Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Το αμερικανικό δράμα


Ως ένας φυσιολογικός Πολίτης των Η.Π.Α. θεωρείται αυτός που είναι υπερχρεωμένος, αδυνατώντας να εξοφλήσει σωστά τα δάνεια του – καταφεύγοντας στους νόμιμους πια τοκογλύφους και στις τράπεζες που χρεώνουν έως 5.000% επιτόκιο

«Δεν είμαστε αντιμέτωποι με έναν επώδυνο μεν, αλλά απλό στην εξήγηση του κοινωνικό αποκλεισμό, ανάλογο με αυτόν που διαπιστωνόταν ανέκαθεν, σε περιόδους οικονομικών κρίσεων – επειδή αυτό που συνέβαινε τότε ήταν παροδικό και εντός του συστήματος.
Αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό, αφού ανοίγονται κυριολεκτικά «τάφοι», με αποτέλεσμα να αποκλείονται για πάντα, να θάβονται κατά κάποιον τρόπο ζωντανοί οι άνθρωποι – να οδηγούνται δηλαδή εκτός του συστήματος, όπου παύουν πλέον να υπολογίζονται ως μέλη της κοινωνίας.
Στο παράδειγμα της Ελλάδας, ένας μικρός μόνο αριθμός από τα εκατομμύρια των ανέργων, καθώς επίσης από τις χιλιάδες χρεοκοπημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιστρέψει ξανά στο σύστημα – θα καταγραφεί στις στατιστικές του κράτους και θα γίνει ενεργό μέλος της οικονομικής ζωής. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα «θαφτεί ζωντανό», θα παραμείνει στην αφάνεια και θα χαθεί, απλά και μόνο επειδή δεν είναι αναγκαίο πια για τη λειτουργία του οικονομικού συστήματος – το οποίο, αργά αλλά σταθερά, αντικαθιστά τους ανθρώπους με τις πολύ πιο παραγωγικές μηχανές.
Το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ιταλία κοκ., κυρίως δε στις Η.Π.Α., με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκλείονται από τις κοινωνίες – χωρίς κανένας να γνωρίζει που θα καταλήξουν ή πως θα αντιδράσουν. Πρόκειται λοιπόν για το ξεκίνημα μίας νέας, εντελώς διαφορετικής περιόδου στην ανθρώπινη ιστορία –ενδεχομένως επειδή για πρώτη φορά δεν προκλήθηκε η γνωστή «δημιουργική καταστροφή», με τη «βοήθεια» κάποιου συμβατικού παγκόσμιου πολέμου, μειώνοντας των αριθμό τόσο των ανθρώπων, όσο και των δημιουργημάτων τους» (πηγή).
 Άρθρο

«Πρέπει να είναι κανείς πλούσιος για να μπορεί να επιβιώσει ως φτωχός» γράφει γνωστή αμερικανική εφημερίδα (Washington Post), αναφερόμενη στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους όλοι όσοι ανήκουν στις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις – στις οποίες καταλήγει αργά αλλά σταθερά η κάποτε ευημερούσα μεσαία τάξη των Η.Π.Α. (πηγή: Le Monde).

Δ.Ν.Τ.:Το 3ο μνημόνιο δεν ...αρκεί!!


Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι παρά τα σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν,θα υπάρξει ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας "προσγειώνει" για πολλοστή φορά απότομα, προειδοποιώντας σε έκθεση του πως θα ...χρειαστούν και άλλα μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015- 16.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο υπολογίζει ότι τόσο ο προϋπολογισμός του 2015 όσο και του 2016 θα έχουν μεγαλύτερα πρωτογενή ελλείμματα σε σχέση με τα προβλεφθέντα, τα οποία και θα δημιουργήσουν ανάγκη λήψης νέων μέτρων, πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας-εταίρων τον Ιούλιο.

Το ΔΝΤ "βλέπει" για φέτος πρωτογενές έλλειμμα με "τρύπα" 450.000.000 ευρώ και μηδενικό έλλειμμα για το 2016 που θα δημιουργήσει αντίστοιχη "τρύπα" 900.000.000 ευρώ σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.