Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΕΛΣΤΑΤ, ΤΑΙΠΕΔ και άλλες ιστορίες...


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: 

"Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη,  η πολιτική εξουσία δεν είναι  παρά μία οργανωμένη ληστεία"

Ιερός Αυγουστίνος (354-430)
.../...

Από τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στους τρεις του ΤΑΙΠΕΔ

Του Σταύρου Λυγερού

Στα τέλη Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών να απάλλαξε με βούλευμα (πλειοψηφία δύο προς ένα) τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στα μνημόνια. Η δικαστική πτυχή της υπόθεσης Γεωργίου, όμως, συνεχίζεται, αφού τρεις ημέρες αργότερα δικάστηκε στο Εφετείο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τη νομική πτυχή. Έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, όμως, οι ωμές παρεμβάσεις τους ευρωιερατείου υπέρ του κατηγορούμενου. Ακόμα και στο προηγούμενο Eurogroup (22 Μαΐου) ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι παρενέβη έντονα, ζητώντας ακόμα και να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαστικά έξοδα του κατηγορουμένου. Και ο Τσακαλώτος, βεβαίως, συμφώνησε.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος απείλησε να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποσπάσει εκ των υστέρων πλήρης ασυλία, ένα είδος αμνηστίας σε τρεις αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος). Εναντίον αυτών και εναντίον τριών Ελλήνων έχει ασκηθεί δίωξη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι εταίροι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μεταμοντέρνα αποικία.