Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κίνηση ματ από τη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ


Με μια κίνηση ματ η Λευκωσία προχωρά την διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, καθώς με τον Τρίτο Γύρο Αδειοδοτήσεων για τα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μπαίνουν στο παιγνίδι πραγματικοί κολοσσοί, με πρώτη την EXXON MOBIL που κερδίζει την άδεια για το Οικόπεδο 10. Αυτονόητη η σημασία αυτής της επιλογής καθώς ο μέχρι τώρα CEO της αμερικανικής εταιρίας, Rex Tillerson είναι ο νέος Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε τρεις εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Tillerson μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και είχαν συζητήσει τόσο για το ενδιαφέρον της EXXONMOBIL για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.

Το γεγονός πάντως  ότι η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum, καθώς και η ΕΝΙ και TOTAL επιλέγονται για την έρευνα των Οικοπέδων αυτών αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο για το ενδεχόμενο να κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα στον βυθό, αλλά κυρίως αποτελούν και μια πολιτική και διπλωματική ασπίδα έναντι των απειλών του Tayyip Erdogan. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών εάν δεν προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού η εάν δεν διασφαλισθεί ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.

Tillerson directed offshore company used in Russia deals...


The ExxonMobil chief nominated by Donald Trump to be Secretary of State was a director of an offshore company that had close dealings with Russia

Rex Tillerson, the ExxonMobil chieftain nominated by Donald Trump to be Secretary of State, was a director of an offshore company in the Bahamas that is at the heart of Exxon’s close business dealings with Russia.

Tillerson was appointed in 1998 as a director of Exxon Neftegas, an ExxonMobil subsidiary involved in oil and gas operations in Russia, according to leaked documents from the Bahamas corporate registry received by the German newspaper Süddeutsche Zeitung and shared with ICIJ.

Tillerson was named president of Exxon Neftegas in the same year, but his position on the board of the Bahamas-based company has not been previously reported. The Bahamas’ corporate tax rate is zero and it is known for financial secrecy, dubbed by The Economist this year as “the holdout” even among island havens for its reluctance to share tax data.

ExxonMobil said that it incorporates in the Bahamas because of the “simplicity and predictability” of the country’s laws for setting up companies.

“Incorporation of a company in the Bahamas does not decrease ExxonMobil’s tax liability in the country where the entity generates its income,” said Exxon spokesman Scott Silvestri.

Πού θα το πάει η Γερμανία;


Γράφει ο Ceteris Paribus 

Ήρθε η ώρα η Γερμανία να βγει από το «αυγό» του οικονομικού γίγαντα αλλά πολιτικοστρατιωτικού νάνου, να σπάσει τα όρια της «ανάπηρης» ηπειρωτικής δύναμης και να βγει στο πέλαγος των παγκόσμιων συσχετισμών; Η σκληρή στάση του Σόιμπλε και της Μέρκελ στη διαχείριση των ευρωπαϊκών υποθέσεων είναι ανακλαστικό αναδίπλωσης λόγω «προτεσταντικής σκλήρυνσης» ή μήπως είναι ακριβώς η προετοιμασία για ένα τέτοιο ρόλο της Γερμανίας, «καθολικό» και παγκόσμιο; Και τι επιφυλάσσει ένας τέτοιος ρόλος για την… Ελλάδα;

Η συρροή των γεγονότων, η συστηματικότητα και συνέπεια με την οποία η γερμανική ηγεσία απαντά σε όλα τα ζητήματα που βάζει η συγκυρία, δεν αφήνουν περιθώρια να σκεφτούμε πως η γερμανική πολιτική οφείλεται σε κάποιου είδους «προτεσταντική τύφλωση».

Αναμένοντας την αυγή του 2017, είναι κοινό μυστικό πως φτάνουμε σε ένα σημαντικό, ίσως και ιστορικό, σημείο καμπής: η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, θα φέρει μετά βεβαιότητος μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες σχέσεις, στη διάταξη και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Αρχίζοντας από κάτι που μας αφορά, το ΔΝΤ κήρυξε ανάπαυλα στη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να ενημερωθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και να δώσει τις δικές του κατευθύνσεις.