Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί χάσαμε; - Μπορούμε; Να δημιουργήσουμε το ρεύμα της Λευτεριάς;

Του Κ.  Παπουλή

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια υποταγής στην τρόικα,  μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής, και της μεγαλύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία, ο λαϊκός παράγοντας φαίνεται να έχει παραδοθεί, ενώ συγχρόνως, δεν έχει διαμορφωθεί, ένα πολιτικό ρεύμα που να μπορέσει να εμπνεύσει και να δημιουργήσει εμπιστοσύνη, με μια συγκεκριμένη  πρόταση εξόδου από την κρίση.

Δηλαδή ούτε από πάνω -σε πολιτικό επίπεδο-, ούτε από κάτω, σε κοινωνικό, υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια χαραμάδα ελπίδας. Φυσικά το κοινωνικό με το πολιτικό πάντα αλληλοδιαπλέκονται. Το έλλειμμα του ενός τροφοδοτεί το έλλειμμα του άλλου. Όχι μόνο λοιπόν, δεν υφίσταται κοινωνικό κίνημα, που είναι και το κύριο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει καν και ένα πολιτικό κομμάτι με  αποδοχή που να προσομοιάζει, έστω και σε πολιτική τύπου Κίρχνερ, δηλαδή που να έχει πραγματική διάθεση να έρθει σε σύγκρουση με τον ξένο παράγοντα.

Τα παρακάτω 10 σημεία σε αυτό το κείμενο αποτελούν απλές διαπιστώσεις, οι οποίες αναγνωρίζουν την μέχρι στιγμής συντριπτική ήττα, γιατί αν δεν καταλαβαίνεις πώς και γιατί, χάνεις τον πόλεμο,  τότε δεν έχεις και την παραμικρή πιθανότητα  να αντιστρέψεις την κατάσταση.

1. Η ήττα του λαικού παράγοντα

Ο Λαϊκός παράγοντας έδωσε την μάχη του μόνος του, την περίοδο 2010-2012 με κορύφωση την πλατεία Συντάγματος. Τον Μάιο του 2010,  π.χ., αν η προσπάθεια εισβολής στην βουλή  στεφόταν με επιτυχία, ή αν  κυβέρνηση έπεφτε τον Ιούνιο του 2011 από την λαοθάλασσα της πλατείας Συντάγματος, επειδή θα καταψηφιζόταν η δανειακή σύμβαση, η πατρίδα μας πιθανότατα θα έπαιρνε τον δρόμο της Αργεντινής.

Ουκρανία: Τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου


Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τη ζωή τους να ανατρέπεται εξαιτίας της σύρραξης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 700.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν την χώρα τους. Αισθητή η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης σοβαρής διαμάχης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Τα διεθνή ΜΜΕ, επικεντρώνονται τις περισσότερες φορές στους διπλωματικούς χειρισμούς και στις ψυχροπολεμικές συγκρούσεις, αγνοώντας ότι αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα: νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες, ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Κοντολογίς, η ζωή εκατομμυρίων αμάχων έχει αλλάξει άρδην, καθώς αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, ελλείψεων και απειλής της ζωής τους.

Τουλάχιστον 2.593 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα μέσα Απριλίου (μη συμπεριλαμβανομένων των 298 επιβατών και το πλήρωμα του Malaysian Airlines MH17, που καταρρίφθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που συντάχθηκε στις 29 Αυγούστου), ενώ 951 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μόνο στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Το Ε.ΠΑ.Μ. για τα νέα μεγαλύτερα δεινά που φέρνει η συμφωνία των Παρισίων και την ανάγκη για την πιο πλατειά συσπείρωση όλων των δυνάμεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πολιτική Γραμματεία του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για την τύχη του λαού και της πατρίδας από την επικείμενη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία μεθοδεύεται πίσω από κλειστές θύρες και με τη μέθοδο της μυστικής διπλωματίας. Με την ενέργειά της αυτή η τωρινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, ούτε την Ελλάδα, αφού πίσω από την πλάτη μας, χωρίς κανενός είδους ενημέρωση, διάλογο και εξουσιοδότηση, ακόμη κι αυτού του εικονικού και ανυπόστατου σημερινού κοινοβουλίου, προχωρά με απόλυτη μυστικότητα σε "διαπραγματεύσεις" για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας με εξωχώριες δυνάμεις και κέντρα. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως μία ακόμη εξόφθαλμη πράξη εσχάτης προδοσίας εναντίον του λαού και της χώρας όχι μόνο σύμφωνα με το δίκαιο στην Ελλάδα, αλλά και σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει σε κάθε πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα του κόσμου.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί να συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας στο Παρίσι και υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το πώς θα δημευθεί η περιουσία του Έλληνα πολίτη, δημόσια και ιδιωτική, πώς θα "κουρευτούν" οι καταθέσεις του στις τράπεζες, πώς θα φορτωθεί το νοικοκυριό και ο μικρομεσαίος το κόστος ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων και των θαλασσοδανείων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και πώς θα ισοπεδωθεί σε λαθρομετανάστη μέσα στην ίδια του τη χώρα με ανάλογη μεταχείριση από το κράτος. Χωρίς δυνατότητα προσφυγής ούτε καν στα εγχώρια δικαστήρια. Αυτό σημαίνει "έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" στην πολιτική αργκό των δανειστών και της κυβέρνησης.

Η ψυχή μας είναι εδώ, στην Ανατολή ...


Του Ermippos Ermippiou

Όπως κάθε καλό μέσο ενημέρωσης, έτσι και το ΒΗΜΑ αξιολογεί τις ειδήσεις και κρίνει ποιες από αυτές είναι σημαντικές και άρα χρήσιμες για τους αναγνώστες του. Δεν μπορούμε δα να τα μαθαίνουμε όλα, είναι πάρα πολλά και αρκετά από αυτά θα ήταν χάσιμο χρόνου να μας απασχολήσουν.

Έτσι, το καλό μπλογκ έκρινε σήμερα ότι πρέπει οπωσδήποτε, για το καλό μας μέλλον και την σωστή μας ενημέρωση, να μάθουμε τι θέλει ο Μπαλτάκος. Διότι για να το θέλει αυτό που θέλει ο Μπαλτάκος δεν μπορεί παρά να είναι οπωσδήποτε κάτι σπουδαίο και κρίσιμο για την ζωή μας.

Ο Μπαλτάκος λοιπόν θέλει Ντεγκώλ ή Παπάγο. Και εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο θέλει να ιδρυθεί κόμμα πιο δεξιό από την ΝΔ, με αρχηγό κάποιον στρατιωτικό. Και για να μην σκάσουμε από την αγωνία, μας λέει ότι αυτός ο στρατιωτικός πρέπει να είναι ο Φράγκος Φραγκούλης, αυτή η μυθική μορφή του ελληνισμού. Και μάλιστα ο κ. Μπαλτάκος συναντήθηκε με τον στρατηγό και σοφούς βουλευτές, που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας και κάνανε και σχέδια.

Όλα αυτά για να ξέρουμε μέχρι που θα το πάνε οι ορθολογιστές και οι ρεαλιστές, για να σώσουν το τομάρι τους. Επειδή είναι ικανοί να το πάνε μέχρι εκεί που θα χρειαστεί. Να φτάσουν μέχρι και την θεοκρατία, αν είναι απαραίτητο. Αν ο Φραγκούλης δεν αποδειχθεί επαρκής δεν θα διστάσουν να μας πασάρουν ακόμη και τον Άνθιμο, για να σωθεί η πατρίδα από τον κομμουνισμό και να παραμείνει στην Ευρώπη.

Η σκηνή με το βούτυρο και τις κόκκινες γραμμές...


Του Λάκη Μπέλου

από τη στήλη “Πάμε Λουκέτο”

ΠΑΡΙΣΙ Αποστολή: ΛΑΚΗΣ ΛΑΛΑΚΗΣ

* Οι συζητήσεις μας με την τρόικα άρχισαν το πρωί αντί για το απόγευμα, για λόγους ασφαλείας, και εξελίσσονται ακριβώς όπως βλέπετε στη φωτό και ξέρετε ποιον να τοποθετήσετε πού.

* Η φωτό που βλέπετε είναι σκηνή από το κλασικό κινηματογραφικό έργο «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», με τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ. Δεν είναι βέβαια Σοφία Βούλτεψη, αλλά τρώγεται.

* Και λέω «τρώγεται», γιατί αυτή είναι η περίφημη σκηνή με το βούτυρο. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα μιλήσει βέβαια με τους τροϊκανούς για το βούτυρο και θα πει ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο λίπος να κάψει και θα αναφερθεί στις κατασχέσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό πήγε άλλωστε και ο ΔΕΝΔΙΑΣ, που ξέρει απέξω κι ανακατωτά το θέμα.

* Οι υπουργοί πήγαν στη συνάντηση και όλοι τούς είδαν που προσήλθαν κουβαλώντας τις κόκκινες γραμμές.

* Ο Νίκος Δένδιας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εδώ, γιατί το Παρίσι είναι η Πόλη του Φωτός και η φαλάκρα του το φωτίζει ακόμη περισσότερο.

Τα διλήμματα του κουρείου στο Παρίσι


 Του Κ. Σαρρή

Η έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και των stress test της ΕΚΤ λίγο πριν τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής πλευράς στο Reuters. Ωστόσο, παραμένει βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής για να αποδείξει πρώτα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός στόχων, στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 18:00 στο Παρίσι με την τρόικα, σημειώνει σχόλιο στη Deutsche Welle.

Κατά πόσον όμως η ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστικός στόχος;

Σχεδόν πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα έχει λάβει βοήθεια ύψους 240 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ ενώ παράλληλα ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από μεγάλο μέρος των αξιώσεών τους.

Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 320 δισ. ευρώ, το οποίο ανταποκρίνεται στο 180 % του ΑΕΠ της χώρας. Το χρέος σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φαντάζει μάλλον σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Κ. Βεργόπουλος: «Μικροπράγματα οι ελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση. Δεν διαπραγματεύεται για το χρέος»


Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Κώστας Βεργόπουλος μιλά στο Κόκκινο για τις συναντήσεις της κυβέρνησης στο Παρίσι και το θέμα του χρέους.   
«Η ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι δεν ζητά χαλαρότητα στο θέμα του χρέους ή στα μέτωπα των εργασιακών και τις απολύσεις. Ζητά μικροελαφρύνσεις τις οποίες δεν αποκλείεται να πετύχει αλλά είναι μικροπράγματα» δήλωσε στο Κόκκινο ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Κ. Βεργόπουλος. 

«Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους συνδέεται με το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο Κ. Βεργόπουλος. Τόνισε πως «μια σωστή κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει εκτός της γενικής αλλά και μια ειδική ρύθμιση του χρέους για την Ελλάδα καθώς έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Οι αποφάσεις ωστόσο θα έρθουν πολύ αργά και λίγες σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί».

Πηγή:http://stokokkino.gr/

Τρίτο δάνειο με νέα καταιγίδα μέτρων...


...ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Γιάννη Αγγέλη και Δήμητρας Καδδά στο Capital.gr: "Το νέο τρίτο κατά σειρά δάνειο που θα χρειασθεί η Ελλάδα, είτε μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ μέχρι την άνοιξη του 2016, είτε η Ευρώπη εξαγοράσει το υπόλοιπο του δανείου και το ΔΝΤ "βγει" από το ελληνικό πρόγραμμα, αποτελεί μία δανεική πράξη η οποία δεν έχει ακόμα καθαρά χαρακτηριστικά, αφενός γιατί δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό και οι όροι παροχής του και αφετέρου δεν έχει αποφασισθεί αν αυτό θα δοθεί μέσω του EFSF/ESM ή όχι". Ουσιαστικά, δηλαδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λεγόμενη "διαπραγμάτευση" τρόικας-κυβέρνησης στο Παρίσι , θα καταλήξει όπως και να έχει σε νέο δάνειο και συνεπώς άλλη μια καταιγίδα μέτρων για τη χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα μαζέψουν, τι θα ξοδέψουν και πόσα ακόμα θα χρειασθούν στην Ελλάδα...", αυτή είναι η καρδιά της συζήτησης στο Παρίσι, διευκρίνισε στο "Κ" αρμόδιο στέλεχος της τρόικα που παρακολουθεί με "απορία" τα όσα διαρρέουν από την πλευρά της κυβέρνησης στελέχη της που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με πλήθος συμβούλων στο Παρίσι για την συνάντηση στις 2 με 4 Σεπτεμβρίου.
Είναι παράδοξο που οι συναρμόδιοι υπουργοί ακολουθούν μία λογική τμηματικών προτεραιοτήτων (σ.σ. αιτήματα για επι μέρους θέματα) στα όσα λέγονται εν όψη της συνάντησής μας στο Παρίσι" εξηγούν από την πλευρά της Κομισιόν. Και επιμένουν ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στην έδρα του ΔΝΤ στην γαλλική πρωτεύουσα το μείζον ζήτημα είναι να υπάρξει "κατανόηση για το που ακριβώς βρίσκεται συνολικά η κατάσταση με το ελληνικό πρόγραμμα" και να συμφωνήσουν κατ΄ αρχήν "το πως θα αντιμετωπίσουμε στην βάση των αποφάσεων του Eurogroup του Ιουνίου" την χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2015 και μετά..."..

Το αφήγημα του Παρισιού


Τρεις μέρες συζητήσεων δεν τις λες και «μαραθώνιο», όταν έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μηνών με την Τρόικα στους προηγούμενους ελέγχους εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είναι νέος στη δουλειά και τα βλέπει όλα καινούργια. Έτσι, μετά την πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο Παρίσι χθες το βράδυ δήλωσε: «Είναι μαραθώνιος. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε. Όλα αυτά οι συνομιλητές μας τα καταλαβαίνουν και τα συζητάμε, όμως έχουμε δρόμο αύριο και μεθαύριο».

Η ελληνική πλευρά ζητά πράσινο φως από την Τρόικα για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση των δόσεων για την καταβολή των χρεών στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50% από το 2015, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι, διαφορετικά, η κάθοδος της ΝΔ θα γίνει ασυγκράτητη και εξετάζουν ακόμη και σενάριο να γίνουν ανακοινώσεις μονομερώς, εφόσον δεν υπάρξει η συγκατάθεση των πιστωτών. Μέχρι στιγμής, υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις που υπαγορεύουν αυξήσεις και αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια. Δεν έχει βρεθεί τρόπος κάλυψης της τρύπας και δεν έχει εξασφαλιστεί η ανοχή των δανειστών.

Τί να πεις για το ΠΑΣΟΚ...


Τί να πεις για το ΠΑΣΟΚ...


Αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, που το καθεστώς της ξένης κατοχής με την άμεση συμπαράσταση όλου του εσμού της διαπλοκής και των πολιτικών της φορέων οδηγούν την χώρα και το λαό σε μια ανεπίστρεπτη καταστροφή, πολύ λίγο ενδιαφέρει το ποιοι σιωπούν και το ποιοι μιλούν. Αυτό που αποτελεί μεγίστη υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, καθενός που συνειδητοποιεί την ανάγκη των καιρών είναι η ΕΔΩ και ΤΩΡΑ κοινή συμπόρευση όλων σε ένα δρόμο αγώνα για να βγούμε από το «βάλτο» το γρηγορότερο και όχι οι προβληματισμοί το πώς θα φτιαχτεί μια νέα «σοσιαλιστική», δεξιά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερή, ή αριστερή παράταξη. Και αυτή η συμπόρευση μόνο στην πράξη μπορεί να αποτυπωθεί και να ευοδωθεί.

Ας συμφωνήσουμε όλοι σε ένα μίνιμουμ κοινής επιδίωξης, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το «πώς να γλυτώσουμε τον κοσμάκη από τα χρέη και τις επιδρομές της εφορίας, από τις τράπεζες και το εργασιακό μεσαίωνα και ας αφήσουμε τον λαό να πειστεί ποιος έχει δίκιο. Εκείνοι που λένε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ, ή εκείνοι που σαν κι εμάς υποστηρίζουμε ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να γίνει για τον λαό και την πατρίδα υπό το καθεστώς του ευρώ; Ας μάθουμε να βαδίζουμε χώρια, δηλαδή ο καθένας να κρατά τη δική του οργάνωση και να ζυμώνει ελεύθερα τις δικές του ξεχωριστές θέσεις, αλλά να χτυπάμε μαζί, από κοινού, τον κοινό εχθρό».

»Τι μπορεί να εμποδίσει μια τέτοια πολιτική συμφωνία; Μόνο η ιδιοτέλεια των μηχανισμών, οι προσωπικές ατζέντες, οι ιδεοληψίες και τα δούναι-λαβείν στο πολιτικό παρασκήνιο. Εμείς πάντως θα αναλάβουμε ξανά την πρωτοβουλία για να συναντηθούμε με όλα τα αντιμνημονιακά σχήματα με σκοπό μια τέτοια πολιτική συμφωνία. Για να δούμε αυτή την φορά; Θα επικρατήσει το συμφέρον του λαού και της χώρας;» Επειδή είμαστε εμείς οι ίδιοι οι απλοί πολίτες που διαμορφώνουμε -έτσι κι αλλιώς- και τη θεωρία και την πράξη!

Τί να πεις για το ΠΑΣΟΚ...

Tου Θέμη Τζήμα

Είναι δύσκολο να γράψει κανείς για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Για όσους δεν έχουν προσχωρήσει στο βλακώδη οπαδισμό ή στην τυφλή δαιμονοποίηση, το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απο-τιμηθεί πλήρως, ακόμα. Μπορούμε μόνο μερικά σημεία να σταχυολογήσουμε:

Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να υφίσταται, ακόμα και στην πιο αλλοτριωμένη του εκδοχή, κάπου κοντά στην 3η Σεπτέμβρη του 2009. Λίγο μετά εκδηλώθηκε σε όλο της το μέγεθος η προσχώρηση του ηγετικού πυρήνα στην προαποφασισμένη πολιτική εξυπηρέτησης των πιστωτών και αποδοχής του πλαισίου της νεοαποικιοκρατίας και του ντόπιου παρασιτισμού.