Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το «κόλπο» της ΕΚΤ για να γλιτώσουν οι καταθέσεις από το bail-in


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ισπανία και Ιταλία είναι ενδεικτικές του θολού τοπίου που επικρατεί αναφορικά με την εφαρμογή του κανόνα για το bail-in στις διασώσεις τραπεζών και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η Banco Popular στην Ισπανία διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Ο τραπεζικός κολοσσός Santander έσπευσε να αναλάβει τις τύχες της Popular και όλοι «πανηγύριζαν» που δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των φορολογούμενων και ταυτόχρονα δεν πειράχθηκαν οι καταθέσεις. Βέβαια, οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης και οι μέτοχοι της Banco Popular είδαν τις επενδύσεις τους να «εξαϋλώνονται».

Στην Ιταλία, οι αρχές τρέχουν να βρουν αγοραστή αλλά δεν βρίσκουν. Τα περιθώρια στενεύουν απειλητικά καθώς δύο τράπεζες της περιφέρειας του Veneto, Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, καλούνται να εξασφαλίσουν 1,2 δισ. ευρώ από ιδιώτες, στο πλαίσιο μιας «προληπτικής» ανακεφαλαιοποίησης, πριν οι εκροές καταθέσεων λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Είναι μία παρόμοια λύση με αυτή που προωθήθηκε για την Monte Paschi. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan σχεδόν πανηγυρίζει, και αυτός, υποστηρίζοντας ότι το bail-in δεν θα εφαρμοστεί καθόλου σε αυτές τις τράπεζες.

Το Liberal απευθύνθηκε στον Ιταλό καθηγητή Οικονομικών Lorenzo Codogno, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας την περίοδο 2006-2015. Όπως εκτιμά ο κ. Codogno, μπορεί η οδηγία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις διασώσεις τραπεζών να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την εμπλοκή των νοικοκυριών.

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία σε αδιέξοδο


Μετά από μακρά περίοδο λογομαχίας και αβεβαιότητας, σ’ ένα σκηνικό παζαριού εξωτερικών παρεμβάσεων, η αντιπολίτευση στην Αλβανία δέχτηκε ν’ αφήσει την τρίμηνη σκηνή της, που είχε στήσει έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, και να συμμετέχει στις εκλογές, αφού προσκόμισε μερικά από τα αιτήματά της. Φυσικά ανέβαλε και την ημερομηνία των εκλογών για την 25η Ιουνίου, κατά μία εβδομάδα, για να μην έδειχνε στο κοινό πως υποχώρησε χωρίς καμία ανταλλαγή.
Τα αλβανικά κόμματα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα τα βρουν αναμεταξύ τους. Γιατί όλα, στην πάροδο του χρόνου, είναι μπλεγμένα και συνυπεύθυνα για την κατάσταση της χώρας. Για την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Για την μετατροπή της χώρας σε χασισοφυτεία και την διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Για την καλλιέργεια και προώθηση του τρελού εθνικισμού και ανθελληνισμού. Απλώς είναι τα λεγόμενα παζάρια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων που τους αναγκάζουν να “αλληλοβρίζονται” και να κατηγορούνται στις εκλογικές εξέδρες.
Το χάσμα των δικών μας κομμάτων
Δυστυχώς το σαράκι της φυλής μας και ο εγωισμός των ηγετών της, δεν άφησαν περιθώριο να τα βρουν τα δύο κόμματα, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ, κόμματα τα οποία υποστηρίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.

Βούλγαρος εμπειρογνώμονας: Η υπαναχώρηση της Ελλάδας στο Σκοπιανό, θα σημάνει το τέλος του Τσίπρα

Ιούνιος 14, 2017.  21:57

Σόφια.

“ Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων είναι πολύ περίπλοκη και στο εσωτερικό μπορεί να προκαλέσει νέες πρόωρες εκλογές και μάλιστα την επιστροφή του VMRO-DPMNE”, είπε στο ‘Ράδιο Φόκους’ ο πρόεδρος του βουλγαρικού πρακτορείου  ειδήσεων, Κρασιμίρ Ουζούνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Ζόραν Ζάεφ δεν επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αυτό θα σημάνει την αποκατάσταση του VMRO-DPMNE
«Παρά τις ενδεδειγμένες θερμές σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, το όνομα κρύβει μεγάλα ...παλούκια. 

«Αν, λέμε,  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς ή η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνήσει με κάποιο  τρόπο με τα Σκόπια, ώστε να κληθεί  υπό την προσωρινή ονομασία ‘πρώην γιουγκοσλαβική  δημοκρατία της Μακεδονίας’, αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης του Τσίπρα.

Τι πραγματικά έγινε στον ΟΗΕ το 1993 και κερδήθηκε η διπλωματική μάχη σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ


Του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή*

Γυρίζοντας το ρολόι  24 χρόνια πίσω (σημειώσεις Ημερολογίου)

Ήταν ξεκάθαρο από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 1992 ότι το ζήτημα ερχόταν στα Ηνωμένα Έθνη. Τότε ήμουν στην Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη πρώτος Σύμβουλος για Πολιτικές Υποθέσεις. Τα Σκόπια υπέβαλαν ήδη από τον Αύγουστο του 1992 αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Republic of Macedonia», δηλαδή με αυτό που λέμε συνταγματική ονομασία. Είχαμε τότε δυνατότητα να γνωρίζουμε πολύ καλά και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και τον τρόπο που την αντιμετώπιζε η Γραμματεία  των Ηνωμένων Εθνών.
Όμως τα Ηνωμένα Έθνη είναι τελείως διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν ήταν καν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τυπικά είχαμε ελάχιστα περιθώρια παρέμβασης  και ελάχιστα επιτυχίας.

Υπήρχε  ή γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήδη από το 1949, που αφορούσε στα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια χώρα για να ενταχθεί στον ΟΗΕ. Προσθέτω ότι  είχε δημιουργηθεί ένα βαρύ κλίμα για την Ελλάδα με  αρθρογραφία στον διεθνή Τύπο και στον αμερικανικό κατ’ εξοχήν με πικρόχολα σχόλια. Είχαμε επίσης αποδοκιμασίες στο τέλος του 1992 μέσα στο πλαίσιο των φυσικών μας εταίρων που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Γενικός Γραμματέας Boutros Boutros Ghali, είχε μια άτυπη διαβούλευση με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας  Ιάπωνα Πρέσβη Ηatano. Την επόμενη μέρα, όταν μάθαμε ότι υπήρχε πιθανότητα να αρχίσουν οι άτυπες συνεννοήσεις μέσα στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την εξέταση του αιτήματος εισδοχής της γείτονος με την ονομασία «Republic of Macedonia» σημάναμε συναγερμό.