Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η GΑΤΤ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΄Η ΠΩΣ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ» Ο ΚΟΣΜΟΣ


Tου Alan Freeman [1]

μετάφραση Άκης Γαβριηλίδης

O κοιμισμένος χωροφύλακας της νέας παγκόσμιας τάξης

Μόλις σκεφτούμε την παγκόσμια οικονομία, δύο οικείες λέξεις μας έρχονται στο μυαλό: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι δύο υπερεθνικοί φορείς που δημιούργησε η Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς το 1947, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις οικοδομούσαν τη μεταπολεμική παγκόσμια οικονομική τάξη. Δεν είναι εξίσου γνωστό ότι στους δύο αυτούς φορείς έχει προστεθεί ένας τρίτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σχηματίστηκε το 1994 μετά την ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού «Γύρου της Ουρουγουάης» και αναδύθηκε ως ο τρίτος πυλώνας της μεταπολεμικής οικονομικής τάξης. Παρόλο που γενικά παρουσιάζεται ως απλή συνέχιση της GΑΤΤ, ο ΠΟΕ στην πραγματικότητα εισήγαγε μια θεμελιώδη αλλαγή στην οργάνωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η GΑΤΤ έπαψε να είναι ένα αναποτελεσματικό εμπορικό επιμελητήριο και έχει μεταμορφωθεί σε ισχυρό εργαλείο για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αγοράς προς το εμπορικό και χρηματιστικό συμφέρον των κυρίαρχων δυνάμεων, με κύριο στόχο τη διατήρηση της υπεροχής της οικονομίας των ΗΠΑ — οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην παγκόσμια ιστορία.

Ρήξη και Grexit


Του Απόστολου Διαμαντή

Όλες οι πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ένα βαθμό εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι από πάσης απόψεως οριακή. Τι πρόκειται να συμβεί; Και κυρίως, τι πρέπει να συμβεί;

 Η πιθανότητα συμφωνίας παραμένει το ισχυρότερο ενδεχόμενο. Πρώτον, διότι η ευρωζώνη υπό τον Ντράγκι βρίσκεται στη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης και επομένως δεν είναι λογικό να επιθυμεί την αναστάτωση που θα προκαλέσει ένα grexit. Δεύτερον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για συμφωνία, καθώς μια κρίση στην ευρωζώνη θα επιδρούσε αρνητικά στην ασταθή πορεία προς την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και επιπλέον θα δημιουργούσε σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στην ΝΑ Μεσόγειο. Και τρίτον, οι πολιτικές συνθήκες αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη δεν ευνοούν πολιτικές εντάσεις και πολύ περισσότερο ένα grexit, διότι στην περίπτωση αυτή θα ενισχύονταν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, με πρώτο το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.