Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (31) : Charles Mingus - Goodbye Pork Pie Hat

Κορνήλιος Καστοριάδης, Κρίστοφερ Λας – Αντιπαλεύοντας την ιδιώτευση***


Μετάφραση: Νίκος Μάλλιαρης

*** Πρόκειται για το κείμενο μιας συζήτησης των Καστοριάδη και Λας με τον M . Ignatieff , σε εκπομπή του BBC , με θέμα την «κουλτούρα του ναρκισσισμού» ( Cornelius Castoriadis and Christopher Lasch , “ Beating the Retreat to Private Life ”, The Listener , 27/8/1986). Βλ. σχετικά και τα έργα του Λας, Η κουλτούρα του ναρκισσισμού και Ο ελάχιστος εαυτός , αμφότερα μεταφρασμένα από τις εκδόσεις «Νησίδες». Ο Καστοριάδης παραθέτει τα δύο αυτά έργα του Λας στη βιβλιογραφία που ακολουθεί το άρθρο του « Freud , la soci é t é, l ’ histoire » [«Ο Φρόιντ, η κοινωνία, η ιστορία], C . Castoriadis , La mont é e de l ’ insignifiance [ Η άνοδος της ασημαντότητας ], Παρίσι, Seuil , 1996, σ. 187 (βλ. την ελληνική εκδοχή αυτού του κειμένου: «Η συμβολή της ψυχανάλυσης στην κατανόηση της γένεσης της κοινωνίας», Ανθρωπολογία, πολιτική, φιλοσοφία , Αθήνα, Ύψιλον, 2001, σσ. 37-67, όπου δεν υπάρχει όμως η βιβλιογραφία). Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Μάγμα , τ. 5, Δεκέμβριος 2010.

Ιγκνάτιεφ : Ίσως το πιο οδυνηρό τίμημα της νεοτερικότητας να είναι η απώλεια της κοινότητας και της γειτονιάς. Μέσα σε έναν κόσμο ξένων, μοιάζουμε να αποτραβιόμαστε όλο και περισσότερο στην οικογένεια και το σπίτι μας, στο λιμάνι μας μέσα σε έναν άκαρδο κόσμο [1]. Και παρ’ όλα αυτά, οι πιο παλιές από τις πολιτικές μας παραδόσεις μ ά ς τονίζουν ότι η αίσθηση της κοινότητας αποτελεί ανθρώπινη αναγκαιότητα, ότι δε μπορούμε πλήρως να καταστούμε ανθρώπινα όντα, αν δεν ανήκουμε ο ένας στον άλλο ως πολίτες και ως γείτονες. Δίχως μια ανάλογη δημόσια ζωή, ο εαυτός μας αρχίζει να συρρικνώνεται και να μετατρέπεται σε έναν κενό ιδιωτικό πυρήνα. Ποιες οι συνέπειες της νεοτερικότητας στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας; Γινόμαστε άραγε πιο εγωιστές, περισσότερο ανίκανοι να στρατευτούμε πολιτικά, πιο πρόθυμοι να κόψουμε τις γέφυρες με τους γείτονές μας; Κορνήλιε, πώς θα περιέγραφες εσύ την αλλαγή των δημόσιων ζωών μας;

Καστοριάδης : Για μένα, το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’50, με την κατάρρευση του εργατικού κινήματος και του επαναστατικού προτάγματος που είχε συνδεθεί με αυτό το κίνημα.

Μήνυμα Ken Loach στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Τι ιστορία! Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας

Dear Friends,

I have heard of your situation from friends in England. What a story! Your strength and determination to fight for real jobs with fair wages is inspiring. We have many stories like yours here, as I’m sure you know.  The constant pressure to privatise our public services is destroying the services and bringing poverty and insecurity to working people. The European Union and big corporations, supported by the politicians, are formidable enemies. But you too are formidable!

We need to support each other, as you say. Paul Laverty, who writes our film scripts, including Bread & Roses, will be in Athens at the end of October for a couple of days (25 – 27th Oct). He may have a busy schedule at the film festival then, but he hopes he can meet with you then. 
In the meantime, everyone here sends their greetings, solidarity and warmest good wishes.
Yours sincerely,
Ken Loach,

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Αγαπητές φίλες,

Έμαθα από φίλους στην Αγγλία για την υπόθεσή σας. Τι ιστορία! Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας να αγωνιστείτε για τις δουλειές σας με αξιοπρεπείς μισθούς. Έχουμε κι εδώ πολλές υποθέσεις σαν τη δική σας, είμαι βέβαιος πως το γνωρίζετε. Η συνεχής πίεση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μας  καταστρέφει τις υπηρεσίες και φέρνει φτώχεια και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες εταιρίες, που υποστηρίζονται από τους πολιτικούς, είναι τρομεροί εχθροί. Όμως, είστε κι εσείς τρομερές!

Οταν ο Χαρδούβελης «πουλούσε» στεγαστικά


Του Δημήτρη Τρίμη

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή όταν η χώρα χρεοκόπησε και μπήκε σε εφαρμογή η λιτότητα με τα μνημόνια (ΔΝΤ – Ε.Ε. και ΕΚΤ), ήθελα να βρω χρόνο να ερευνήσω το πριν και το μετά, όπως μας το παρουσίαζαν οι ειδήμονες στην οικονομία, στην πολιτική, στα υπουργεία, στις τράπεζες, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι ίδιοι που έφτασαν τη χώρα στην υπερχρέωση, στα μνημόνια και στην κοινωνική αποσύνθεση, συνεχίζουν να καθοδηγούν και να διευθύνουν τη… διάσωση της χώρας, ήταν και ότι και τότε και τώρα ήταν προσωπικά πλούσιοι και οι ίδιοι. 

Τόσο πλούσιοι με τις αστρονομικές αμοιβές τους και τα μπόνους τους από τις… επιδόσεις της οικονομίας και των τραπεζικών και επιχειρηματικών κερδών, που φυσικά δεν είχαν κανένα λόγο να «κινδυνολογήσουν», όπως (λίγοι, δυστυχώς) άλλοι στην Αριστερά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίοι έβλεπαν τη φούσκα έτοιμη να σκάσει. Ας είναι… Οταν βρω χρόνο, ίσως κάποτε προχωρήσω τη σχετική μελέτη.

«Επενδυτικές ευκαιρίες»

Στη βιβλιοθήκη μου όμως χθες βρήκα και ξαναδιάβασα ένα βιβλίο του 2007 των εκδόσεων Σάκκουλα (με τίτλο «Αγορά Κατοικίας: Τάσεις και Επενδυτικές Ευκαιρίες» που επιμελήθηκαν οι Νικόλαος Καραμούζης και Γκίκας Χαρδούβελης), στο οποίο ο σημερινός υπουργός Οικονομίας (τότε στέλεχος της Eurobank) και άλλα στελέχη της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ μάς έλεγαν πόσο αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας ήταν η διαρκής «πιστωτική επέκταση».

Ο «χαλβάς», που παριστάνει το μάγκα…

«... ἐνῶ στόν ἰδιωτικό τομέα, ἀπό ὅσους ἔχουν ἀποκτήσει κάποιο δημόσιο ἀξίωμα, ἄλλοι ἔχουν χτίσει τά σπίτια τους μεγαλοπρεπέστερα ἀπό ὅ,τι τά δημόσια οἰκοδομήματα, ὄχι μόνο καλύτερα ἀπό τούς ὑπόλοιπους, ἐνῶ ἄλλοι, πού ἀγόρασαν κτήματα, καλλιεργοῦν τόση γῆ ὅση οὔτε στό ὄνειρό τους δέν εἶχαν ἐλπίσει». 

Δημοσθένης: «Περί Συντάξεως». 

Απο askordoulakos

Είναι από τα πιο γελοία των θεαμάτων, να βλέπεις κάποιον «μπόμπο», κάποιον καλοταισμένο κι εντελώς «απερπάτητο» τύπο, να παριστάνει τον αλανιάρη. 

Να βλέπεις τύπους, οι οποίοι-άνευ βοηθείας- δε μπορούν να δέσουν, ούτε τα κορδόνια τους, να καμώνονται τον...βαρύ κι ασήκωτο. 

Τύπους, οι οποίοι, όταν αντικρίσουν το «αφεντικό» (Μέρκελ, Ομπάμα, Λατσης, Σάλας, Κόκκαλης, Μπόμπολας κλπ) κάνουν τούμπες και τεμενάδες, να μιλούν με ύφος τσογλανόμαγκα. 

Κάτι τέτοιο είδαμε στην ομιλία του φερόμενου κι ως Έλληνα Πρωθυπουργού, σήμερα στη ΔΕΘ.  Η ομιλία Σαμαρά-αυτή καθ’ αυτή- δεν αντέχει  σε κριτική, διότι το επίπεδο και περιεχόμενό της προσιδιάζει περισσότερο σε ρεπορτάζ «μεσημεριανάδικου», παρά σε πολιτικό κείμενο.

Για το λόγο αυτό, ο «τελειωμένος» τζουτζές των αποικιοκρατών (οι Γερμανοί τον ξέγραψαν, από τότε, που ως γνήσιος δούλος,  έσπευσε ν’ αλλάξει αφεντικό και να προχωρήσει στις πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ-Ισραήλ), προέβη σε κρεσέντο αυτοεξευτελισμού και γελοιότητας, όπως ακριβώς ταιριάζει σε παρηκμασμένα και χρεοκοπημένα υποκείμενα, σαν τον περί ου ο λόγος.

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική «Πρωτοβουλία»: Το ΝΑΤΟ εχθρός της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου


Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης», που συγκροτούν 29 Κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ), για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αναφέρει:

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις 4 - 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία, δρομολογεί επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ, μια επιθετική ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μεθοδεύει την ενίσχυση της επιχειρησιακής του ικανότητας να επεμβαίνει σε όλο το κόσμο για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών σε συνθήκες οπού οι ανταγωνισμοί οξύνονται μεταξύ τους.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ εξετάζει την αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με επίκεντρο την Ευρώπη, τη λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα", τους ενισχυμένους προϋπολογισμούς εξοπλιστικών προγραμμάτων στα κράτη - μέλη και τα σχέδια μεγαλύτερης πρόσδεσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ολα τα παραπάνω σημαδεύουν ιδιαίτερα τις επικίνδυνες και δραματικές εξελίξεις που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αντιδραστικών σχεδίων του το ΝΑΤΟ προωθεί, επίσης, την ενίσχυση των λεγόμενων ευέλικτων μονάδων ταχείας επέμβασης, όπως και τη συγκρότηση μη επανδρωμένων αεροπορικών δολοφονικών σχηματισμών.

Τέλος εποχής...


Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Η κατάρρευση, ακόμη και προηγμένων πολιτισμών, έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία 5.000 χρόνια -ακολουθούμενη πολύ συχνά από αιώνες κοινωνικής και πολιπσπκής παρακμής, καθώς επίσης από μία σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας» (μελέτη χρηματοδοτούμενη από τη NASA).

Ανάλυση

Φαίνεται καθαρά πως η επίθεση εναντίον της Τριάδας (Η.Π.Α., Ιαπωνία και ΕΕ), η οποία «ενορχηστρώθηκε» πρόσφατα από τις χώρες της BRICS (ανάλυση), ήταν το έναυσμα του ξεκινήματος της αντίστροφης μέτρησης για το σύστημα της Δύσης - στην οποία το έδαφος είναι πλέον «γόνιμο» για ευρείες αλλαγές, όπως θα φανεί από την ανάλυση που ακολουθεί. Στα πλαίσια αυτά, το δολάριο, το γεν, το ευρώ και η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγουν το μοιραίο - το οποίο ευχόμαστε να μην «εκβάλλει» σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ιαπωνία

Οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της εφαρμογής της νέας πολιτικής στην Ιαπωνία (Αbenomics) - με βοήθεια της οποίας ο πρωθυπουργός της σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης και του αποπληθωρισμού. Τα τρία «βέλη» της πολιτικής αυτής, κανένα εκ των οποίων δεν έχει βρει μέχρι στιγμής το στόχο του, είναι η νομισματική επέκταση, οι δημοσιονομικές αλλαγές, καθώς επίσης τα διαρθρωτικά μέτρα.

H επικαιρότητα της ΕΑΜικής παράδοσης


Του Γιώργου Τοζίδη

«Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»

Το ΕΑΜ δεν αρκέστηκε στην οργάνωση της ένοπλης πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές. Οργάνωσε την παραγωγή στις ελεύθερες περιοχές, δημιούργησε θεσμούς λαϊκής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης με χαρακτηριστικά που ακόμη και σήμερα είναι ζητούμενα για τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Αυτή η πολύπλευρη δράση του αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία που πύκνωσε τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και συνετέλεσε στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ΕΑΜικής δράσης δικαιώνουν τον Σπ. Ασδραχά που στο κείμενό του (Η καθαρότητα των ιδεών του κειμένου να γίνει πολιτικό βίωμα) που συνόδευε την έκδοση από την Αυγή (30/9/2012) του κλασικού κειμένου του Δ. Γληνού Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ, έγραψε ότι «…οι αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση είναι πασιφανείς». Στη σημερινή συγκυρία κατάρτισης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη η αξιοποίηση αυτής της παράδοσης. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου θα παρατεθούν ορισμένα συνοπτικά στοιχεία για τα ζητήματα των συνεταιρισμών, της λαϊκής αυτοδιοίκησης και της προστασίας της υγείας.

Εκτρωματικό στη σύλληψή του το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Του Γιώργου Ιεροδιάκονου*

Ολοκληρώνεται τελικά την προσεχή Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία ψήφισης του αποκαλούμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου με την ονομαστική ψηφοφορία επί των τριών βασικών άρθρων. Μ’ αυτό τον τρόπο εντείνεται ακόμα περισσότερο και η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του ελληνικού λαού, στον οποίο ο πονηρός νομοθέτης απαγορεύει, επί ποινή φυλάκισης, ακόμα και το δικαίωμα του λόγου.

Κανέναν άλλο λόγο δεν έχει αυτό το εκτρωματικό νομοθέτημα, παρά ακριβώς για να ποινικοποιήσει την οποιαδήποτε αντίδραση και αντίσταση, διώκοντας εισαγγελικά όποιον αντιστέκεται. Όποιος μιλά εναντίον των Γερμανών, της Μέρκελ, του Σόιμπλε, ή του Φούχτελ, θα θεωρείται ένοχος μόχλευσης ρατσιστικών παθών και θα τελεί υπό διωγμό. Το ίδιο και στην περίπτωση που κάποιος καταγγείλει τον βρόμικο ρόλο του σιωνιστικού τραπεζικού κεφαλαίου, ή την μισαλλοδοξία του Ισλάμ.

Και, αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον υποκριτική η αναφορά στα εγκλήματα του ναζισμού, όταν επισήμως η χώρας μας, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών, αναγνωρίζει την πραξικοπηματική, ναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και δίνει κάλυψη σε ναζιστικές οργανώσεις που τρομοκρατούν τον ουκρανικό λαό και τους μειονοτικούς πληθυσμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες ομογενείς.

Στα επίπεδα του 1984 οι μισθοί με απώλειες 43 δισ. ευρώ για τους μισθωτούς

Στα επίπεδα του 1984 γύρισαν οι πραγματικοί μισθοί καθώς οι εργαζόμενοι έχασαν 43 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ανεργία οι εργαζόμενοι έχασαν 43 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ανεργία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984 καθώς οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθνενείς


Θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς το 2015 προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κάτω από γέφυρες και σε πάρκα θα αναζητούν καταφύγιο.

Η έλλειψη σχεδίου θα οδηγήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε κατάρρευση, επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας μετά από σύσκεψη με θέμα «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;».

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Τριπλάσιες εισαγωγές αστέγων

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Δαφνί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο το Βαλκανίων, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν.

Το “πάση θυσία στο ευρώ” μας κοστισε 45 δισ. και 1 εκατ. θέσεις εργασίας!


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.  Από αυτή προκύπτει ότι το “πάση θυσία στο ευρώ” οδηγησε σε τεράστια συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων κατά 45 δισ. ευρώ ενω χαθηκαν  1 εκατ. θέσεις εργασίας και  ο λογαριασμός ανεβαίνει  συνεχώς. 

Παράλληλα, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για νέα αύξηση της ανεργίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει μακρά περίοδο στασιμότητας για την ελληνική οικονομία με υψηλή ανεργία και νέα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό σταδιακά από το 2016, έτος όπου κατά τις εκτιμήσεις τα Ταμεία θα χρειασθούν 950 εκατ. ευρώ επιπλέον. 

Η έκθεση μιλά για σταδιακή κατάρρευση των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος (ΣΚΑ), με οριακό έτος το 2016, αλλά και κορύφωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας από το 2044, οπότε -με βάση τη σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων/θανάτων- αναμένεται να σταματήσει η φυσική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. 

Χαρακτηριστική η φράση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, που τονίζει ότι αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική «ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό»

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως: το σταμάτημα της λιτότητας, η αύξηση των μισθών, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω και της μείωσης των τιμών των προϊόντων, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Σύμβολο Ιμπεριαλιστικής Πολιτικής η Δύση


Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και του NATO. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε κουβανικά μέσα ενημέρωσης, επανήλθε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά και την «υπόγεια μάχη που εξακολουθεί να δίνει η Ουάσιγκτον» με τη Ρωσία και τη Λαϊκή Κίνα.

Ο 88χρονος Φιντέλ έγραψε στη στήλη που διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Κούβας: «Ο κόσμος δεν έχει δει ηρεμία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αφότου η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υπό την αυστηρή και άνευ όρων ηγεσία των ΗΠΑ, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να λύσει τις διαφορές της με ό,τι έχει απομείνει από δύο μεγάλα έθνη (δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα)», ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι χώρες που «υλοποίησαν το ηρωικό έργο του να βάλουν τέλος στην ιμπεριαλιστική αποικιοκρατική τάξη που είχαν επιβάλει στον κόσμο η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Στρέφοντας τα βέλη του στο NATO, παρομοίασε Ευρωπαίους εκπροσώπους της Συμμαχίας με τους Ναζί. «Πολλοί εντυπωσιάζονται όταν ακούνε τις δηλώσεις που κάνουν κάποιοι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι του NATO, όταν μιλούν με το στιλ και το πρόσωπο των Ναζιστικών SS. Η αυτοκρατορία της απληστίας του Αδόλφου Χίτλερ καταγράφεται στην ιστορία χωρίς περισσότερη δόξα από την ενθάρρυνση που δίνεται στις επιθετικές, μπουρζουά κυβερνήσεις του NATO, κάτι που τις κάνει τον περίγελο της Ευρώπης και του κόσμου».

WSJ: H Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος & να πληρώνει συντάξεις-μισθούς από τους φόρους! …


Σύμφωνα με άρθρο αναλυτών της Wall Street Journal, που αναπαράχθηκε την ίδια ημέρα από την ηλεκτρονική της σελίδα, MoneyBeat και το blog της Wall Street Journal στις Βρυξέλλες με την ονομασία Real Time Brussels, η ολη διαδικασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι άλλη μια υπόθεση μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων.

Κάνοντας λόγο για «μαστορέματα», η WSJ παρακολουθεί τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να αναλύει ουσιαστικά τα βήματα που έγιναν για να μετατραπεί το έλλειμα του προυπολογισμού, σε πλεόνασμα.
Επίσης μαθαίνουμε ότι, δεν συνυπολόγισαν την κρατική βοήθεια στις τράπεζες, που έφτασε στο10,8% του ΑΕΠ…

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο...


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ 
ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ 
(Βλ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ)

ΑNΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Τελείωσε στο Νιούπορτ της Ουαλίας η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος του ΝΑΤΟ μα δύο ακραία εμπρηστικές και ψυχροπολεμικές αποφάσεις, που απειλούν ευθέως την ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο θερμοκέφαλος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύναμης ταχείας δράσης , που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες και η οποία θα μπορεί αυθαιρέτως να παρεμβαίνει και να πολεμά ανά τον πλανήτη, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ και οι "σύμμαχοί τους" πιστεύουν ότι διακυβεύονται ζωτικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Ασφαλώς η απόφαση για τη σύσταση της δύναμης ταχείας δράσης έχει πρώτο και επίκαιρο στόχο τη Ρωσία στην οποία το ΝΑΤΟ, πανικόβλητο από τις ήττες του Ουκρανικού στρατού στη Ν.Α. Ουκρανία, στέλνει μήνυμα πολεμικής αποφασιστικότητας, ενώ η ίδια απόφαση έχει αποδέκτες όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, στις οποίες απευθύνει μηνύματα ετοιμότητας για τη στήριξη, σε κάθε περίπτωση, της αντιρωσικής κατεύθυνσης.
Η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δύναμη ταχείας δράσης ουδόλως αντιπροσωπεύει ένδειξη ισχύος αλλά μάλλον απόδειξη τυχοδιωκτισμού και αδυναμίας της "Συμμαχίας".

Άμα είσαι ζωντανός δημιουργείς. Άμα είσαι νεκρός καταναλώνεις…


Του Περικλή Κοροβέση

[…] Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε μέσα στον εαυτό μας και να βρούμε αυτή τη δύναμη που θα μας επιτρέψει να είμαστε ζωντανοί. Άμα είσαι ζωντανός δημιουργείς. Άμα είσαι νεκρός καταναλώνεις. […]
Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής και εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα Περικλής Κοροβέσης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή την ιστορία του εγκλεισμού του στις φυλακές της Αίγινας κατά την περίοδο της χούντας.


Κρ.Π.: Τι προηγήθηκε μέχρι να σας κλείσουν στις φυλακές της Αίγινας;

Π.Κ.: Όταν έγινε η χούντα, δεν μπορούσα φυσικά να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση. Έπρεπε να συνεχίσω τη ζωή μου με τις ιδέες μου, με τις συνήθειές μου, τις δράσεις μου, κλπ., κι αυτό κατέληγε σ’ έναν πολιτικό αγώνα τελικά.

Κι αυτός ο πολιτικός αγώνας εκφράστηκε μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο. Αν και το Πατριωτικό Μέτωπο, δεν ήταν όπως μας είχανε πει… Δηλαδή, εμείς πιστεύαμε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, αλλά τελικά είχε. Τέλος πάντων... αυτά είναι για την ιστορία.
Οπότε, ακολουθεί η γνωστή διαδικασία: Ασφάλεια, βασανιστήρια, και καταλήγουμε στις φυλακές Αβέρωφ ( οι οποίες ήταν εκεί που είναι τώρα η ΓΑΔΑ και είναι ένα έγκλημα που γκρεμίσανε αυτές τις φυλακές, γιατί είναι η ιστορική μνήμη της πόλης), όπου εκεί έκαναν μία κατανομή των φυλακισμένων, δηλαδή να βρουν που υπήρχαν θέσεις σε φυλακές για να μας στείλουν.

Κατόπιν μια ωραία πρωία χωρίς να μας έχουν προετοιμάσει, μας λένε, σηκωθείτε, φεύγετε, μας φορτώνουν σε κάτι κλούβες και μας πάνε στο Μεταγωγών του Πειραιώς (το οποίο κι αυτό θα έπρεπε να είναι διατηρητέος χώρος, αλλά δεν ξέρω τι το έχουν κάνει). Εκεί περιμέναμε, πάλι, χωρίς να ξέρουμε που θα μας πάνε.

Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ο Σαμαράς


Μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ. Επίσης, δήλωσε ότι στους επόμενους μήνες η  Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά πιστοποίηση βιωσιμότητας χρέους. Σε ό,τι αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης και τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετέθεσε τις τελικές αποφάσεις κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητά ισοδύναμα μέτρα ακόμη και για τη συζήτηση περί φοροελαφρύνσεων. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, ακόμη, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι θέλει να κάνει τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να την κατονομάζει ότι «καλύπτει τρομοκράτες». Εν μέσω διαδηλώσεων από φορείς και συνδικάτα τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στην άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ υποστήριξε ότι «βάζει τα θεμέλια για την νέα Ελλάδα».

Έλληνες; Ποιοι Έλληνες; (Μήνυμα εκτάκτου ανάγκης!)


Του Στέλιου Ελληνιάδη

Μήνυμα εκτάκτου ανάγκης προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχιεπίσκοπο, καθώς και προς όλα τα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Συμπολίτες,

πόσο χαμηλά θα πέσουμε ακόμα; Εδώ και μήνες διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος στην καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας, στην Ανατολική Ουκρανία, χωρίς καμία ευθύνη της. Η ελληνική κοινότητα παραμένει μόνη και έρημη στο ημικατεδαφισμένο και ημιεκκενωμένο Σλαβιάνσκ. Το ίδιο στο Κραματόρσκ. Οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη Γκόρλοβκα όπου έχουμε μια δραστήρια ελληνική κοινότητα. Οι ομογενείς στο Ντονιέτσκ που είναι περικυκλωμένο και βομβαρδίζεται, είναι στα καταφύγια. Χτες, οι συγκρούσεις με βαριά όπλα διεξάγονταν μέσα στα κατ’ εξοχήν ελληνικά χωριά Στύλα και Σταρομπέσεβο. Σήμερα, η Μαριούπολη είναι κατειλημμένη από κυβερνητικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι αυτοαποκαλούμενες τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και κοντά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινούνται αλαφιασμένοι από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για να αποφύγουν τα χειρότερα. Όλοι οι εμπόλεμοι είναι μέσα στις κατοικημένες περιοχές, γιατί στη στέπα δεν υπάρχουν ούτε βουνά ούτε δάση για κάλυψη.