Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ισπανία και Ιταλία είναι ενδεικτικές του θολού τοπίου που επικρατεί αναφορικά με την εφαρμογή του κανόνα για το bail-in στις διασώσεις τραπεζών και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των καταθετών.
Η Banco Popular στην Ισπανία διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Ο τραπεζικός κολοσσός Santander έσπευσε να αναλάβει τις τύχες της Popular και όλοι «πανηγύριζαν» που δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των φορολογούμενων και ταυτόχρονα δεν πειράχθηκαν οι καταθέσεις. Βέβαια, οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης και οι μέτοχοι της Banco Popular είδαν τις επενδύσεις τους να «εξαϋλώνονται».
Στην Ιταλία, οι αρχές τρέχουν να βρουν αγοραστή αλλά δεν βρίσκουν. Τα περιθώρια στενεύουν απειλητικά καθώς δύο τράπεζες της περιφέρειας του Veneto, Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, καλούνται να εξασφαλίσουν 1,2 δισ. ευρώ από ιδιώτες, στο πλαίσιο μιας «προληπτικής» ανακεφαλαιοποίησης, πριν οι εκροές καταθέσεων λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Είναι μία παρόμοια λύση με αυτή που προωθήθηκε για την Monte Paschi. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan σχεδόν πανηγυρίζει, και αυτός, υποστηρίζοντας ότι το bail-in δεν θα εφαρμοστεί καθόλου σε αυτές τις τράπεζες.
Το Liberal απευθύνθηκε στον Ιταλό καθηγητή Οικονομικών Lorenzo Codogno, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας την περίοδο 2006-2015. Όπως εκτιμά ο κ. Codogno, μπορεί η οδηγία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις διασώσεις τραπεζών να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την εμπλοκή των νοικοκυριών.