Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το λάθος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα Σκόπια και γιατί στο τέλος θα κερδίσει η Ελλάδα;


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προβλέψει τη δεκαετία του ’90 ότι σε δέκα χρόνια δεν θυμάται κανένας το πρόβλημα που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί με την ανεδαφική και απαράδεκτη επιμονή τους ότι είναι «Μακεδόνες». Στην πραγματικότητα δεν είναι, καθαροί Σλάβοι είναι, και θα συνεχίσουν να είναι όσα αγάλματα και αν κτίσουν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έπεσε έξω, όπως και σε άλλες προβλέψεις του, που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε από σεβασμό στο γεγονός ότι ο τάφος του στη λεβεντογέννα Κρήτη είναι φρέσκος ακόμα.

Στο θέμα των Σκοπίων, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας πολιτεύθηκε λάθος. Μακριά από κάθε εθνικιστική έξαρση, και χωρίς ίχνος αυτής της «τρέλας» που δέρνει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, έχω να καταθέσω ότι η υπόθεση της ονομασίας παρά λίγο να χαθεί, διότι στην Ελλάδα βλέπουμε τα πάντα αφ΄ υψηλού και ως «πολίτες του κόσμου». Στο θέμα του Σκοπιανού ομιλούμε για μία καθαρή κλοπή από ένα βαλκανικό πληθυσμό, που «είδε» το θέμα μέσα από την αρρωστημένη κομμουνιστική ιδεολογία της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα ταλαιπωρείτο από τον εμφύλιο πόλεμο, και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Στο θέμα αυτό, οι σύντροφοι του ΚΚΕ έσφαλαν και πρέπει κάποιοα στιγμή να «καθαρίσουν» τη θέση τους.

Σκόπια- Χόιτ Μπράιαν Γι: Περιμένω επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες- συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

Ιούνιος 3, 2017. 08:50

 Σκόπια:

«Παρά τα γεγονότα των δύσκολων στιγμών, όπως αυτά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, παρά τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα, τώρα τα Σκόπια έχουν κυβέρνηση και αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Ίσως, αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη περιοχή, για το πώς οι δυσκολίες και οι πολιτικές κρίσεις μπορούν να ξεπερασθούν με πολιτική βούληση».

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του  στην «Voice of America» [Φωνή της Αμερικής] στην έκδοση για τη Βοσνία, ο Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee) αναπληρωτής βοηθός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αρμοδιότητα την Ευρώπη και την Ευρασία.

Ο ανώτερος  Αμερικανός αξιωματούχος  σχολιάζοντας την έγκριση της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια και την απόφαση του προέδρου Ιβάνοφ να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι ήταν «μια ένδειξη ότι η δημοκρατία στα Σκόπια είναι ανθεκτική και ισχυρή».

Ο Γι είπε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να σταθεί ως εταίρος στη διεθνή  κοινότητα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τα κράτη εταίρους αυτών, να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις,  ώστε να προχωρήσει ευοίωνα.

Αλβανοτσάμηδες: Θα επιδιώξουμε επίλυση του ζητήματος των τσάμηδων σε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και Κογκρέσο των ΗΠΑ


Ιούνιος 3, 2017. 17:32

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Τσαμουριά», Αμπάζ Χάντο, παρουσίασε το (προεκλογικό) πρόγραμμα του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, στο οποίο αναφέρεται η πρωτοβουλία για έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα των τσάμηδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία υποστηρίζονται από τη δράση του  PDIU για επίλυση του ζητήματος των αλβανοτσάμηδων, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του συλλόγου της «τσαμουριάς», και τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του PDIU στο συνέδριο για το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο Αμπάζ Χάντο δήλωσε: 

«Το θέμα των τσάμηδων έχει πάρει μιαν νέα διάσταση. Ήδη, το ‘τσάμικο’ δεν είναι μόνο μια εθνική ατζέντα, αλλά διεθνής. Θα αναφέρουμε ορισμένα σημεία τα οποία υποστηρίζει το πρόγραμμά μας: 

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Summertime