 διοικητικοί / 100 φοιτητές. Επίσης, στην Ελλάδα έχουμε 22 διοικητικούς υπαλλήλους ανά 100 μέλη διδακτικού προσωπικού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 87 διοικητικοί / 100 διδάσκοντες και για το επιλεγμένο δείγμα πανεπιστημίων 140 διοικητικοί / 100 διδάσκοντες.

Οι αψιμαχίες του νέου μεγάλου πολέμου ξεκίνησαν;

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ 
ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ…

Του JAMES PETRAS*

Χάος κυριαρχεί και εξαπλώνεται συνεχώς ενόσω εξοργισμένοι ηγέτες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και οι πελάτες και σύμμαχοί τους επιδιώκουν πολέμους γενοκτονίας.
Μισθοφορικοί πόλεμοι στη Συρία∙ ισραηλινοί βομβαρδισμοί τρόμου στη Γάζα∙ πόλεμοι κατ’ εντολή στην Ουκρανία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία. Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σημεία ολικής καταστροφής. Τίποτα δεν είναι ιερό. Δεν υπάρχουν άσυλα. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και ολόκληρες οικογένειες αποτελούν στόχους καταστροφής.

ΧΑΟΣ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ

Στο κέντρο του χάους, ο πανικόβλητος πρόεδρος Ομπάμα χτυπά στα τυφλά, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες, πρόθυμος να διακινδυνεύσει μια οικονομική καταστροφή ή έναν πυρηνικό πόλεμο. Επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν∙ απαιτεί κυρώσεις για τη Ρωσία∙ εγκαθιστά πυραυλικές βάσεις από τις οποίες οι πύραυλοι θα φτάνουν σε πέντε λεπτά στη Μόσχα∙ στέλνει τηλεκατευθυνόμενα drones-δολοφόνους κατά του Πακιστάν, της Υεμένης και του Αφγανιστάν∙ εξοπλίζει μισθοφόρους στη Συρία∙ εκπαιδεύει και εξοπλίζει Κούρδους στο Ιράκ και χρηματοδοτεί τις αγριότητες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ελλάδα, ένα απέραντο… χρεοκομείο


160 δισ. ευρώ! Τα χρέη από φόρους και πρόστιμα, «κόκκινα» 
δάνεια, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία.

*Μόνο τον Ιούλιο άλλοι 171.784 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους
*Τους τελευταίους 19 μήνες δημιουργήθηκαν οφειλές ύψους 15,2 δισ. ευρώ

Του Κώστα Τσάβαλου

«Βαριά» έπεσε σε χιλιάδες εξαθλιωμένους φορολογουμένους η πληρωμή της πρώτης δόσης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, με αποτέλεσμα να «σηκώσουν τα χέρια», προσθέτοντας νέα χρέη στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η διαρκής φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης στα εξουθενωμένα από τα μνημόνια νοικοκυριά οδηγεί σταδιακά στην αδυναμία πληρωμής των φόρων, χιλιάδες ακόμα πολίτες και έπεται συνέχεια εν όψει του ΕΝΦΙΑ, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μόνο τον Ιούλιο, προστέθηκαν στα ληξιπρόθεσμα άλλα 1,28 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η/1/2013 έως και το τέλος Ιουλίου 2014 ανήλθε στο ποσό των 15,2 δισ. ευρώ, έναντι 13,95 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2014. Ο αριθμός όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233 έναντι 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο.

Φόροι, εισφορές και κατασχέσεις


Το δημόσιο χρέος δεν είναι τίποτε άλλο, από αναβαλλόμενοι φόροι - ειδικά στην εποχή της παντοδυναμίας των αγορών, όπως είναι η σημερινή, όπου η εναλλακτική λύση, η χρεοκοπία δηλαδή, αποτελεί ουσιαστικά απαγορευμένο ή πάρα πολύ ακριβό «καρπό» (όπως διαπιστώθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας, η χρεοκοπία της οποίας ήταν τουλάχιστον Πύρρεια).

Υπάρχουν βέβαια κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι Πολίτες των οποίων προτιμούν να αγοράζουν ομόλογα της χώρας τους, έστω με μηδενικές αποδόσεις (τόκους), αντί να πληρώνουν φόρους - με αποτέλεσμα το 92% του ιαπωνικού χρέους να είναι εσωτερικό.
Σχεδόν για όλα τα υπόλοιπα κράτη όμως, τα δημόσια χρέη μεταφράζονται αργά ή γρήγορα σε φόρους -γεγονός που τεκμηριώνεται από τις «προτάσεις» του ΔΝΤ το οποίο, διαπιστώνοντας την συνεχιζόμενη αύξηση των χρεών σε πολλές χώρες, αναφέρεται στην ανάγκη επιβολής υψηλότερων φόρων, εισφορών, κατασχέσεων και δημεύσεων των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών.

Προφανώς λοιπόν βιώνουμε μία αλλαγή παραδείγματος - μία ιστορική εποχή, όπου το θέμα δεν είναι πλέον οι επενδυτικές αποδόσεις, καθώς επίσης η αύξηση του πλούτου, αλλά η διατήρηση των υφισταμένων περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε, ήδη σήμερα μειώνονται, «διολισθαίνουν» καλύτερα μονεταριστικά τα χρηματικά περιουσιακά μας στοιχεία - μέσω της πολιτικής των χαμηλών βασικών επιτοκίων, καθώς επίσης της μαζικής εκτύπωσης χρημάτων, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.

Έλληνες νεοναζί πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών παραστρατιωτικών


Νεοναζί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία βρίσκονται ανάμεσα στις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες που συμμετέχουν στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Την παρουσία Ελλήνων νεοναζί αποκάλυψε με δήλωσή του στην Telegraph ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυρότερων παραστρατιωτικών ομάδων, του τάγματος Αζόφ.

Οι εν λόγω παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες συμμετέχουν στην μάχη με την έγκριση και τον εξοπλισμό της ουκρανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για νεοναζιστικές ομάδες που είχαν ισχυρή παρουσία και πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το Τάγμα Αζοφ

Η πιο γνωστή από αυτές τις ομάδες, το τάγμα Αζόφ είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση, μέλος της «εθελοντικής ουκρανικής Εθνοφρουράς», που ελέγχεται από το  Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Το τάγμα έχει βάση στη Μαριούπολη στην θάλασσα Αζόφ, ενώ ο διοικητής του, Αντρίι Μπιλέτσκι, είναι επικεφαλής των νεοναζιστικών ομάδων «Εθνικόσοσιαλιστική Συνέλευση» και «Πατριώτες της Ουκρανίας». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πηγές χρηματοδότησης του τάγματος  είναι άγνωστες και σκοτεινές, όπως και ο σκοπός του και η λειτουργία του. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες παραστρατιωτικές ομάδες. Μέλη του τάγματος Αζόφ, με σημαίες που είχαν το νεοναζιστικό σύμβολο Wolfsangel, είχαν ισχυρή παρουσία στις συγκεντρώσεις της πλατείας Ανεξαρτησίας και συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων επί προεδρίας Γιανουκόβιτς.

Νέο «δώρο» 350 εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοεργολάβους!


Του Πέτρου Περπερά

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ρημάξει τον ελληνικό λαό στους φόρους και τα ατέλειωτα χαράτσια, δεν διστάζει να μπουκώνει προκλητικά με μπόνους, πανωπροίκια και δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεργολάβους που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» και με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» που μόνο τέτοια δεν είναι.

Ειδικότερα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά την χτεσινή περιοδεία του στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη ανακοίνωσε ότι προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή νέα συμπληρωματική σύμβαση του έργου, με την οποία η κυβέρνηση θα δώσει αποζημίωση-δώρο 350 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία «Μορέας Α.Ε.», συμφερόντων των ομίλων Λ. Μπόμπολα, Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και Σ. Κόκκαλη, που κατασκευάζει τον κεντρικό αυτό οδικό άξονα Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «δωράκι» αυτό αποτελεί συνέχεια των πρόσθετων εργολαβικών αποζημιώσεων και μπόνους, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την επανεκκίνηση των άλλων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός και Ολυμπία Οδός) οι εργασίες κατασκευής των οποίων σταμάτησαν το 2011 με αποκλειστική ευθύνη των μεγαλοεργολάβων, που, ωστόσο, εξακολουθούσαν να εισπράττουν τα πανάκριβα χαράτσια διοδίων που πλήρωναν αγόγγυστα οι οδηγοί!

Γίνε μπάτσος

Απο  To Skouliki Tom

Οριστικό τέρμα στην αγωνία εκατοντάδων οικογενειών από την επαρχία έρχεται να δώσει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι εντός Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόσληψη 500 ειδικών φρουρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος έχει βαρέσει λουκέτο", η Ελλάδα μπορεί να έχει την μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών-πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της μέχρι να φτάσει τη Βόρεια Κορέα.

Το τελικό ΟΚ για το σχετικό αίτημα θα δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού, όπως όλα δείχνουν, ο Γκίκας Χαρδούβελης επιθυμεί διακαώς οι 500 ειδικοί φρουροί που θα προσληφθούν να φορέσουν φακιόλι και να αναλάβουν τα καθήκοντα των 595 καθαριστριών που απολύθηκαν από το Υπουργείο πριν από μερικούς μήνες αλλά συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δίνουν μαθήματα αγωνιστικότητας. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάτοχοι απολυτηρίου νηπιαγωγείου που δεν έχουν ξεπεράσει το 28ο έτος της ηλικίας τους κι έχουν ύψος τουλάχιστον 3 μέτρα, ώστε να προκαλούν δέος σε εγκληματικά στοιχεία, όπως πιτσιρικάδες που οδηγούν παπάκια χωρίς κράνος και μετανάστες που πουλάνε την πραμάτεια τους στο δρόμο.

Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και…. εκκόλαψη νέων σκανδάλων


Του Γιάννη Τόλιου*

Τα «κόκκινα δάνεια» σε τράπεζες και τα «κόκκινα χρέη» σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν την άλλη όψη της «κρίσης υπερχρέωσης». Το ύψος των «κόκκινων δανείων» (Ιούλιος ’14) ήταν 77 δισ. ευρώ, από τα οποία 42 δισ. επιχειρηματικά, 25 στεγαστικά και 10 δισ. καταναλωτικά. Ο αριθμός τους αυξάνει διαχρονικά από 4,5% του συνόλου το 2004, σε 9,5% το 2009, σε 24,5% το 2012 και 35% το 2014. Η αντιμετώπισή τους αφορά όχι μόνο τους οφειλέτες και τραπεζίτες, αλλά έμμεσα την ασφάλεια καταθέσεων, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την απασχόληση, την ανεργία κ.λπ.

Η μεγάλη καταβόθρα…

Εδώ θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην εξέταση των επιχειρηματικών δανείων, που τον Ιούλιο ’14 ανέρχονταν συνολικά σε 115 δισ. (102 δισ. προς μεγάλες επιχειρήσεις και 13 δισ. προς ατομικές, αγροτικές και ελεύθερους επαγγελματίες), από τα οποία 42 δισ. ήταν «κόκκινα» (35 δισ. επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ και 7 δισ. περίπου 100.000 ατομικών επιχειρήσεων). Κατά την ΤτΕ, από τα 42 δισ. «κόκκινα δάνεια», τα μισά θα μπορούσαν με διάφορες ρυθμίσεις να καταστούν εξυπηρετούμενα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποιος θα πληρώσει τα υπόλοιπα 21 δισ. και τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν; Από την άλλη, τα χρόνια ελλείμματα ρευστότητας προς επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και παρατεταμένης συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων, δεν αφήνουν ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης και εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Η δραστηριοποίηση των συνδικάτων σήμερα


Του Σίμου Ανδρονίδη

Ένα από τα κρίσιμα και «κρισιακά» θέματα που έχει «γεννήσει» η διαχείριση της οικονομικής κρίσης αφορά τον ρόλο και την δραστηριοποίηση των συνδικάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος ευρύτερα. Μετά την πρώτη διετία (2010-2012), όπου υπήρξε μία έντονη δραστηριοποίηση και της συνδικαλιστικής «κορυφής» (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), τα συνδικάτα περιήλθαν σε μία κατάσταση πολιτικής, προγραμματικής και ιδεολογικής «αδράνειας», κατάσταση που συμπυκνώνεται σε μία προσίδια αποστοίχιση συνδικάτου-εκπροσώπησης εργατικών συμφερόντων. Μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012, (αν προβούμε σε μία περιοδολόγηση) το συνδικαλιστικό κίνημα, και ιδίως η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος), δεν ενσωματώνουν οργανικά την εκπροσώπηση και την συνάρθρωση εργατικών συμφερόντων στην κατεύθυνση της υιοθέτησης και προβολής ενός σαφούς, συνεκτικού εργατικού αντιηγεμονικού προγράμματος και προτάγματος το οποίο θα συμπληρωνόταν από τις αναγκαίες δράσεις στο κοινωνικό πεδίο.

Έτσι, κύρια την τελευταία διετία, (2012-2014), αλλά ευρύτερα την τελευταία μνημονιακή τετραετία (2010-2014) αναδύθηκε και αποκρυσταλλώθηκε ένας συνδικαλισμός «βάσης» που ορίζεται και προσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με την πολιτική, προγραμματική και ιδεολογική αδράνεια του «επίσημου» και «θεσμικού» συνδικαλιστικού κινήματος. Πρωτοβάθμια συνδικάτα βάσης επεδίωξαν να εκφράσουν την δρώσα και «ενεργή» εναντίωση στις πολιτικές διαχείρισης και ρύθμισης των «ροών» της οικονομικής κρίσης προς όφελος του άρχοντος συγκροτήματος εξουσίας.

Ποροσένκο: Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.


«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο.


Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αποσχιστών.

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αποσχιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέσω Twitter σημειώνοντας ότι σκοπός των ρωσικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών είναι να καταληφθούν οι πόλεις Ιλοβάισκ και Σαχτάρσκ. 

Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι.

Η γαλλική κρίση και ο ευρωπαϊκός διχασμός


Εμείς και οι Άλλοι. Στη μία πλευρά εκείνοι που πιστεύουν στην ορθοδοξία του γερμανικού οικονομικού δόγματος της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Κοντολογίς, στην οικονομία της προσφοράς. Στην άλλη, οι αιρετικοί, εκείνοι που θεωρούν ότι η τόνωση της ζήτησης είναι μονόδρομος, προκειμένου να διατηρήσει η Ευρώπη τον ουμανιστικό της χαρακτήρα και να αποτραπεί η αμερικανοποίηση της πολιτικής και της οικονομικής της ταυτότητας.

Η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία έδειξε, ότι πλέον ανάμεσα στις δύο πλευρές επικρατούν χαώδεις διαφορές. Μάλιστα σε αυτή τη φάση ακόμη και οι παρεκκλίσεις δεν είναι επιθυμητές. Είναι σαφές ότι οι Ολάντ και Βαλς, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μοντεμπούρ με κάποιον άλλο και να αποφύγουν με τον τρόπο αυτό την κρίση. Αλλά από ό,τι φάνηκε στη συνέχεια, ο στόχος τους ήταν άλλος: -να στείλουν ένα μήνυμα σε όλο το φάσμα της Αριστεράς στη Γαλλία για το ποιος κάνει κουμάντο στη γαλλική κυβέρνηση- να διαβεβαιώσουν τους Γερμανούς εταίρους, ότι θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προβλέπει περικοπές στις κρατικές δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και -να επαναβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για αγαστή συνεργασία με τη Γερμανία, επάνω στο μοτίβο που έχει θέσει το Βερολίνο.

Ας Αντισταθούμε

Του Γιάννη Σιδέρη*

Θεωρώ μεγάλη ατυχία το ότι πριν λίγες μέρες άκουσα τον Χρ. Πρωτόπαπα να μιλά στον Real Fm 97.8, στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Μαίρης Πολλάλη.

Ο εν λόγω “Έλληνας” βουλευτής, με περισσή θρασύτητα, αμετροέπεια και υπερφίαλο ύφος, σχεδόν επιτέθηκε στον Μάνο Νιφλή όταν τόλμησε να του μιλήσει για υπερφορολόγηση των ελλήνων πολιτών, προβάλλοντας το “Στουρνάρειο” επιχείρημα περί ευρωπαϊκού μέσου όρου φορολογίας!

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πραγματικότητα σε κάθε φόρο είναι δύσκολη. Το θέμα είναι ότι αυτός ο φόρος έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό και ήταν γνωστός ότι θα γίνει εδώ και έναν χρόνο», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισε ότι «ανάλογοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

«Κανένας φόρος δεν είναι ευχάριστος. Ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να υπάρχει όποια και αν είναι κυβέρνηση. Το θέμα είναι να είναι δίκαιος και να μπορεί να τον πληρώσει ο πολίτης ανάλογα με την πραγματική περιουσία του», συμπλήρωσε.

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την συνταγματικότητα του συγκεκριμένου φόρου. Επιτέλους, ας δούμε κατά πόσο οι πολίτες της χώρας μας καλούνται να πληρώσουν φόρους σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Κύπριοι ξεσηκώνονται, εμείς;

Του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Χθες Τετάρτη 27 Αυγούστου, πραγματοποι-ήθηκε, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, μεγάλη και μαζικότατη συγκέν-τρωση, με συμμετοχή χιλιάδων Κυπρίων πο-λιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», η οποία αντιτίθεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για κατα-σχέσεις και πλειστηριασμούς πάσης φύσεως ακι-νήτων, όσων αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, που η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Στην πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» συμμετέχουν ενεργά οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγρο-τική, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΕΚΥΣΥ, Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και Κίνηση Πολιτισμού και άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Σαν Πλατφόρμα κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων υπερα-σπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μισθοσυντήρητων, ανέργων, μικρομεσαίων βιοπαλαιστών και αγροτών μας», αναφέρει η σχετική διακήρυξη.

Στην Ελλάδα, η επίθεση ενάντια στους πολίτες, που ξεκίνησε με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, την τεράστια ανεργία και τη μετανάστευση των νέων, το....
ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τόσα άλλα, συνεχίζεται με τη βάναυση επιδρομή στις περιουσίες των πολιτών, τόσο από τις τράπεζες με πρόσχημα τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και από το ίδιο το κατοχικό καθεστώς με τη ληστρική φορολογία, που κορυφώθηκε με τον περίφημο πλέον, περιουσιοκτόνο ΕΝΦΙΑ.

Πάλι η Αργεντινή!!!!




Σχόλιο ιστολογίου: 


Όχι στην αξιολόγηση της υποτέλειας και της ανθρωποφαγίας

Toυ Δημήτρη Πετρόπουλου

Όχι στην αξιολόγηση της υποτέλειας και της ανθρωποφαγίας

Η Κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν στο ελάχιστο όλες τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες, αυτές που αποτελούν κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος τα τελευταία εκατό χρόνια. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους και στους ανέργους, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στο ξήλωμα των κατακτήσεων σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε τομείς Κοινωνικών Αγαθών, όπως οι Δημόσιες Υποδομές, η Ενέργεια, το Νερό κ.ά., παραχωρώντας ολόκληρους τομείς στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους.

Εμείς όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι βασικός στόχος της ασκούμενης πολιτικής είναι η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Επί της ουσίας, μεθοδεύεται η αντικατάσταση του «ακριβού» προσωπικού, με εργαζόμενους που θα έχουν εκπέσει στο καθεστώς του «ωφελούμενου» ή του ενοικιαζόμενου, θα αμείβονται με μισθούς πείνας και θα εργάζονται χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί και η «αξιολόγηση». Έπειτα από την κατασκευή χιλιάδων «επίορκων υπαλλήλων» (ποιος θυμάται τις χιλιάδες που θα έβγαιναν σε αργία), καθώς και «πλεονάζοντος προσωπικού», η Κυβέρνηση προσπαθεί τώρα με εργαλείο τη συγκριτική αξιολόγηση να εμπλουτίσει τη φαρέτρα της στο στόχο της για ένα δημόσιο τομέα πειθαρχημένο και υποχείριο στις αντικοινωνικές πολιτικές της.